Přiznání přehled

Přiznání
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410575/bmid_priznani-gkN-410575.jpg 3 34 34

Do luxusního domu zdiskreditovaného bankéře Harryho McNamary a jeho ženy Julie vejde pozdě v noci neznámý muž. Zaútočí na Harryho nepopsatelně brutálním způsobem a k smrti vyděšená Julie jen přihlíží, ztuhlá strachy. O hodinu později se útočník JP Carney vzdá policii. Přizná se, že Harryho ubil k smrti, nicméně tvrdí, že útok nebyl plánovaný a že identitu své oběti neznal. Detektivové však mají pochyby. Šlo opravdu jen o náhodné napadení, anebo Carneyho čin souvisí s některým z McNamarových hříchů – korupcí, chamtivostí, zradou?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Confession , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přiznání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

soukroma
30.09.2023 5 z 5

Skvělé napínavé čtení: autorka rozkrývá velmi složité pozadí jednoho krvavého zločinu, které sahá daleko do minulosti a má nějak spojit dva nepředstavitelně odlišné světy "nicotného" chudáka-pachatele, který se přiznal, a známé bohaté manželky bankéře, právě osvobozeného od všech obvinění týkajících se jeho finančních obchodů.
Autorka na pozadí finančního a developerského boomu v Irsku a jeho následného krachu rozehrává velmi psychologický příběh, kde teprve na posledních stranách se všichni dozvídáme pravdu. Není možná tak šokující jako smutná, a nikdo krom nevinných obětí z celého případu neodchází očištěn, naopak.
Krimi vyšetřování je trochu na pozadí, byť se svéráznými detektivy (konečně vyšetřovatelka, která má váhu a nesklátí se, pokud by do ní strčil zadržený malíčkem). Inspektorka Alice je jedním z hlasů, který v románu promlouvá, další jsou manželka oběti Julie a zadržený JP.
A tak se to pěkně skládá, ovšem do nepěkné skládačky. Až do konečného přiznání, dlouho odkládaného, skoro pohřbeného, ale nakonec svědomí převáží.
Konec možná trochu natahovaný do melodramatična a maličko neuvěřitelna, ale za čtivost a nutnost přečíst na jeden zátah si to pořád zaslouží 95% (stejně jako ostatní krimi autorky).

Ovšem množství chyb a překlepů bylo i na MOBU výjimečně otravné (do hodnocení to ale nezahrnuji, to je problém vydavatele).

"Nevím úplně jistě, jestli se jako pozůstalý někdy přenesete přes šok ze smrti. A je jedno, jak to přijde. Jestli to bude protahovaný loučení při rakovině nebo náhlej odchod - v jedný minutě tady člověk je, další už ne. Vědět, že musíte žít ve smutku, že nemůžete změnit, co se stalo, je neuvěřitelný.
Už toho člověka nikdy neuvidíte.
Ztráta a prázdnota jsou navždycky. Nemáte nad nima žádnou kontrolu. Můžete zavřít oči a zacpat si uši, a až je otevřete, pořád tu budete a ten člověk bude pořád mrtvej."
Abyste to pochopili, musíte to zažít. Nikdo vám nepoví, jaké to je ztratit někoho blízkýho, Nikomu se to nepodaří."

MaJa264
07.12.2022 2 z 5

Zdlouhavé a ke konci nudné, měla jsem co dělat, abych knížku dočetla.


SilvieSisinka
14.11.2021 4 z 5

Psychologická detektivka.Dej celkem předvídatelný.Kniha zbytečně roztáhla.Presto jsem ráda za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Přiznání v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce86x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Jo Spain
irská, 1979
2020  90%S naším požehnáním
2019  69%Přiznání
2022  76%Pod povrchem