Přiznání

Přiznání https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410575/bmid_priznani-gkN-410575.jpg 3 34 10

Do luxusního domu zdiskreditovaného bankéře Harryho McNamary a jeho ženy Julie vejde pozdě v noci neznámý muž. Zaútočí na Harryho nepopsatelně brutálním způsobem a k smrti vyděšená Julie jen přihlíží, ztuhlá strachy. O hodinu později se útočník JP Carney vzdá policii. Přizná se, že Harryho ubil k smrti, nicméně tvrdí, že útok nebyl plánovaný a že identitu své oběti neznal. Detektivové však mají pochyby. Šlo opravdu jen o náhodné napadení, anebo Carneyho čin souvisí s některým z McNamarových hříchů – korupcí, chamtivostí, zradou?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

The Confession , 2018


více info...

Přidat komentář

soukroma
30.09.2023 5 z 5

Skvělé napínavé čtení: autorka rozkrývá velmi složité pozadí jednoho krvavého zločinu, které sahá daleko do minulosti a má nějak spojit dva nepředstavitelně odlišné světy "nicotného" chudáka-pachatele, který se přiznal, a známé bohaté manželky bankéře, právě osvobozeného od všech obvinění týkajících se jeho finančních obchodů.
Autorka na pozadí finančního a developerského boomu v Irsku a jeho následného krachu rozehrává velmi psychologický příběh, kde teprve na posledních stranách se všichni dozvídáme pravdu. Není možná tak šokující jako smutná, a nikdo krom nevinných obětí z celého případu neodchází očištěn, naopak.
Krimi vyšetřování je trochu na pozadí, byť se svéráznými detektivy (konečně vyšetřovatelka, která má váhu a nesklátí se, pokud by do ní strčil zadržený malíčkem). Inspektorka Alice je jedním z hlasů, který v románu promlouvá, další jsou manželka oběti Julie a zadržený JP.
A tak se to pěkně skládá, ovšem do nepěkné skládačky. Až do konečného přiznání, dlouho odkládaného, skoro pohřbeného, ale nakonec svědomí převáží.
Konec možná trochu natahovaný do melodramatična a maličko neuvěřitelna, ale za čtivost a nutnost přečíst na jeden zátah si to pořád zaslouží 95% (stejně jako ostatní krimi autorky).

Ovšem množství chyb a překlepů bylo i na MOBU výjimečně otravné (do hodnocení to ale nezahrnuji, to je problém vydavatele).

"Nevím úplně jistě, jestli se jako pozůstalý někdy přenesete přes šok ze smrti. A je jedno, jak to přijde. Jestli to bude protahovaný loučení při rakovině nebo náhlej odchod - v jedný minutě tady člověk je, další už ne. Vědět, že musíte žít ve smutku, že nemůžete změnit, co se stalo, je neuvěřitelný.
Už toho člověka nikdy neuvidíte.
Ztráta a prázdnota jsou navždycky. Nemáte nad nima žádnou kontrolu. Můžete zavřít oči a zacpat si uši, a až je otevřete, pořád tu budete a ten člověk bude pořád mrtvej."
Abyste to pochopili, musíte to zažít. Nikdo vám nepoví, jaké to je ztratit někoho blízkýho, Nikomu se to nepodaří."

MaJa264
07.12.2022 1 z 5

Zdlouhavé a ke konci nudné, měla jsem co dělat, abych knížku dočetla.


SilvieSisinka
14.11.2021 4 z 5

Psychologická detektivka.Dej celkem předvídatelný.Kniha zbytečně roztáhla.Presto jsem ráda za přečtení.

dollu
01.06.2020 3 z 5

Knize jsem dala tři hvězdy.
Měla jsem z ní pocit, že ji někdo dal do automatického překladače a pak semtam někde upravil (špatně a nedostatečně). Vůči autorce je to dost "nefér".

blackoutzuzi
20.05.2020 3 z 5

První třetina knihy mě bavila, pak to bohužel šlo od desíti k pěti. Objevilo se zde pár krimi klišé, chování postav bylo děsně předvídatelné a motiv "kdo je tady vlastně oběť?" mě zde moc za srdce nechytil. I tak je největším průserem knihy totální absence korektury. Takových chyb!

Radka1911
15.05.2020 4 z 5

Zajímavý, spíše než detektivka, psychologický román. Kniha se mi líbila ale jediné co musím vytknout je šílené množství chyb, jaké jsem snad ještě v žádné jiné knize nečetla. Toto při čtení dost ruší, některé věty dokonce ani nedávají smysl, takže je čtete nejmíň dvakrát než pochopíte co tím vlastně autorka zamýšlela. Škoda.

Knihomol2108
26.03.2020 2 z 5

Kniha byla čtivá až na posledních 80 stránkách. Téma zajímavé, ale pro mne nevyužité tak, jak by zasloužilo. Kniha zbytečně roztahaná. Nicméně nelituji, že jsem jí četla

PetrZastávka
29.08.2019 5 z 5

Já jsem s románem naprosto spokojen, proto dávám 100%.

a.k
18.08.2019 3 z 5

Neznámý narušitel nakráčí do obýváku Julie a Harryho McNamarových a před zraky manželky brutálně na Harryho zaútočí.
I když začátek příběhu vybízí očekávat napínavou krimi, následný děj spíše inklinuje ke společenskému románu. V osobní zpovědi manželky Julie a Harryho útočníka se v ději vracíme do 90. let. Pokud máte rádi silné lidské příběhy, které se mohou zvrtnout až v závažný zločin, rozplétání osudů našich postav vám nabídne ten správný zážitek.
Co mě moc mrzí, je špatná korektura textu.

Lenka.Vílka
08.07.2019 odpad!

SICE SI NEJSEM VĚDOMA TOHO, ŽE KOMENTÁŘ OBSAHUJE SPOILER, ALE NĚKDO BY SI TO MOHL MYSLET, TO ZNAMENÁ JEDINÉ, ŽE KNIHU NEČETL, TAKŽE PRO JISTOTU - OBSAHUJE NEJSPÍŠ SPOILER. BĚHEM "KRIZOVÝCH" BODŮ VYSVĚTLÍM, PROČ TO NENÍ SPOILER, AŤ S TÍM NIKDO NEMÁ PROBLÉMY ;)

Zaujala mě anotace. Jenže kniha byla úplně jiná. Rozhodně už ne tak za(u)jímající.

Kniha začne prologem. Ten je napsaný dost drsně a bez emocí. Je to popis toho útoku z anotace. A vy si řeknete: "Hele, to by mohl bejt dobrej thriller." Jenže prolog skončí. A dost se změní styl autorky. Takže vás hned napadne: "Co se muselo stát tak závažného, že se z té milé holky z vesnice stala taková zahořklá potvora?" Protože mi jdeme do minulosti, kde se hned setkáme s dost stereotypy té doby. A o to víc mi Julie přišla jako úplná blbka. A ten její vyvolený jako idiot (sorry, ale najít si bohatého staršího chlapa je vykoupeno hodně věcma, což jí najednou vůbec nevadilo, takže ty dovětky na konci částí kapitol z minulosti vyzněly trapně).

Navíc si řeknete moje oblíbené WTF za to, co zvládne autorka narvat do jedné kapitoly. Včetně cudného popisu právě oné dívenky a potom hodí (citace je v první nebo druhé kapitole, je mimochodem obsažena i v ukázce knihy na stránkách prodejce ebooku, odkud šel zkopírovat a je volně dostupný každému, takže ne spoiler): "Stáhla jsem se, celá červená a vyděšená z toho, jak moc mé tělo reagovalo. Pořád jsem byla panna, ale v hlavě se mi honilo jen Chci, aby mě š@#l do bezvědomí. Ukázalo se, že jsem latentní děvka." Moje nadšení, že se nejedná o další slípku do sbírky tedy zmizelo hodně rychle. Po pár stránkách. Kde hned skočí na toho "finančníka" i přes ty řeči o tom, že holky z jejich vesnice zůstávají doma, nejdou do města, do toho satanova doupěte (též obsah prvních dvou kapitol, který si každý může přečíst v ukázce, takže ne spoiler). Ale prr. Zbytek knihy není tak špatný. Ne, ne. Je ještě horší.

Julie, Alice, JP, to jsou naši vypravěči, podle kterých jsou pojmenovány kapitoly v knize (to je obsah knihy, názvy kapitol knihy, ne spoiler). Julie je ta divná manželka, Alice je polda a JP je jediný normální člověk v knize, přestože to je právě on, kdo sedí za mřížemi, protože se přiznal (v anotaci, žádný spoiler). Jeho příběh mě bavil a dojal.

Kniha nemá drajv jako její konkurence v žánru. Není tak čtivá. Vlastně mi bylo jedno, jak se do toho obýváku životnímu peripetiemi postavy dostaly (v anotaci, není spoiler). Až na JPho. Protože všechno to "proč" bylo ve výsledku tak hloupý a zbytečný! Stejně jako celá tahle kniha. Kromě postavy JPho.

(A navíc mě iritoval překlad a pády se jménem JP, které tam prostě nebyly. Už jsem to psala u jiné knihy. Buď u knihy udělejte výjimku se jménem nebo ať překladatel jinak poskládá větu. Byly tam kvůli tomu momenty, které vypadaly jako kdyby překládal retard. A to je škoda. Protože zbytek knihy byl bez chyb a dobrý.)

Autorovy další knížky

Jo Spain
irská, 1979
2020  91%S naším požehnáním
2019  69%Přiznání
2022  74%Pod povrchem

Kniha Přiznání je v

Přečtených43x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce86x
Chystám se číst40x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x