Boj o budoucnost

recenze

Domek pro dva (2024) 3 z 5 / Lena91
Domek pro dva

Již samotný název nové knihy německé autorky Kathryn Taylor Domek pro dva vypovídá o zaměření autorčiny tvorby převážně na ženské romány. Nejinak je tomu i tady, kdy je romantická linka nasnadě hned v počátku knihy. Mladá žena v nesnázích a muž osvoboditel. Jenže tou mladou ženou je londýnská veterinářka Julie Shawová, která utíká před krachem vztahu i kariéry, a tak hledá klid a útěchu na venkově, kde by měla převzít praxi místní veterinářky Isobell. Jenže oním mužem je také veterinář, Henry Cambell, který, ač jel pouze za účelem návštěvy, taktéž projeví zájem o praxi. A tak Taylorová romantickou linku pohřbívá, a najíždí divoká jízda, kdy se oba musí o praxi “poprat". Isobell nezná lepší způsob, jak rozseknout, komu praxi předá, než že se oba musí osvědčit v praxi.
To je pro drobnou a místními označovanou cizinku nelehký úkol, protože poradit si s nemocným býkem, či nahánět po skalách zraněná jehňata vyžaduje notnou dávku síly i odvahy. Tím má Henry určitě navrch, stejně jako v sympatiích a známostech. Rivalita mezi nimi je ještě více umocněna tím, že spolu musejí od začátku bydlet a nějak se tolerovat. Autorka zábavně popisuje situace, kdy se přetahují o pacienty, kdy se navzájem hlídají, aby ten druhý nebyl s Isobell sám a nepřesvědčil ji. Když však jde do tuhého a je potřeba spolupracovat, oba jsou profesionální a konkurenční boj nechávají stranou.
Kurážná Julie se však nedá, a postupně si získá respekt a uznání místních, když zachrání umírajícího psa nebo když riskuje vlastní život pro dvě mláďata. Uznání nepřichází pouze od obyvatel Carywithu, ale i Isobell a Henry poznali její kvality. Když se postupně a možná i nechtěně dozvídají jeden o druhém soukromé věci, vyplave na povrch Juliin ztroskotaný vztah a pak i šířící se fáma o jejím profesním sehnání v Londýně, něco se zlomí a najednou to není ta protivná Julia, která se chce nacpat mezi venkovany a není to ten nezodpovědný Henry, který před vším uteče do zahraničí a nevydrží nikdy dlouho. Avšak ani toto prozření ještě nevede k romantické idylce a autorka to připepří neznámou Aisling a Henryho odjezdem do Edinburgu a také velkou kyticí od Juliina bývalého přítele Roba.
Domek pro dva je takový milý příběh, v němž takový ten klasický přechod od nenávisti a rivality k lásce a porozumění, vede přes pracovní vztah plný zvířat a celkově se tím odlišuje, a to mě baví. Líbí se mi, jak se obě postavy, tak rozdílné povahou i vzezřením, staví k jednotlivým úkolům a situacím, a jak nám Taylorová dává možnost je srovnávat a najít si toho svého favorita. Ač se mi Henry líbil jako postava, ohledně práva na praxi jsem se přikláněla k Julii, a prožívala s ní všechny momenty jejího snad budoucího života.
Autročin jednoduchý, přímý styl bez zbytečného natahování dodává příběhu na čtivosti a svižnosti a čte se opravdu hezky.
Moc děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Domek pro dva Domek pro dva Kathryn Taylor

Veterinářka Julia Shawová hledá místo, kde by mohla začít znovu. Po těžkém období chce konečně najít bezpečný přístav. Zamiluje se do idylického Cove Cottage v malé vesničce Carywith v Cornwallu a rozhodne se zde žít a pracovat. H... více


Komentáře (0)

Přidat komentář