Smrt filmové krásky

recenze

Tichý zabiják (2018) 4 z 5 / a.k
Tichý zabiják

Kouzlo němého filmu je minulostí, na scénu nastupuje zvuk. Filmové hvězdy, které se nechaly zlákat vidinou úspěchu v mluveném filmu, jsou v ohrožení života.

Kriminální komisař Gereon Rath slouží na berlínském oddělení vražd. Přišel do Berlína před necelým rokem. Utekl před problémy, kterým musel čelit na svém minulém pracovišti.
V okamžiku, kdy čeká v restauraci na svou přítelkyni Kathi, aby se s ní rozešel, odvolává ho vrchní komisař Böhm do filmového ateliéru Terra. Došlo zde k smrtelnému úrazu a Gereon má vše prošetřit. Se svým nadřízeným Böhmem nevychází nejlíp. I tuhle práci dostal za trest. K žádnému velkému případu ho šéf nechce pustit. Tady se ale Böhm přepočítal. Jak to vypadá, oblíbená herečka Betty Winterová nezemřela nešťastnou náhodou. Gereon se tak chopí příležitosti a začíná pátrat, kdo stojí za jejím úmrtím.

Kroky ho zavedou ke konkurenční filmové společnosti, kde se na něho obrací jeho známý, producent Oppenberg, s prosbou o pomoc. Ztratila se hlavní představitelka jeho nového filmu. Pohřešovanou Vivian už hlásil policii, ale ta zatím nepodniká žádné kroky. Gereon určitě dokáže vypátrat, kam Vivian zmizela.

A aby toho nebylo málo, objeví se u Gereona sám jeho otec, který ho zatáhne do případu vydírání Kolnského primátora.

Gereon je týpek, který i ze zdánlivě malicherné události vytěží nějaký problém. A to v práci i v soukromí. Má problém s autoritou, příkazy nadřízených ignoruje a vše si dělá po svém. Občas se neudrží a nejde pro ránu daleko. A jak víme, má z minulosti vazby i na berlínské podsvětí. Nemá moc přátel, na které by se mohl obrátit. Ale přestože to tak nevypadá, v jádru je dobrák a úmysly má čisté.

Při vyšetřování se spoléhá sám na sebe a nějak se zapomíná podělit o nabyté poznatky se zbytkem vyšetřovacího týmu. A to mu je osudným. Je postavený mimo službu.

Celá detektivka se odehrává v Berlíně během dvou březnových týdnů roku 1930. Oproti předchozí knize se zde autor oprostil od tak precizně vylíčené politické atmosféry meziválečného Německa, i když o dobovou atmosféru zde určitě nepřicházíme. Právě totiž probíhá ostře sledovaný pohřeb mladého SA-Führera Wessela, kde jsou očekávané politické demonstrace a boje mezi nacisty a komunisty. A Gereon má účast od Böhma befelem. Také je tu zdokumentovaná atmosféra konce éry němého filmu, rozbroje a sabotáže mezi filmovými společnostmi v očekávání nástupu zvukového filmu.

Tempo příběhu je vyrovnané, bez větších zlomů a překvapení. Občas vypravování přeruší pohled osoby, která uctívá krásu hereček a žije jen pro film. V akčním závěru půjde Gereonovi o život.

„Tichý zabiják“ je druhou knihou série „Gereon Rath“. Možná právě proto, že se autor oprostil od politického pozadí, mě tato kniha bavila o hodně víc, než předešlý díl. Líbí se mi neotřelá postava Gereona, jeho svérázný způsob chování i způsob, jakým řeší vzniklé situace.

Knihu lze číst samostatně, indicie okolo postavy Gereona uvedené v předchozí knize jsou zde vysvětlené.

Příběh lze doporučit každému, kdo rád propadne kouzlu starých filmových ateliérů a nekonvenčnímu vyšetřovateli, který je svůj a dokáže si vás získat. Gereon mě prostě baví.


Tichý zabiják Tichý zabiják Volker Kutscher

Berlín 1930. Smrt zbožňované herečky Betty Winterové přivádí Gereona Ratha do berlínských filmových ateliérů. Mladý kolínský komisař působící na berlínském oddělení vražd brzy pozná stinné stránky hvězdného prostředí a je svědkem ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář