Síla žen

recenze

Alicina síť (2018) / Jarin.zvon
Alicina síť

Knihy čerpající z doby první a druhé světové války patří mezi moji oblíbenou literaturu a když jsem očima přeletěl anotaci ke knize „Alicina síť“, věděl jsem, že tuto knihu si chci přečíst. Desky s atraktivní dámou a informací, že kniha je New York Times Bestseller, byly velkým lákadlem do knihy čítající přes pět set stránek. Inu, ideální četba pro dlouhé zimní večery.
„Alicina síť“ je nejen o dvou ženách, ale i o dvou časových obdobích. Ženy ani roky nejsou nudné a klidné. Jak Eve Gardinerová, tak Charlie St. Clairová jsou hrdinky, které tak trochu vybočují z řady a konvence doby zrovna neřeší. Roky 1915 a 1947 nabízí historické pozadí, které umožňuje rozvinout napínavé osudy protagonistek.
Protože Eve Gardinerová je zapojena do válečné špionážní sítě Alice Network, byl jsem zvědav, jakáže autorka si troufla na tak náročnou problematiku. Podle disponibilních informací je autorka Kate Quinnová rodačkou z jižní Kalifornie a dcerou profesora historie. Je absolventkou Bostonské univerzity a myslím, že ten, kdo podobně jako já přečetl „Alicinu síť“, se sám přesvědčí o velkých a nesporných kvalitách autorky.
Líbí se mi charakterově silné ženy, které dokáží mnohdy více než my muži. Hrdinka Eve Gardinerová dokázala sílu svého ženského charakteru tím, že se rozhodla pro místo špionky ve Francii, jež byla toho času okupovaná Německem. Stát se tajnou agentkou – to už si zasluhuje obdiv!

Z mého pohledu je kniha opravdu krásně napsaná a postavy jsou rozpracovány do hloubky. Některé postavy mají reálné historické vzory, jiné jsou čistě fiktivní. Mám pocit, jako kdyby úžasný příběh zpracovaný paní Quinnovou ožil. Nechybí zde napětí, špionáž a ani srdcervoucí okamžiky.
Jsem přesvědčen, že na své si přijdou i ti, kdo nejsou zrovna fanoušky historického žánru. Kniha totiž řeší i věci, které jsou běžné dnes, jako třeba nechtěné otěhotnění americké studentky Charlie, jejíž movitá rodina jí vyšle do Evropy, aby se tohoto „malého problému“ zbavila. Další společenský jev, který se vyskytuje i dnes, je „řešení“ problémů alkoholem. S tímto se setkáváme u Evy Gardinerové, která působila jako členka Aliciny sítě, a aby unikla démonům z minulosti, konzumuje až přespříliš alkoholické nápoje. A jak to dopadne? Rozhodne se studentka Charlie pro potrat nebo si miminko nechá? Lze nechtěné těhotenství pokládat za „malý problém“? Dostane se kdysi silná žena Eve Gardinerová vymanit ze spárů „alkoholového démona“? Toto a další zápletky z tohoto obsáhlého dramatu už prozrazovat nechci, protože pro mě jako čtenáře bylo velkým zážitkem je postupně odkrývat a odhadovat, jak vše dopadne.
Pro vytvoření si představy o způsobu psaní autorky přidávám na závěr recenze citát:
„Když se otočila tváří v tvář svému nepříteli, čas jako by se složil do sebe. Byl rok 1915 a 1947 zároveň a ona byla dvaadvacetiletá, celá od krve a zlomená, a zároveň čtyřiapadesátiletá, roztřesená a stále zlomená. René Bordelon byl dokonalým tmavovlasým bonvivánem i tímto starcem se ztuhlými rameny, šedivými vlasy a prvotřídním oblekem. A v tom okamžiku, kdy došlo k časové kolizi, byly obě verze stejně pravdivé.
Pak minulost a současnost s cvaknutím splynuly a zůstal jen rok 1947, krásný letní podvečer v Grasse a stará špionka, již dělilo od starého nepřítele jen pár kroků po dlážděné podlaze. Eve se na něj dívala, stále vysokého, s podlouhlými kostmi, se stejnou holí se stříbrnou hlavou přes ruku, a cítila, jak se jí v žaludku otevírá stará hrůza jako padací dveře a veškerá její narychlo slátaná kuráž se roztříštila někde na dně v jediném dlouhém tichém výkřiku.“

Komentáře (0)

Přidat komentář