Takové skvělé detektivní povídky

recenze

Když zpívají labutě (2021) / Jarin.zvon
Když zpívají labutě

Spisovatel pan Roman Cílek má přes osmdesát let a je za ním přes osm desítek titulů, což je obdivuhodný počet! Navíc je třeba dodat, že se jedná o díla původní a velice kvalitní, a tedy vyhledávaná.
Čerstvá novinka „Když zpívají labutě“ obohacuje zelenou řadu nakladatelství MOBA – Původní česká detektivka. Originální příběhy obsažené v knize si získaly můj zájem, třeba hned první povídka „Dlouhé putování unaveného buvola“. Tato povídka může sloužit jako varovné memento, jaké důsledky může mít nezřízená či nadměrná konzumace alkoholu, na což je vhodné upozornit zejména v dnešní době, kdy covid-19 a stres s ním související zvýšily riziko nadměrného pití alkoholických nápojů.
Hlavní hrdina příběhu „Dlouhé putování unaveného buvola“ inženýr Bohdan Krása řeší konzumací alkoholu nezdar ve svém životě jako „kopačky“ od své milenky, s níž občas spával a také podraz od svého společníka v podnikání. Samozřejmě že alkohol nic neřeší. Místo milenky, která ho odmítla, si mohl coby podnikatel najít jinou milenku nebo přítelkyni a podraz od svého společníka by měl bezesporu také řešit jinak než alkoholem. Bohdan sám sebe pokládá za unaveného buvola, ovšem kolik lidí je v dnešní době unavených a alkoholem to neřeší …
Bohdanův život naruší, když se v alkoholovém opojení v jednom podniku potká s prostitutkou Marcelou. Vzhledem ke stupni své opilosti si Bohdan nepamatuje nic a je překvapen, s kým se ráno probudí.
Prostitutka Marcela měla za sebou evidentně těžší úděl než Bohdan: začala pít poté, co jí záhy po sobě zemřeli oba rodiče a ona ještě neměla dokončené vzdělání. Odešla ze školy a její strýc ji prodal pasákům. Stala se prostitutkou a nakazila se HIV infekcí a tu pak vědomě šířila, protože všechny chlapy pokládala za nevděčníky.
Ačkoliv uznávám, že Marcela měla těžký osud, nemusela řešit situaci po smrti svých rodičů pitím a nechat školy, určitě by mohla hledat a najít jiné řešení, které by nezničilo její budoucnost.
Marcela se pak dala do riskantního boje s pasáky, chtěla je udat, a tak po noci strávené s Bohdanem ji jeden pasák zabil.
Zda nakazila Bohdana infekcí HIV, to se z příběhu nedozvíme, ale oprávněný strach Bohdan měl …
Ještě bych rád vypíchl povídku, podle níž se celá kniha jmenuje - Když zpívají labutě. Tato povídka je o nemoci, která představuje potenciální ohrožení pro všechny – rakovině. Čteme o dialogu mezi lékařem a pacientem inženýrem, přičemž pacient se dozvídá, že jeho metastázující nádor není operovatelný. Medicína je bezradná. Kolik času mu zbývá? Zde se dostává povídka dílče do roviny filozofické …
V současné době se mluví o covid-19. Ano, je to problém, ovšem stejně tak je problém alkoholismus, který také vede k předčasné mortalitě a nešťastným osudům, infekce HIV, jíž se v médiích věnuje malá pozornost a přitom je také fatální, a to samé rakovina, jejíž výskyt má rostoucí tendenci.
Spisovateli panu Cílkovi patří velké poděkování za to, že ve svých detektivních povídkách nadnesl palčivá témata současné doby, která si žádají pozornost, jíž se jim často nedostává.


Když zpívají labutě Když zpívají labutě Roman Cílek

Připadala si jako po flámu. Sen, vlastně to byl spíš jen mlhavý útržek snu, který ji ničil po celou noc, se podobal zaseklé gramofonové desce. Ani kloudný dialog to vlastně nebyl. Jen pořád dokola: ona se ptala a on, neznámý v šer... více


Komentáře (0)

Přidat komentář