Voňavá fantasy

recenze

Temný květ (2020) / Jarin.zvon
Temný květ

Říká se, že staří lidé se vrací do dětství. Já, kterému už ručička věku prošla sedmdesátkou, na to mám právo. Proto když jsem uviděl upoutávku na novinku od nakladatelství MOBA, věděl jsem, že je to něco pro mě. Hlavně nyní v době korony a špatných zpráv mám tendenci utíkat do přírody a světa lásky a pohádek. Co může být tedy lepšího než fantazijní příběh založený na vůni? Není to skvělý útěk od reality?
Někdy mě napadá, že už byly vydány knihy snad o všem, ale Vůně Aramteshe: Temný květ to je zcela nový fungl nápad. Fantasy postavená na vůni.
Když jsem knihu dostal do rukou, tak jsem se do ní úplně zamiloval. Grafické provedení obálky je nádherné a připomíná umělecké dílo.
Nicméně už v první kapitole narážíme na výrok, který zase až tak romanticky nezní:
„Dokud nepřišla Hniloba. Teď je to doma cítit jen po mém umírajícím otci.“
Hrdinka Rakel, jejíž otec se potýká s nemocí, je vesnická dívka, ale má speciální dar rozpoznávat druhy vůní.
Toto vnáší do příběhu neuvěřitelnou atmosféru. Idea použití vůně se táhne příběhem a působí jako magnet přitahující pozornost čtenáře. Za mě fascinující a okouzlující až do poslední věty.
Číst tuto knihu byl zvláštní zážitek. Věřím tomu, že takový koncept, kdy je příběh založený na vůni, je jedinečný. Cítil jsem se vtažen dovnitř příběhu, tak silný je. Hlavní hrdinové byli vypracováni do hloubky a mně se podařilo přejít na jejich myšlenkovou notu. Jako bych s nimi navázal pomyslné spojení.
Poněvadž žijeme už několik měsíců v době korony, je zvláštní náhoda, že se v příběhu knihy šíří epidemie, která se nevyhýbá chudým ani mocným.
Jako otec oceňuji Rakel, že dokázala sílu své lásky k otci a opustila svou vesnici v poušti a odešla do města Aphana v zoufalé naději, že otce zachrání.
Na závěr si dovoluji vložit citát z knihy:
„Asmudtag je vše. Světlo i tma. Uklidni se, květinko. A pojď dovnitř. Ty taky, princi. Nechceme, aby sousedy napadaly nějaké provoněné myšlenky. Musíme toho hodně probrat. A jako vždy, čas hraje klíčovou roli.“

Komentáře (0)

Přidat komentář