Sama proti všem

recenze

Ve víru (2020) 5 z 5 / a.k
Ve víru

Nechvalně proslulá exmanželka sériového vraha Gwen Proctorová má za sebou tvrdý boj o uznání své neviny, změnu identity své i svých dvou dětí, mnohá stěhování i boj o život. Myslela si, že v domku u jezera Stillhouse najde konečně klid a ochrání děti před útoky internetových trollů i příznivci exmanžela Melvina. Skupina Andělé v nebi, která vznikla sdružením členů rodin Melvinových obětí, se rozhodla natočit dokument, kterým chtějí jasně ukázat na Gweninu účast na manželových zabijáckých aktivitách a tím znovu rozvířit kolotoč nenávisti. Gwen je jako lvice, snaží se zamezit veškerému nebezpečí, které musely už dříve prožít ona i její děti, patnáctiletá Lanny a dvanáctiletý Connor. Zároveň ale nechce donekonečna utíkat. Chce, aby s dětmi mohla žít normální život.

Jako by neměla svých starostí dost, telefonicky se na ni obrátí neznámá žena Marlene ze vzdáleného městečka Wolfhunter. Má sžíravý strach a žádá Gwen o pomoc. Než Gwen spolu s dětmi a přítelem Samem dorazí na místo, je Marlene mrtvá a z vraždy je obviněná její problémová dcera, která však odmítá s kýmkoliv spolupracovat. A tak bude na Gwen, aby se pokusila pomoct dospívající dívce a odkrýt pravdu.

Samotné městečko Wolfhunter vyvolává pochmurné pocity a je dost zlověstné. Není lehké prokouknout, komu se tu dá věřit. Brzy jsou jim v patách lidé, kteří jí a dětem chtějí ublížit, nebo je všechny rovnou zabít. Dokonce i rodinná opora ve vždy ochotném a nápomocném Samovi něco skrývá a je jasné, že pravda bude ještě hodně bolet.

Z předešlých dvou dílů série je známé, že autorka nedá Gwen nic zadarmo a vždy dojde až k boji o holý život. Tentokrát je příběh ještě daleko nebezpečnější. Autorka nešetří nápady, co a kdo všechno může naší hrdince zatopit a tak těch zlořádů, se kterými se musí Gwen vypořádat, je nekončící řada. Záleží jen na čtenáři, zdali přistoupí na autorčinu hru a bude si nebezpečí užívat nebo jen zkonstatuje, že už je to přehnané a překombinované. Mě osobně to moc bavilo, hlavně okamžiky, kdy konečně Gwen dospěje s kterýmkoliv spoluhráčem do komfortní zóny a situace se ve vteřině zlomí v nečekané drama. A že je tam frekvence takových momentů opravdu závratná.

Kniha se čte moc dobře. Střídají se kapitoly z perspektiv jednotlivých postav, které ještě daleko lépe pomáhají sdílet pocity a myšlenky jednotlivých aktérů a přispívají k rychlému tempu.

Pro čtenáře, kteří neznají předešlé dvě epizody, bude tento příběh pochopitelný. Na druhou stranu ale nezachází do podrobného popisu předcházejících událostí. Pro lepší kontinuitu a vnímání nuancí bych možná doporučila číst sérii popořadě.

Celá kniha má neskutečný náboj, nechybí honičky, přestřelky, boj tělo na tělo nebo i zákeřnost některých padouchů. Ve hře je třeba i únos malé holčičky nebo zvláštní chování policie. Setkáte se i se starým známým Samových přítelem od FBI Mikem Lustigem. Dokonce i děti, Connor a Lanny, dostanou prostor, aby sehrály velmi důležitou úlohu v celém tom zlověstném spletenci.

Knihu bych doporučila čtenářům bez předsudků, kteří se rádi nechají strhnout zběsilou jízdou, ve které se může stát opravdu cokoliv.

Na konci knihy Gwen získá nový status, který napovídá, jakým směrem se bude série dále ubírat. Už teď jsem moc zvědavá na její další pokračování.

Komentáře (0)

Přidat komentář