S žárlivostí není třeba nikoho seznamovat

recenze

Žárlivost a jiné povídky (2021) 5 z 5 / Lea47
Žárlivost a jiné povídky

Když jsem dočetla Sněhuláka od Jo Nesbo, říkala jsem si, že to na mě bylo moc krvavé. Na nějakou dobu jsem pak autora nevyhledávala, až jsem se zcela náhodně setkala s jeho sbírkou povídek. A hned jsem věděla, že mám chuť si zase něco přečíst od PANA SPISOVATELE!

A bylo to moc fajn setkání. Na povídkách mám nejraději to, že jsou jako bonboniéra. Jezdíte prstem nad jednotlivými položkami v obsahu a přemýšlíte, kterou kapitolu ochutnáte. Já vždy začínám těmi nejkratšími a končím těmi nejdelšími.

Tentokrát nemohu říct, že by mi některý bonbon nechutnal. Ve všech kapitolách bylo to správné vyvrcholení a nikde nechybělo vyobrazení žárlivosti. Té nepříjemné vlastnosti, která je zakotvena hluboko v každém z nás. Někteří s ní umí lépe pracovat, jiné více ovládá. Autor moc dobře chápe a převádí do příběhů jaká žárlivost dokáže být - krutá, zlomyslná, nešťastná, vzteklá, zoufalá i paranoidní.

Právě asi nejdelší kapitola mi uvízla v paměti nejvíce - příběh dvojčat, které se zamilují do stejné ženy. Po pár stránkách příběhu jsem si nedůvěřivě říkala, co se tam bude ještě dít, na takovém množství dalších stran. Ale autor jen potvrdil svoji jazykovou a vypravěčskou dovednost. Vždy, když jsem si už říkala, aha, tak tahle to bylo, tak se stalo něco dalšího a nového. Žárlivost zde dokonale předvedla svoji sílu a Jo Nesbo taky.

Už jen výběr tématu pro sbírku povídek - žárlivost - je vlastně výborný nápad. A on ho jen svým spisovatelským uměním korunoval. Doporučuji všem jeho fanouškům, kteří si chtějí odpočinout od jeho knih, kde se objevují stále stejní hlavní hrdinové.

A musím doporučit i dětské knihy od autora. Pokud ho máte rádi, seznamte s ním i vaše děti.


Žárlivost a jiné povídky Žárlivost a jiné povídky Jo Nesbø

Strhující sbírka napínavých příběhů od krále severské krimi. Nevěra se nevyplácí a nakonec vždycky vyjde najevo. A když se vášeň proplete se žárlivostí, k pomstě zbývá už jen krůček. Dva úplně stejní horolezci bojují o krásnou... více


Komentáře (0)

Přidat komentář