Princ Ládík opět na cestách

recenze

Prázdniny v Evropě (2019) 5 z 5 / Lea47
Prázdniny v Evropě

Po prvních třech knihách Ladislava Zibury jsem si od autora musela dát trošku přestávku, protože prvotní nadšení s každou další knihou opadávalo. Nicméně Prázdniny v Evropě jsem zase přečetla s chutí, pobavila se u toho a dozvěděla se nové informace. Dlouho jsem nikde necestovala a země, které tentokrát navštívil, mi přijdou dobře dosažitelné.

Při pročítání autorových zážitků čtenář cítí k pisateli náklonost, protože Ladislav je vtipný. Bavíte se, fandíte mu, obdivujete jeho odhodlání. A je vám vlastně jedno, jak moc jsou popisované události skutečné. Autor je stále ten stejný Ladislav, který nic moc neplánuje a často má více štěstí, než rozumu.

Knihy jsou obsáhlé a krásně graficky zpracované. Evropská cesta se dělí na severní a jižní část. Přes Polsko, pobaltské státy, Finsko a Švédsko docestoval Princ Ládík do Kodaně. Odtud odletěl do Athén a dále zamířil přes Albánii, Makedonii, Srbsko do Rumunska. Ukrajinou a Slovenskem pak dorazil zpět do Čech.

Kromě ilustrací je text proložen i informačními stránkami. Zde se autor věnuje vysvětlení zajímavých jevů, historických událostí nebo popisu neobvyklého místa. Od prvního vydání 40 dní pěšky do Jeruzaléma jsou knihy mnohem propracovanější.

Prázdniny v Evropě považuji za moderní cestopis, který vás přiměje zvednout se z gauče. Když to dal Ladislav, dáte to taky.

Komentáře (0)

Přidat komentář