Na Slovácku sa nudit nebudete

recenze

Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou (2021) 4 z 5 / Lea47
Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou

Díky studiu na VŠ jsem získala hodně dobrých přátel z jižní Moravy. Pravidelně, poměrně často a ráda tam jezdím. Už mám pomalu raději víno, než pivo a do slovníku se mi nenápadně vloudila slova, o kterých jsme před pár lety přemýšlela, co mohou znamenat.

Z poslední návštěvy jsem si dovezla knihu Marka Šalandy. Prochází vesnicemi Slovácka, které má v úvodu knihy vlastně i problém blíže ohraničit. Ratíškovice, Strážnice, Petrov, Čejkovice, Kobylí, Tvarožná Lhota...určitě ve výčtu navštívených obcí najdete nějakou, kterou jste již navštívili nebo o ní minimálně alespoň slyšeli. Cesta začíná ve Vranovicích a končí v Kyjově. Je naplánovaná na 12 dní a 320 kilometrů.

Jelikož autor není žádný turistický amatér, nechá si ušít speciální kroj. Košule z merina, kordula ze softshellu, kalhoty z látky pro horolezce. Ve vysokých černých botách naštěstí nevyrazí. Když ho během cesty někde obyvatelé přimějí k oblečení tradičního kroje, pokaždé se vděčně vrátí do toho svého speciálního.

Náplní cesty je povídání si s lidmi a zaznamenávání jejich vyprávění. Ze svých cest provádí pravidelné živé vstupy do Českého rozhlasu. Na cestě po Slovácku se setkal s více než dvěma sty lidmi, sesbíral stovky veselých historek a zapsal je v autentické podobě nářečí.

Určitě se zasmějete, někdy až zhrozíte a zakroutíte hlavou. Každý má míru humoru nastavenou různě a je otázkou, jak moc jsou všechny historky pravdivé. Jakmile se o cestě Marka Šalandy začalo mluvit, obyvatelé začali vytahovat čím dál tím peprnější příběhy.

"Policajti zastavili strýčka a prý" "Pane řidič, pil ste při jízdě?"
"Nee, na to si dycky zastavím!"

Kromě humoru ale kniha rozhodně obsahuje i spoustu zajímavých informací, které jste o obcích určitě nevěděli. Příjemné oddechové čtení, ideální před nebo po cestě na Moravu.


Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou Marek Šalanda

Jak to dnes vypadá na Slovácku? Mají tam ještě veselé příběhy? Kniha Slovácko sa nenudí volně inspirovaná kultovním galuškovským cyklem popisuje putování po kouzelném vinařském kraji. Pobavte se nad neobvyklým dobrodružstvím, kte... více


Komentáře (0)

Přidat komentář