Na Slovácku sa nudit nebudete

recenze

Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou (2021) 4 z 5 / Lea47
Slovácko sa nenudí - Za humna s Markem Šalandou

Díky studiu na VŠ jsem získala hodně dobrých přátel z jižní Moravy. Pravidelně, poměrně často a ráda tam jezdím. Už mám pomalu raději víno, než pivo a do slovníku se mi nenápadně vloudila slova, o kterých jsme před pár lety přemýšlela, co mohou znamenat.

Z poslední návštěvy jsem si dovezla knihu Marka Šalandy. Prochází vesnicemi Slovácka, které má v úvodu knihy vlastně i problém blíže ohraničit. Ratíškovice, Strážnice, Petrov, Čejkovice, Kobylí, Tvarožná Lhota...určitě ve výčtu navštívených obcí najdete nějakou, kterou jste již navštívili nebo o ní minimálně alespoň slyšeli. Cesta začíná ve Vranovicích a končí v Kyjově. Je naplánovaná na 12 dní a 320 kilometrů.

Jelikož autor není žádný turistický amatér, nechá si ušít speciální kroj. Košule z merina, kordula ze softshellu, kalhoty z látky pro horolezce. Ve vysokých černých botách naštěstí nevyrazí. Když ho během cesty někde obyvatelé přimějí k oblečení tradičního kroje, pokaždé se vděčně vrátí do toho svého speciálního.

Náplní cesty je povídání si s lidmi a zaznamenávání jejich vyprávění. Ze svých cest provádí pravidelné živé vstupy do Českého rozhlasu. Na cestě po Slovácku se setkal s více než dvěma sty lidmi, sesbíral stovky veselých historek a zapsal je v autentické podobě nářečí.

Určitě se zasmějete, někdy až zhrozíte a zakroutíte hlavou. Každý má míru humoru nastavenou různě a je otázkou, jak moc jsou všechny historky pravdivé. Jakmile se o cestě Marka Šalandy začalo mluvit, obyvatelé začali vytahovat čím dál tím peprnější příběhy.

"Policajti zastavili strýčka a prý" "Pane řidič, pil ste při jízdě?"
"Nee, na to si dycky zastavím!"

Kromě humoru ale kniha rozhodně obsahuje i spoustu zajímavých informací, které jste o obcích určitě nevěděli. Příjemné oddechové čtení, ideální před nebo po cestě na Moravu.

Komentáře (0)

Přidat komentář