Romance na fotbalovém hřišti

recenze

Kulti (2019) / MilenneWaver
Kulti

To, že jsou naše dětské lásky někdy opravdu přehnané, si zažil asi každý z nás. Ale Sal Casillasová to vytáhla ještě na vyšší level. Odmalička milovala Reinera Kultiho a nehledě na věkový rozdíl mezi nimi, vždycky snila o svém šťastném konci, svatbě a dokonce i o jejich fotbalových dětech. Ale realita Sal krutě probudila, když se její idol dostal na post trenéra jejího týmu a zjistila, že Kulti ve skutečnosti není vůbec takový, jak si ho představovala. Ten věčně zamračený, tichý a nevrlý muž měl do jejího idola opravdu daleko. Ale Sal nikdy nepatřila mezi ty, kteří se snadno vzdávali. Podaří se jí zjistit, jaký Kulti opravdu je a najít v něm to, co si dříve zamilovala?

Knihy Mariany Zapaty se nikdy dříve v Česku neobjevily a to byla velká chyba. Protože Kulti je naprosto úžasný příběh se slow-burn romancí, která vás tak připoutá k ději, že nebudete mít klid v duši, dokud knihu nedočtete. Jen dobře radím, dobře si před čtením připravte své nervy. Kvůli tomu tvrdohlavému německému mezkovi je budete potřebovat.

Sal je přesně ten typ hrdinky, do které se vžijete bez problémů během prvních pár stran a okamžitě si jí zamilujete. Není nijak zvlášť chytrá nebo krásná, ale má své kouzlo, díky kterému si snadno získá každého čtenáře. Během čtení zkrátka musíte obdivovat její neuvěřitelnou trpělivost, vytrvalost a víru, s kterou s lehkostí zdolává každou sebe obtížnější překážku, která se v jejím životě objeví.

A pak je tu samotný Kulti. Pokud o tom nevíte, bylo by dobré hned zmínit, že se jedná o starší postavu, které je čtyřicet let, takže pokud by vám podobný fakt vadil, Kulti vás nejspíš příliš nenadchne. Ale věřte mi, během čtení si to prakticky ani neuvědomíte a jakmile si k téhle postavě najdete cestu, bude to stát za to.

Pokud od téhle knihy čekáte nějaký hlubší a komplikovanější děj, mohu vás hned upozornit, že jste tu špatně. Celá kniha se točí jenom okolo Sal a Kultiho, jejich seznámení a společného trávení času na hřišti. I když se může na první pohled zdát, že je kniha dost dlouhá, opak je pravdou. Čtení neuvěřitelně rychle utíká a budete si užívat prakticky každou stránku.

Velký bod u mě kniha získala i za originalitu v samotném námětu. Osobně jsem se nesetkala s příliš knihami na trhu, které by se vyloženě týkaly sportu nebo se odehrávaly ve sportovním prostředí, takže zde Kulti jednoznačně vítězí. A jestli fotbal není zrovna váš šálek kávy, pak je jediné štěstí, že autorka je na podobné knihy expertkou. Můžete si vybrat knihy z různých sportovních prostředí - od bruslení, až po americký fotbal.

Mariana Zapata píše jednoduchým, ale přesto velmi čtivým stylem, díky kterému nebudete mít problém se do knihy rychle začíst. Třešničkou na dortu je i nespočet úžasných hlášek, které knize zkrátka nasadily korunu a jen tak na ně nezapomenete.

Ačkoliv jsem od Kulti nečekala prakticky nic, kniha mě nakonec nesmírně potěšila. Její čtení jsem si užívala, dokonce i když New Adult není něco, co bych denně vyhledávala a díky tomu se Mariana Zapata stala mou novou oblíbenou spisovatelkou. Kulti ráda doporučím všem, kteří si chtějí přečíst opravdu kvalitní romantický příběh. A teď už nezbývá než doufat, že se v Česku vydají i další autorčiny knihy, protože mi věřte - stojí za to!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Kulti Kulti Mariana Zapata

Když se chlapík, kterého odmalička zbožňuješ, stane tvým trenérem, zní to jako sen. Ale to probuzení… Netrvalo ani týden, aby Sal Casillasová o fotbalové hvězdě, která ji v dětství inspirovala natolik, že sama začala hrát profesio... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
13.03.2023

Nejsem už nejmladší, domnívala jsem se, že toto bude kniha pro hodně teenagery. Ale recenze mne nalákala. Zkusim se po ní podívat v knihovně...