Prvotřídní vražda

recenze

Prvotřídní vražda (2022) / max0502
Prvotřídní vražda

Viktoriánská detektivka Prvotřídní vražda od anglické spisovatelky Ann Granger, bylo moje první setkání s touto autorkou a moc se mi líbilo.
Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2022. Kniha je rozdělená do 18 kapitol, a má 317 stran.
Vypravěčem příběhu jsou střídavě inspektor Benjamin Roos a jeho žena Elizabeth Martin Rossová.
Příběh se odehrává v 19 století v Londýně a začíná ve chvíli, kdy inspektor Ross odchází ze Scotland Yardu domů a na Londýn padá obrovská hustá mlha, že není vidět na krok.
V této husté mlze potká vyděšenou prostitutku Daisy Smithovou, která je vyděšená ze setkání s „Říčním přízrakem“, který se prý v podvečerech vynořuje z Temže.
Jenže druhý den je v parku nalezena zavražděná mladá a krásná Allega Benedictová, manželka zámožného obchodníka s uměním. Inspektor Ben Ross se pouští do vyšetřování případu a ještě netuší, že vlastně vyšetřuje případy dva. Vraždu Allegry a útoky Říčního přízraku.
Autorka rozdělila vyprávění příběhu mezi Bena, který řeší vraždu Allegr a následně její společnice slečny Marchwoodové a Lizzie, jeho ženu, která řeší činnost jejich služebné Bessie, která se aktivně zapojila do komunity šarmantního a charismatického Joshui Fawcetta, který se nazývá kazatelem ve spolku Abstinentů. Lizzie doprovodí Bessii na nedělní setkání a pan Fawcet se jí od prvního setkání nelíbí. Dokonce s manželem Fawcetta podezírají ze vztahu s Allegrou a její následné vraždy.
Jejich pátrání začíná být společným a postupně rozplétají a odkrývají spojení mezi jednotlivými postavami příběhu. Lizzie, Betsy a Daisy vydatně přispějí při Benově pátrání a odhalení vraha i Říčního přízraku.
Moc hezké čtení pro ty, co mají rádi klasické anglické detektivky. Příběh je napínavý až do konce a už se těším na další knihu Ann Grander.

Komentáře (0)

Přidat komentář