Prvotřídní vražda

recenze

Prvotřídní vražda (2022) / max0502
Prvotřídní vražda

Viktoriánská detektivka Prvotřídní vražda od anglické spisovatelky Ann Granger, bylo moje první setkání s touto autorkou a moc se mi líbilo.
Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2022. Kniha je rozdělená do 18 kapitol, a má 317 stran.
Vypravěčem příběhu jsou střídavě inspektor Benjamin Roos a jeho žena Elizabeth Martin Rossová.
Příběh se odehrává v 19 století v Londýně a začíná ve chvíli, kdy inspektor Ross odchází ze Scotland Yardu domů a na Londýn padá obrovská hustá mlha, že není vidět na krok.
V této husté mlze potká vyděšenou prostitutku Daisy Smithovou, která je vyděšená ze setkání s „Říčním přízrakem“, který se prý v podvečerech vynořuje z Temže.
Jenže druhý den je v parku nalezena zavražděná mladá a krásná Allega Benedictová, manželka zámožného obchodníka s uměním. Inspektor Ben Ross se pouští do vyšetřování případu a ještě netuší, že vlastně vyšetřuje případy dva. Vraždu Allegry a útoky Říčního přízraku.
Autorka rozdělila vyprávění příběhu mezi Bena, který řeší vraždu Allegr a následně její společnice slečny Marchwoodové a Lizzie, jeho ženu, která řeší činnost jejich služebné Bessie, která se aktivně zapojila do komunity šarmantního a charismatického Joshui Fawcetta, který se nazývá kazatelem ve spolku Abstinentů. Lizzie doprovodí Bessii na nedělní setkání a pan Fawcet se jí od prvního setkání nelíbí. Dokonce s manželem Fawcetta podezírají ze vztahu s Allegrou a její následné vraždy.
Jejich pátrání začíná být společným a postupně rozplétají a odkrývají spojení mezi jednotlivými postavami příběhu. Lizzie, Betsy a Daisy vydatně přispějí při Benově pátrání a odhalení vraha i Říčního přízraku.
Moc hezké čtení pro ty, co mají rádi klasické anglické detektivky. Příběh je napínavý až do konce a už se těším na další knihu Ann Grander.


Prvotřídní vražda Prvotřídní vražda Ann Granger

Když inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu jedné sobotní noci koncem října 1867 kráčí domů, Londýn halí neproniknutelná nažloutlá mlha. Než se ráno zvedne, leží v Green Parku zavražděná žena. Allegra Benedictová byla krásná italská... více


Komentáře (0)

Přidat komentář