Případ rozvaděných bratrů

recenze

Případ rozvaděných bratrů (2021) / max0502
Případ rozvaděných bratrů

Pokračování série historických detektivek Zločiny na Velké Moravě autora Stanislava Češky s názvem Případ rozvaděných bratrů, vydané nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2021. Kniha má celkem 98 kapitol a 227 stran. V závěru knihy je historická poznámka s popisem, jak to asi bylo, co je fakt a co je fikce.
Tento historicko-detektivní příběh se odehrává roku 898 a hlavními hrdiny jsou kníže Slavomír a viking Erik. V úvodních 10 kapitolách autor rekapituluje předchozí příběhy a události, vzpomíná na manželku Ladu, přítele Erika i Metoděje. Úvod poněkud rozvláčný a stále se opakující. Pro čtenáře, který nečte celou sérii a dostane se k poslednímu výtisku je to asi přínosné.
Slavomíra navštíví syn jeho dávného přítele ze studií Leif z Frankfurtu. Leif při své kupecké cestě v Řezně vyslechl plán na únos knížete Mojmíra II a na žádost svého otce jel tuto informaci předat Slavomírovi na Veligrad. Setká se se Slavomírem a Erikem v pitírně U plného poháru. Slavomír s Erikem neprodleně vyjedou do Moravgradu varovat knížete Mojmíra. Na místě zjistí, že došlo ke třem úmrtím – Nerada, Přebora a Mečka. Postupně vyšetřovatelé zjišťují, že se nejedná o úmrtí náhodná, ale chladnokrevné vraždy. Zapletený je v tom také Eberhard, správce místní baziliky.
Významně při vyšetřování těchto zločinů pomohl jeden z velitelů moravgradské posádky Lubor se svým cvičeným psem Drakem. První základy kynologie na Moravě. Lubor ho vycvičil po vzoru Slavomírova Chlupa. Při ohledávání míst činu Erik použil pro sběr vzorků chlupovy hrnky. Závěru vyšetřování byl přítomen i kníže Mojmír a župan Ladislav. Lubor s Drakem předvedli ukázku pachových prací a odhalili pachatele všech tří vražd. O prozrazení únosu knížete Svatopluka varoval Diepold, zástupce velitele vojáků pasovského biskupa. Svatopluk místo návštěvy bratra odjel rovnou k Dunaji s dál do Východní marky.
Líbilo se mi, jak autor dokáže popsat vznik prvních pitíren na Moravě. Stejně tak popis návštěvy u zbrojíře Basila z Konstantinopole včetně popisu jeho brašnářského umění.
Čtivě psaný příběh.
Kniha má formát A5, můj oblíbený „kabelkový“.

Komentáře (0)

Přidat komentář