Případ rozvaděných bratrů

Případ rozvaděných bratrů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459497/bmid_pripad-rozvadenych-bratru-EZU-459497.jpg 3 22 10

Zločiny na Velké Moravě série

< 14. díl >

Píše se rok 898 a Moravské království musí po smrti krále Svatopluka bojovat o svoji existenci. Ze západu útočí Frankové, z východu zase Maďaři. Přesto se Mojmírovi II. daří navázat na dědictví velkého královského otce a udržet vládu. Bohužel přichází nečekaný úder od jeho nejbližšího příbuzného, mladšího bratra Svatopluka. Navíc je zavražděný Nerad, zástupce Branislava, velitele Mojmírových stráží. Zdá se, že Nerad musel zemřít, protože zjistil něco velice závažného. Vyšetřování jeho se tak ujímají Slavomír s Erikem…... celý text

Přidat komentář

Isew
03.12.2023 1 z 5

Zaujala mě obálka. I název nebyl špatný. Natěšeně jsem knihu otevřela, začetla jsem se, přečetla několik desítek stránek, u každé jsem si říkala, třeba to na další stránce bude lepší. No, nebylo a když jsem začala přemýšlet, jaké druhy cukroví letos upeču (a to normálně cukroví nepeču - jen vosí úly beru na milost), knihu jsem zavřela a už ji neotevřu. Toporný styl a obsahově nijaké. Zbytečná ztráta času.

Lenka4
27.01.2023 2 z 5

Začátek je strhující asi jako učebnice dějepisu. I když se konečně objeví zločin, děj stále probíhá nevzrušivě, zcela chybí napětí a dramatické akce. Autorovu snahu o detailní obraz dobových reálií čtenář natěšený na vraždu příliš neocení. Navíc se na mysl vkrádají pochybnosti o způsobu provedení zločinu a usvědčování pachatele. Je například možné, aby člověk zezadu nečekaně chycený pod krkem, bodnutý přímo do srdce, bez odporu okamžitě umírající, utrhl v poslední křeči vrahovi kus spodního lemu košile a strčil si ho za pásek?


Turlogh
31.12.2022 3 z 5

Vcelku povedený historický román, nedosahující však kvalit příběhů pánů spisovatelů podobného žánru Vondrušky, Niedla, Nesměráka či Hrdličky. Celkem čtivé. Co mě osobně dosti vadí, jsou ty stále stejné, několika stránkové úvody, v každé knize se opakující. Chápu, že pro nové čtenáře jedné knihy se to hodí, nicméně pro čtenáře celé řady těchto románů je to poněkud otravné... Howgh.

čef
27.09.2022 3 z 5

Autor je o hodně více historik než spisovatel a tak mnoho literatury nečekejme. Také se již v této sérii dost vyčerpal a, i když chápu, že je krásné tvořit v editoru kopírováním velké části předchozích dílů, tak bych doporučoval již Slavomíra opustit a zkusit něco jiného z dějin Moravy. Tato kniha se může, dle mého názoru, líbit jenom těm, kdo předchozí díly ještě nečetli a zajímají se o historii našich zemí.

kuruteku
30.05.2022 3 z 5

Celou sérii nečtu kvůli detektivce, ale hlavně abych nějak pobral Velkou Moravu. A to se pořád ještě daří. Takže jsem vděčný i za ty dlouhatánské úvody i odkazy. Kdybych to četl v kuse, asi bych už sbíral zbytky trpělivosti, ale takhle jednou za čas to přežiju. I to, že detektivní příběh je čím dál skromnější. Vždycky si na něm něco najdu - psychologii postav, využití psů a Hupův hrnec, odkazy na vinárenství před tisícem let, apod. Zkrátka není to nic světoborného, ale plasticita historie se zase zvyšuje.

21olaf
20.05.2022 3 z 5

Mám dojem, že už by tato série mohla skončit. Nějak se začíná točit v kruhu. Jednu chvíli jsem přeskočil pár stran a ani jsem to nepoznal.

Dandulka
27.03.2022 4 z 5

Podle mého bylo v příběhu čím dál víc rekapitulací minulých příběhů než děj samotný. V poslední době jsou tyto případy spíše vzpomínkovou záležitostí než něčím zajímavým. Jako by autorovi docházely nápady. Což je velká škoda.

Vojslava
16.12.2021 3 z 5

Tři a třičtvrtě. ;-) Tento díl byl výrazně lineární a nekomplikovaný, navíc s využitím příliš mnoha motivů z částí předchozích, celá zápletka se dala vyřešit docela lehce a brzo. Nicméně do stresových předvánoc jsem nemohla chtít nic víc relaxačního, takže uvidíme, jestli se ještě nějakého případu dočkáme...

kolacky
31.08.2021 4 z 5

Tentokrát mě to celkem bavilo, byť po Češkovsku upovídané.

ivoiro
08.08.2021 5 z 5

Opět skvělý kousek z naší dávné minulosti. Tuto sérii čtu strašně rád.