Ve znamení lukostřelce

recenze

Ve znamení lukostřelce (2021) / max0502
Ve znamení lukostřelce

Historický román s názvem Ve znamení lukostřelce od Martina Nesměráka se mi na první pohled zalíbil hezkou titulkou. Knihu od tohoto autora jsem četla poprvé. Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2021. Kniha je rozdělená do XXII. kapitol. V závěru knihy je doslov a poznámky autora.
Děj románu je zasazen do pomezí Moravy, Čech a Rakouska na zemskou stezku a hrad Landštejn.
Právě na pomezí probíhá další válečná šarvátka na moravsko-rakouském pomezí, do které český král povolal i české pány. Velitelem české jízdy byl pan Beneda, kterému se podařilo zajmout rakouské zajatce. Na rozkaz královského justiciára Zdeslava měl pan Beneda zajatce dopravit do Hradce. Cesta vedla po zemské stezce z Moravy do Čech přes Landštejn. Aby zabránil útěku zajatců, protože sám měl jen malou skupinu jízdních, která by zajatce hlídala, nechal je jít bosky.
Skupina se cestou do Hradce zastaví na Landštejně, kde probíhají stavební práce na dokončení hradu. Dostanou jídlo, ale nocleh je pro všechny včetně stavebních dělníků a pomocníků mimo hrad. Pan Odo ze Sichelbachu v jednom zajatci pozná svého bratra a snaží se ho zachránit, než českomoravská jízda se zajatci hrad opustí. Tak na Landštejně přibude nový pomocník Gallo.
Pan Beneda pokračuje se zajatci dál po zemské stezce a na Pomezí se setká s Falkem, který chce za úplatku vyměnit jednoho zajatce. Ukáže na zajatce v modré haleně. Pan Beneda přikáže Hossovi, aby zajatce odvedl na místo výměny. Netuší, že zajatec si vyměnil halenu se svým pobočníkem. I Beneda se vydá místo předání zajatce, ale jen proto, aby všechny tři muže zabil a zůstaly mu peníze.
Poté došlo k obležení a napadení Landštejna. Pro rakouské jednotky to nebylo tak jednoduché, jak si mysleli, protože převzetí hradu zabránil Gallo. Rakouský zajatec se pokusil o útěk, ale Beneda ho zasáhl šípem. Zachránila ho Adelinda, dcera Kuna. Představil se jako Vigli a do vyléčení byl na Kunově statku.
V druhé polovině kniha dostává spád a rozmotává se nitka příběhu.
Hodnotím jako průměr. Historické romány si přečtu ráda.

Komentáře (0)

Přidat komentář