Zapomenutá smrt

recenze

Zapomenutá smrt (2021) 4 z 5 / max0502
Zapomenutá smrt

Na přečtení knihy Stanislava Češky s názvem Zapomenutá vražda jsem se těšila. Mám ráda jeho historické detektivky a byla jsem zvědavá, jaký bude příběh ze současnosti.
Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2021. Kniha je rozdělená do 102 kapitol, a má 239 stran.
Vypravěčem příběhu je podplukovník Stanislav Berka. Právě píše výpověď a chce po druhé odejít z brněnské mordparty. Prvních 20 kapitol Standa Berka vzpomíná na dobu, kdy u policie skončil poprvé a dal se na dráhu soukromého detektiva. Vzpomíná na případy, které v té době řešil a které mu pomohly k finanční nezávislosti. Autor tím uvedl osoby a okolnosti příběhu - případu, který Standa Berka bude řešit.
Ze vzpomínání na časy minulé Standu Berku vytrhne telefon. Jeho nadřízený plukovník Jarda Motl ho požádá o účast na místě nálezu koster. Standa, přestože má volno, přijede. Na pozemku Motlových sousedů se najdou 3 kostry. Pozemek na ulici Rybnické patří rodině Hotařových, kteří se rozhodli na místě stržené rodinné vily obnovit rodinné sídlo. Původní vila jim byla zabavena, pak z ní město udělalo jesle a nakonec kanceláře městského stavebního podniku. Vila nebyla udržovaná, tak ji město strhlo a Hotařovým se nakonec vrátil jen pozemek se sklepem a kůlnou. JUDr. Josef Hotař se chce pustit do výstavby nové rodinné vily a v kůlně objeví kostru. Zavolá svého souseda plukovníka Motla.
Na místě nálezu je i Kateřina Motlová, manželka Jardy a přednostka Ústavu soudního lékařství. Nakonec objeví kostry 3 a když Standa vyjde z kůlny, má totožnost jedné kostry téměř jistou. S vyšetřováním mu pomáhá kolegyně Jarka Kočařová. Rozplétají příběh, který začal v devadesátých letech. Autorovi se nenásilným způsobem do toho děje podařilo zakomponovat drogy, únosy dětí, mafii i politiku.
Jarda Motl se hlásí na místo ředitele Odboru obecné kriminality a Standa Berka místo výpovědi povyšuje, už jako plukovník, na místo šéfa mordparty. Tak se můžeme těšit na další příběh.
Příjemné čtení. Za mě plus, že se děj odehrává v Brně a popisovaná místa jsou pro mě známá a při čtení jsem nemusela zapojovat fantazii, ale popisovaná místa znám. Poznámky pod čarou jsou na konci stránky.

Komentáře (0)

Přidat komentář