Zapomenutá smrt

recenze

Zapomenutá smrt (2021) 4 z 5 / max0502
Zapomenutá smrt

Na přečtení knihy Stanislava Češky s názvem Zapomenutá vražda jsem se těšila. Mám ráda jeho historické detektivky a byla jsem zvědavá, jaký bude příběh ze současnosti.
Vydalo ji nakladatelství Moravská Bastei MOBA v roce 2021. Kniha je rozdělená do 102 kapitol, a má 239 stran.
Vypravěčem příběhu je podplukovník Stanislav Berka. Právě píše výpověď a chce po druhé odejít z brněnské mordparty. Prvních 20 kapitol Standa Berka vzpomíná na dobu, kdy u policie skončil poprvé a dal se na dráhu soukromého detektiva. Vzpomíná na případy, které v té době řešil a které mu pomohly k finanční nezávislosti. Autor tím uvedl osoby a okolnosti příběhu - případu, který Standa Berka bude řešit.
Ze vzpomínání na časy minulé Standu Berku vytrhne telefon. Jeho nadřízený plukovník Jarda Motl ho požádá o účast na místě nálezu koster. Standa, přestože má volno, přijede. Na pozemku Motlových sousedů se najdou 3 kostry. Pozemek na ulici Rybnické patří rodině Hotařových, kteří se rozhodli na místě stržené rodinné vily obnovit rodinné sídlo. Původní vila jim byla zabavena, pak z ní město udělalo jesle a nakonec kanceláře městského stavebního podniku. Vila nebyla udržovaná, tak ji město strhlo a Hotařovým se nakonec vrátil jen pozemek se sklepem a kůlnou. JUDr. Josef Hotař se chce pustit do výstavby nové rodinné vily a v kůlně objeví kostru. Zavolá svého souseda plukovníka Motla.
Na místě nálezu je i Kateřina Motlová, manželka Jardy a přednostka Ústavu soudního lékařství. Nakonec objeví kostry 3 a když Standa vyjde z kůlny, má totožnost jedné kostry téměř jistou. S vyšetřováním mu pomáhá kolegyně Jarka Kočařová. Rozplétají příběh, který začal v devadesátých letech. Autorovi se nenásilným způsobem do toho děje podařilo zakomponovat drogy, únosy dětí, mafii i politiku.
Jarda Motl se hlásí na místo ředitele Odboru obecné kriminality a Standa Berka místo výpovědi povyšuje, už jako plukovník, na místo šéfa mordparty. Tak se můžeme těšit na další příběh.
Příjemné čtení. Za mě plus, že se děj odehrává v Brně a popisovaná místa jsou pro mě známá a při čtení jsem nemusela zapojovat fantazii, ale popisovaná místa znám. Poznámky pod čarou jsou na konci stránky.


Zapomenutá smrt Zapomenutá smrt Stanislav Češka

Standa Berka je po úspěšném vyřešení posledního případu už téměř definitivně rozhodnutý podruhé odejít od policie. Jenže novolískovečtí sousedé Berkových přátel, šéfa mordparty plukovníka Motla a jeho manželky soudní lékařky Kateř... více


Komentáře (0)

Přidat komentář