Pronásledovaní

recenze

Rozhodnutí (2018) 5 z 5 / a.k
Rozhodnutí

Ne každé rozhodnutí může být správné. Jsou taková, která mohou dramaticky ovlivnit váš život, život vašich blízkých i životy pro vás zcela neznámých lidí. A právě o takových nešťastných rozhodnutích je tato kniha.

Čtyřicátník Simon odjel z Německa do jižní Francie, kde chce v otcově víkendovém domě strávit vánoční svátky se svými dětmi. Exmanželka ho opět vypekla. Postavila ho před hotovou věc, děti nepřijedou. A to Simon odřekl možnost strávit svátky se svou přítelkyní. Teď zůstane sám. Při procházce po pobřeží se stane svědkem roztržky. Mladičká Nathalie ilegálně přespala v cizím apartmánu a správce se nyní chystá přivolat policii. Simon se neznámé dívky zastane, vyplatí správci škodu a zbídačené Nathalii nabídne u sebe azyl. Aniž by to tušil, tímto okamžikem je vtažen do nebezpečně rozehrané hry. Po Nathalii někdo jde, již nějakou dobu prchá před neznámými pronásledovateli a nevěří ani policii. Jak čas strávený s vyděšenou dívkou postupuje, má Simon čím dál silnější pocit, že se zapletl do naprosto šílené věci, do záležitosti lidí, které nezná a blíž poznat vlastně ani nechce. To všechno, co teď prožívá, mu připadá jako čiré šílenství.

Vedlejší, ale velmi důležitá, dějová linka se odehrává v Bulharsku. Kiril se po ztrátě zaměstnání stěhuje s manželkou a pěti dětmi do Sofie. Pouze velké město slibuje možnost získat novou práci, aby mohl zajistit rodinu před živořením v chudinské čtvrti. Ani po několika měsících nezavadí o práci a bída a nejisté vyhlídky nutí Kirila situaci okamžitě řešit. Rodině se naskytne jedinečná příležitost. Nejstarší dceři Nince se otevírá možnost lepšího života, při kterém by mohla také finančně podporovat svou rodinu. Vše probíhá podle dohody. Až čas ukáže, že rodina bude muset vyvinout hodně úsilí, aby našla cestu, jak navázat s dcerou ztracený kontakt.

Obě dějové linky doplňuje příběh z Nathaliina života. Od hlavního děje je oddělen grafickými symboly a zároveň je pro odlišení použité bezpatkové písmo. Zde nám Nathalie popisuje svoje nelehké dětství zatížené rozvodem rodičů, problémy s alkoholem v rodině, svou poruchu příjmu potravy a další zásadní vlivy na formování její osobnosti. Díky této dějové lince zjistíme, proč se Nathalie skrývá, i když hlavní důvod je jí samotné vlastně neznámý. Postupně se vyprávění Nathalie dostane až do současnosti, takže v zásadních situacích celého příběhu můžeme sledovat dění i jejíma očima.

Celá kniha se nese v duchu strachu, útěku před zločinci, aniž bychom chápali, kdo k padouchům patří. A že máme co do činění se skutečnými zabijáky, nemůže být pochyb. Nezůstane u jedné vraždy, přičemž o pátrání se postará komisařka Rosardová se svým novým parťákem. Nechybí zde ani akční a dramatické scény.

Střídání dějových linek a pouze pomalé odkrývání pozadí příběhu udržuje čtenáře v napětí a přímo pobízí, abyste hledali souvislosti mezi osudy postav ve Francii a ve vzdáleném Bulharsku. I když brzy pochopíte hlavní téma, kterému se kniha věnuje, detaily budou rozklíčeny až v závěru. Celkové čtivosti pomáhají i charaktery postav, které byly ne vždy černobílé a kolikrát se postavy vzepřely očekávanému chování a překvapily možná i samy sebe. I když ne všechny dějové zvraty byly uvěřitelné - asi nejvíce pochybuji o vývoji v bulharské lince - přesto si příběh udržel mou maximální pozornost a moc mě bavil.

Komentáře (0)

Přidat komentář