Proč se z vrchu Studený stal Pekelný?

recenze

Mŕtvy na Pekelnom vrchu (2013) 5 z 5 / Carmen13
Mŕtvy na Pekelnom vrchu

Stejnou otázku si položí i kapitán Stein přijíždějící do města Schemnitz, aby odhalil zrádce, který ohrožuje nejen majetek a životy místních obyvatel, ale v konečném důsledku i samotnou existenci říše. Nepřijíždí sám, společnost mu dělá mladý kaprál Bohdan Jaroš, který se díky svému talentu po otci, pražském katovi, stává neocenitelným pomocníkem při pátrání po nebezpečném pachateli, neboť v jeho rukou začne velmi rychle vypovídat i ten nejzatvrzelejší zločinec. Neméně významná je i skutečnost, že kapitanát vybavil svého pověřence zcela nevídanými pravomocemi, které kapitán neváhá použít, podle některých zúčastněných dokonce zneužít. První, vůči komu je takto uplatní, je místní notář Matěj Barbarič, který ho, ač nerad, doprovází téměř na každém kroku.
Zdánlivě jasný úkol, odhalit a zatknout spiklence, se začne záhy komplikovat, mrtvol, podivných vztahů a okolností přibývá. Jediná jistota, která zůstává neměnná, je Pekelný vrch, místo, kam se lidé neodváží za pravého poledne, natož pak za hluboké noci. Kdo by se také chtěl setkat s černým psem, kterého vypouští z pekelné jámy sám Lucifer? Jenže povinnost je povinnost, a tak se nesourodá trojice vyšetřovatelů ve složení kapitán Stein, šlechtic a voják, kaprál Jaroš, voják a kat a Matěj Barbarič, městský notář, vydává nejen na Pekelný vrch, ale dokonce i pod něj, kde je vedle hrůzných nálezů čeká i odpověď na otázku, jak chtěl odpadlík dostat mohamedány do města.
Dokonale promyšlený a zamotaný detektivní příběh je zasazen do lákavého prostředí, které je popisováno s takovou přirozeností, že má čtenář pocit, že kráčí Růžovou ulicí po boku notáře Barbariče a kochá se při tom výhledem na výstavní měšťanské domy, stejně jako podvědomě krčí nos nad nevábnou vůní vycházející z šatu kapitána Steina, který jako správný drsný voják nemá ta takové zbytečnosti, jako mytí se a převlékání se ani čas ani náladu.
Čtenáři se postavy dostanou velmi rychle tak říkajíc pod kůži, už po prvních stránkách má pocit, že je zná celý život a nemůže knihu odložit, dokud se nedozví, jak jejich současné, a zároveň i první dobrodružství dopadne.
Co u autora oceňuji nejvíce, jsou právě jeho postavy. Podařilo se mu vytvořit zcela originální trojlístek, kde jsou povahy, názory a systém hodnot jednotlivých členů naprosto rozdílné. Člověk by nevěřil, že jejich spojenectví může fungovat, natož pak vydržet. Opak je ale pravdou a řízením osudu, či spíše rozhodnutím Jeho Jasnosti Matyáše Habsburského, zůstávají všichni tři pospolu a vydávají se odhalit dalšího zločince přímo do hlavního města říše, to jest do Prahy. Co je tam čeká a nemine, se čtenář dozví až v druhém díle série v názvem Krev prvorozených, který stejně jako první, Mrtvý na Pekelném vrchu, vydalo nakladatelství Argo.
Takže oči a uši otevřené, zbraně do ruky a jde se na to!

Komentáře (0)

Přidat komentář