Přiznání

recenze

Nečekané přiznání (2022) 5 z 5 / a.k
Nečekané přiznání

Uteklo šest měsíců, kdy detektiv Josie Quinnová vyřešila poslední velký případ, při kterém nečekaně poznala svou biologickou rodinu. Zatímco si zvyká na novou situaci a vyrovnává se s nezvyklými pocity, stojí před ní nová výzva. Doma u kolegyně detektiv Gretchen Palmerové byl nalezen zastřelený mladík. Místo činu nevykazuje známky cizího vniknutí a Gretchen není nikde k nalezení, aby podala vysvětlení, co se u ní stalo. Nečekaně odešla z policejní stanice, není dostupná na telefonu a závěry z ohledání místa činu ukazují přímo na ni.

Josie chová ke Gretchen silné sympatie. Od první chvíle, kdy nová kolegyně nastoupila na policejní oddělení, přistupovala ke své práci svědomitě, byla loajální, i když trochu nepřístupná. Své soukromí si úzkostlivě střežila. Josie a Gretchen měly k sobě blízko, obě spojoval stejný osud v podobě násilnických matek. Ale kolik toho Josie o Gretchen skutečně ví? Gretchen má spoustu tajemství, domov jí střeží zabezpečovací systém, na oknech jsou nalíčené záludné pasti.
Josie věří, že Gretchen nemá se smrtí mladíka nic společného. Se svým přesvědčením ale zůstává sama. Nepomůže ani vyžádaných osmačtyřicet hodin, aby objevila něco, co bude dokazovat Gretcheninu neúčast na mladíkově vraždě. Připravený je už zatykač a hrozba vězení či dokonce trest smrti.

Objevování Gretcheniny traumatické minulosti a snaha Josie zachránit kolegyni před vězením je napínavé, návykové a přišpendlí vás ke stránkám. Všechny možné teorie vám zboří Gretchenino náhlé přiznání. Přesto se Josie nevzdává své víry a v pátrání usilovně pokračuje. Dokonce i křehký, vznikající vztah mezi Josie a poručíkem Noahem je poznamenaný zásadním rozporem o vině, či nevině. A nezůstane u jedné vraždy. Josie se svým parťákem Noahem jsou brzy povoláni k dalším brutálním vraždám. Je těžké přijít na motiv. Vrah se jim vysmívá, vraždí jen proto, že vraždit chce.

Aby to nebylo tak jednoduché, autorka vkládá do aktuálního vyšetřování ze současnosti ještě další dějovou linku. V té se vracíme v čase do devadesátých let. V krátkých vstupech jsme přímými účastníky posledních chvilek života obětí zvlášť zákeřného padoucha.

„Nečekané přiznání“ je čtvrtou epizodou série s detektiv Josie Quinnovou a je to opět výborné čtení. Přestože jsou osudy Josie a postav okolo ní rozehrané v předešlých dílech, lze si dopřát tento detektivní případ i bez znalostí předešlých knih. A rozhodně to stojí za to. Promyšlená zápletka, která není dlouho čitelná, potrápí čtenářovy mozkové závity. Je to napínavé, do detailu propracované a extrémně čtivé. Celá série je zatím výborná a ne jinak je tomu u tohoto dílu. Velmi mě to bavilo a moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář