Příběhy ze světa Alagaësie! :))

recenze

Poutník, čarodějnice a červ (2019) 5 z 5 / Airin
Poutník, čarodějnice a červ

Kdo by v dnešní době plné fantasy knih neznal Christophera Paoliniho a jeho Odkaz dračích jezdců? Kdo by si nevzpomněl na odvážného hrdinu Eragona a jeho dračí společnici Safiru? Asi jen málo čtenářů si myslelo, že se Paolini do tohoto magického světa ještě někdy vrátí, ale autor nás všechny dokázal příjemně překvapit. A to sbírkou povídek, které mají tento báječný příběh doplňovat.

Na návrat do světa Alagaësie jsem se nesmírně těšila. Už když jsem se vrhla na první povídku této knihy jsem měla na paměti, že se bude jednat o krátké příběhy doplňující Eragonův a Safiřin svět, nikoliv o jednu z jeho známých bichlí. Tím pádem jsem nebyla z výsledku vůbec zklamaná, jako někteří čtenáři.

Knížka je rozdělená na celkem tři hlavní povídky – Poutník, Čarodějnice, Červ – které jsou dále rozdělené na menší podkapitoly. Byla jsem velmi ráda, že se v první povídce Paolini vrací za Murtaghem a jeho drakem. Zjišťujeme, jaký je jeho další cíl a jak se mu vedlo poté, co Eragon zvítězil nad Galbatorixem. Povídka byla vtipná a zároveň v některých částech i smutná, vzhledem k tomu, co Murtagh po válce prožíval a stále prožívá. Její čtení mi však rychle uteklo, neboť zde samozřejmě nechyběla ani akce a napětí.

Co musím knize vytknout je povídka Čarodějnice. Myslím si, že byla naprosto zbytečná a nepřinesla čtenáři nic nového – žádný nový pohled na Angelu a její příběh nebo na Eragona a život po Galbatorixovi. U této povídky jsem se vyloženě těšila, až ji co nejdříve přečtu a budu se moct vrhnout na Červa u kterého jsem doufala, že bude lepší. Naštěstí jsem měla s Červem pravdu.

Pokud bych si totiž měla vybrat jednu ze tří povídek, která mě naprosto nadchla svým příběhem, byl by to Červ. Tato povídka byla z celé knížky nejdelší a pro mě také nejvíce zajímavá. Asi nebude náhoda, že drak, který v příběhu vystupuje, je zároveň vyobrazen na obálce knížky. Jedná se o jakousi legendu, která se v Alagaësii vypráví z generace na generaci a pojednává o mladé dívce žijící v malé zapadlé vesničce. Tuto vesnici sužuje hrozivý drak, který se usadil na jejich kopci a jednou za čas jim požírá dobytek či jejich válečníky. I přes všechny pokusy se jim však draka nedaří zahnat či zabít…

Povídka Červ mi přišla napínavá a plná akce a zvratů – tedy přesně to, co jsem od Paoliniho očekávala. Co k tomu dodat? Christopher prostě umí vyprávět! Knížka byla jednou velmi dojemnou situací krásně zakončena a já jsem po dočtení měla klid v srdci. Potkat své staré přátele po osmi letech a opět si zavzpomínat na Odkaz dračích jezdců bylo k nezaplacení a já jsem ráda, že můžu patřit k těm šťastlivcům, kteří tuto skvělou fantasy sérii znají. Děkuji, Christophere Paolini!

Více zde:
https://bookhunter5.wordpress.com/


Poutník, čarodějnice a červ Poutník, čarodějnice a červ Christopher Paolini

Poutník a prokleté dítě. Kouzla a magie. A samozřejmě draci... Vítejte zpátky ve světě Alagaësie. Už je to rok, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců. Teď se potýká s nekone... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Kris@
29.01.2020

Vaše recenze se velmi příjemně čte.