Meč a ptáček :))

recenze

Meč a ptáček (2019) 5 z 5 / Airin
Meč a ptáček

Na začátek musím říct, že jsem od tohoto příběhu mnoho neočekávala, ale knížka mě nakonec velmi mile překvapila. Obávala jsem se, že mě knížka nebude příliš bavit, jelikož hlavní hrdinka nemůže mluvit, ale naštěstí byl opak pravdou. Nakonec si našla způsob, jak komunikovat a dialogy s princem mě bavily z celého příběhu nejvíce. To, jak se jí snažil porozumět mi připomínalo tak trochu pohádku o malé mořské víle, kde měla Ariel také zakázáno mluvit a Erik se s ní snažil všemožně domluvit. Myslím si, že právě tato situace a účast krutého prokletí udělala knihu velmi poutavou a až do konce mimořádně napínavou.

Skřivánek byla dokonale vymyšlená a především nevšední postava. Její síla pramenila ze slov, díky kterým mohla přetvářet realitu. Zde však přichází háček – Skřivánek od jisté události v dětství nedokáže mluvit a tím pádem ani neumí psát nebo číst. Proto je její magie slov do určité míry pozastavena, upozaděna a mladá dívka má strach dokonce i ze svých myšlenek.

Skřivánkova magická síla mě velmi zaujala a musím uznat, že autorka její nadání dokázala skvěle popsat! Kdo by takový dar nechtěl mít? Vždyť přinutila maňásky se pohybovat a létat a to jediným příkazem. Úplně mě to fascinovalo! A co dalšího neuvěřitelného dokázala v průběhu děje…byla opravdu úžasná! Nedivím se, že byla potřeba pro záchranu království. Skřivánka a její odvahu (a především to, jak bojovala se svým hendikepem) jsem si opravdu oblíbila.

Skryj její slova, Corvyne. Protože jestli umře…jestli se jí něco jen stane, poneseš stejný osud.

Co se týče jejího otce – je to pro mě taková rozporuplná postava. Na jednu stranu ho odsuzuji za to, co Skřivánkovi prováděl a jak s ní nechtěl mít nic společného, protože to ‚přeci jenom byla němá dívka, kdo by si ji chtěl vzít‘. Na druhou stranu jeho potřebu Skřivánka držet v jejich sídle v bezpečí z části chápu, neboť měl z konkrétního proroctví opravdu hrůzu (a to plným právem, jak se dočtete v knize). To však neomlouvalo jeho budoucí činy, a tak jsem na něj zanevřela a nenáviděla jsem ho stejně, jako Skřivánek. Pokaždé, když se objevil na scéně a začal intrikovat, jsem se rozzlobila a snažila se ho svou vůlí vystrnadit z knížky.

Tirase jsem si samozřejmě zamilovala, nedalo se jinak. Byl úplným opakem svého otce a jeho nezdolná vůle zachránit království za jakoukoliv cenu, i za cenu vlastního života, byla tím jediným, co ho drželo při smyslech, když se dostavilo temné prokletí. Bylo zajímavé (a pro mě také celkem emocionální, neboť jsem si Skřivánka a Tirase neskutečně oblíbila) sledovat temné prokletí, které jimi oběma zmítalo a neustále narůstalo na síle. Bylo mi jich líto, protože jejich vůle bojovat proti proroctví stále nestačila.

Díky tomu moje napětí z knihy vyrostlo do neskutečné výšky a já se od knihy nemohla vůbec odtrhnout. Hrozně moc jsem chtěla vědět, jak to dopadne – jestli nakonec vymyslí plán, jak vše odvrátit, nebo jestli si ho nechají až pro druhý díl. Silná a čistá láska Skřivánka a Tirase ve mně zanechala po zbytek dne krásný hřejivý pocit. Nestává se mi často, že by mi hlavní postavy až tak moc přirostly k srdci, ale zde se to autorce povedlo a já jsem za to neskutečně ráda!

Vybral sis mě, protože jsem užitečná. Ale já si vybrala tebe, protože jsem tě chtěla. Všechno, co jsem kdy chtěla, bylo, abys mou lásku opětoval.

Musím říct, že tento příběh, který autorka vytvořila, naprosto miluju! Přesně tohle jsem teď potřebovala! Plnou dávku skvělé, kvalitní a neotřelé fantasy. Tuto knížku vřele doporučuji, neboť zde nechybí pravá dávka akce, napětí, politikaření a intrikování v temných zákoutích hradu, ale také temné a ničivé proroctví a ta správná dávka magie, lásky a obětování. Deset z deseti a doufám, že brzy vyjde další díl, který by měl být zaměřený z pohledu Kjella, jupíí!

HODNOCENÍ: 10/10
Více zde: https://bookhunter5.wordpress.com/

Komentáře (0)

Přidat komentář