Přelétavost srdcí

recenze

Zaslíbená (2020) / MilenneWaver
Zaslíbená

Po celé roky bylo snem Hollis, stejně jako řady dalších dívek u dvora, aby se mohla stát královnou a zůstat po boku krále. Nikdy by ji však nenapadlo, že se její sen může proměnit ve skutečnost. Král Jameson se totiž veřejně přizná ke svým citům k Hollis, a chce jí učinit svou královnou. Jenže jak nakonec Hollis zjišťuje, život královny není tak krásný, jak se původně domnívala. A že ve skutečnosti touží po něčem úplně jiném, než si původně myslela.

Hlavní hrdinka Zaslíbené, Hollis, se nedá popsat jinak, než jako dívka s velmi nerozhodnou a naivní povahou. Sama neví, co chce, v jednu chvíli někoho miluje, v druhé ne. V jednu chvíli si myslí ono a druhé zase něco jiného. Právě proto jsem měla velký problém se s její postavou sžít, nemluvě o tom, že v průběhu knihy nedošlo ani k žádnému významnějšímu vývoji jejího charakteru. A tentokrát ani vedlejší postavy nezachraňují situaci. Skoro žádná z nich nedostala dostatek prostoru k tomu, aby byla nějak zajímavá, a mohla čtenáře zaujmout. A jediná z postav, která si zde zaslouží zmínku, je tak leda Valentina.

Celá dějová linka Zaslíbené je vystavěná na romantické lince, což by nebyl problém, pokud by byla logicky vystavěná. Jenže zatímco v Selekci měly alespoň postavy prostor k tomu, aby jejich láska vznikala postupně, zde se do toho autorka pouští po hlavě a zcela nerealisticky. Postavy se prakticky ani neznají a setkají se pouze párkrát, přesto dojde k tomu, že se do sebe bezhlavě zamilují, a jsou ochotné pro sebe obětovat život. Sice se najdou i knihy, ve kterých je "insta-láska" zpracovaná dobře, jenže k tomu je třeba, aby vztah obou postav měl alespoň určitý prostor. A k tomu v tomhle případě zkrátka nedošlo.

Asi největším překvapením bylo to, jak se změnil autorčin styl psaní. Docházelo zde k častému opakování slov, třeba jména Delia Grace. Knize také naprosto scházela jakákoliv čtivost i dynamika, co by děj popoháněla kupředu. Namísto toho se děj ve většině případů vlekl, byl plný výplňových scén, které se týkaly zejména plesů, nádherných šatů, prostředí a romance, ale mimo to kniha postrádá jakoukoliv hlavní zápletku, na kterou by se zbytek těchto prvků navázal.

A posledním hřebíčkem do rakve? Tím se stal zcela nepřekvapivě konec, který byl náhle plný akce a zvratů, a kvůli své uspěchanosti neměl ani hlavu, ani patu. Spíše to byl jen pokus autorky o to, jak čtenáře ohromit, a přimět ho závěrečným zvratem k tomu, aby si přečetl i pokračování. Což nebyl vůbec špatný nápad, jen mu stejně jako zbytku knihy, scházela propracovanost, díky které by nakonec mohl vypadat mnohem lépe.

Podtrženo a shrnuto, i když jsem od Zaslíbené neměla žádná velká očekávání, ani přesto se mi tato kniha nelíbila, a v budoucnu se k ní určitě neplánuji vrátit. Od autorky to byl velký přešlap vedle, který sice měl potenciál, ale potřeboval by mnohem více promyslet i rozpracovat. Knihu mohu tudíž doporučit skutečně jen těm, kteří nebudou mít žádná očekávání, jinak vás ve finále příběh zklame.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář