Poslední zachránce světa

recenze

Poslední Namsara (2018) / MilenneWaver
Poslední Namsara

Příběh plný dobrodružství, draků a dívky, která by byla ochotná vzdát se všeho kvůli pomstě. Jenže k tomu, aby svého cíle dosáhla, musí překonat nespočet překážek, které jí cestu nijak neulehčují.

Asha nikdy nepatřila mezi jemné dívky. Jejím poslání bylo lovit draky, být stejně nelítostní a krutí jako oni. Jenže, když se den jejího dohodnutého sňatku přiblíží a ona má možnost z něj vyváznout, šance se okamžitě chopí. Co stačí udělat? Pouze zabít prvního z draků - Kozua, s kterým v minulosti zkřížila cestu a od té doby je nenávratně poznamenaná. Před Ashou leží dlouhá cesta a to ještě ani zdaleka netuší, co jí osud do cesty přivane.

Hlavních hrdinek v knihách je nespočet, proto je fajn, když některá z nich z té řady výrazně vybočuje. Přesně tak by se dala popsat Asha, protože je vše, jen ne dokonalá. Ve svém dětství zažila ošklivou situaci, která ublížila nejen jí, ale i městu. Od té doby nosí svou jizvu jako znamení, že přežila.
Její charakter je neskutečně tvrdohlavý, odvážný a spontánní. Nikdy nebudete vědět, co Asha podnikne příště. Je jako nezkrotný živel, který vás svými činy pokaždé překvapí.

Ačkoliv vedlejších postav moc není, přesto se zde našlo místo na krutého záporáka, kamarádku hlavní hrdinku a samozřejmě, tajemnou postavu, která bude knihu obohacovat.

Po zpětném ohlédnutí, je vidět, že zápletka je jednoduše vymyšlená a v tom je její kouzlo. Děj je plynulý, nijak roztahovaný, protkaný několika zvraty, ale zároveň s dostatečnou mírou akce a kapkou romantiky. Na tom se nic vytknout nedá.
Přesto bych ocenila, kdyby měl větší spád. Protože po většinu knihy se děj točí jen okolo té samé věci, stále na jednom místě a nikam se neposouvá. Změna přijde až ke konci, kdy se konečně dostane na velké odhalení a příběh začne nabírat obrátky.

Hodně bych se divila, jestli vás konec nenaláká na druhý díl, který doufám brzy vyjde. Protože v něm nechybí nic, včetně malého cliffhangeru, po jehož pokračování budete dychtit.

Autorčino psaní je dobré. Hezky se čte, nepoužívá zbytečné popisy. Bojové scény jsou napsané tak skvěle, že je doslova budete vidět před očima. Třešničkou na dortu jsou i části, které se prolínají mezi kapitolami. Obvykle se týkají legend nebo historie země a dovysvětlují tak něco, co bylo předtím v kapitole zmíněno.

Hodnocení knihy mi dlouho vrtalo hlavou, protože se mi kniha velmi líbila, ale mezi své úplně nejoblíbenější bych jí pravděpodobně nezařadila. Věřím tomu, že Poslední Namsara potěší každého čtenáře fantasy, který si potrpí na draky a nebude mu vadit troška té romantiky. Doporučuji.

4,5/5
(Protože zde půlhvězdičky dát nejsou, hodnocení je zde je přesné, celkově zaokrouhlené.)

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databáziknih a nakladatelství Alpress!

Komentáře (0)

Přidat komentář