Poslední Namsara

Poslední Namsara https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379896/mid_posledni-namsara-ipp-379896.jpg 4 129 26

Iskari série

1. díl >

Iskari - dítě krve a měsíčního svitu. Ničivá síla, co rozsévá smrt. Spíše zbraň než lidská bytost. Ve Firgaardu neexistuje člověk, který vzbuzuje větší strach než Asha, královská dcera a proklínaná i obávaná lovkyně draků, poznamenaná dračím ohněm. Ale i ona má strach, protože se blíží den, kdy si musí vzít krutého Jareqa. Svatbě unikne jedině tak, že otci přinese hlavu nejmocnějšího draka. Asha se do boje vrhá ještě zarputileji, ale zjišťuje, že draci možná nejsou jejími nepřáteli. S pomocí tajného spojence se blíží k pravdě o své minulosti, kterou se před ní všichni snažili skrýt.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Last Namsara , 2017


více info...

Přidat komentář

Njangu
24.01.2023 4 z 5

Začátek série hodnotím 4* (asi by se hodilo 4,5*, ale na to nemáme stupnici)

Začátek byl trošku těžkopádnější, ale cca od 160 stránky se nedalo odtrhnout. Styl psaní je jednodušší, ale to nic neubírá na kráse příběhu a jeho spádu.
Trošku pomaleji se děj rozjíždí, ale zase je tam všechno krásně vysvětlené. Těším se co přinese další díl, podle doporučení je lepší, tak se moc těším.

Už dlouho hledám knížku o dracích, která by mě chytla. Tady jsem si konečně po několika dračích pokusech knihu nakonec užila.

Sariega
21.03.2021 4 z 5

Tento díl mě asi bavil ze všech nejvíce, nejprve jsem jí ale nectělčíst a příběh jsem si představovala z doslechu úplně jinak. Proto mě to i mile překvapilo, doporučuji všem.


deedulka
24.10.2020 4 z 5

Do knihy jsem šla bez přílišného očekávání. Na první pohled mne zaujala obálka a po přečtení anotace jsem si řekla, že by to mohl být zajímavý nenáročný příběh o bojovné ženě, která loví draky. Nejprve jsem nebyla moc nadšená. Celé mi to přišlo těžkopádné a motaly se mi jednotlivé pojmy (draksor, drakovládce, Iskari, Asha, Namsara, Kozua, skral...). Po složitějším rozjezdu se mi však kniha zalíbila a příběh plný zvratů jsem hltala očima. Oblíbila jsem si v něm nejen hlavní postavy, ale i ty vedlejší. Moc ráda si přečtu další pokračování.

SpeeDeeX
23.07.2020 3 z 5

Takový průměr. Příběh byl fajn ale bylo tam dost částí, kde se nic nedělo a do čtení jsem se musela nutit. Byly i části, které mě bavily ale oproti těm nudným jich bylo méně. Hlavní postavy mi přišly takové obyčejné, nevadily mi ale ani jsem si je neoblíbila a vlastně mi bylo jedno, jak to s nimi dopadne. Jako není to špatná knížka, dobře se čte a má krátké kapitoly, ale asi by se mi líbila víc, kdybych byla mladší nebo kdybych neměla přečtenou hromadu jiných a lepších fantasy.

andrejci
30.05.2020 2 z 5

Pro mě to bylo velké zklamání. Moc jsem se na to těšila a čekala jsem víc. Postavy mi byly nesympatické. V jeden moment mi to hodně připomínalo Jak vycvičit draka. Další díl si přečtu. Snad to bude lepší než tohle.

Majka1979
28.02.2020 5 z 5

Nádherný pribeh plný prekvapení a sily. Príbeh v ktorom je láska silnejšia ako smrť. Neuveriteľné povesti, veľmi pútavo písaný deň. Podľa mňa je toto jedna nádherná kniha a už teraz sa teším na jej 2.časť :)

Peťa2110
14.02.2020 4 z 5

Mne osobne sa kniha veľmi páčila i keď tu vidím viac negatívnych ako pozitívnych hodnotení som rada že som sa nakoniec rozhodla predsalen knihu skúsiť. Síce som dosť dlho váhala kvôli hodnoteniam no nakoniec to bol skvelý príbeh. Samozrejme začiatok bol slabší a čitateľ má veľmi zmiešané pocity z hlavnej hrdinky a skôr ju neznáša ako ju má rád. No ako sa dostávame ďalej do príbehu sa aj hlavná hrdinka mení a odkrývajú sa ďalšie tajomstvá... Takže za mna určite odporúčam skúsiť, samozrejme nesadne každému ale aj tak si myslím že stojí za prečítanie. Je vhodná ako príjemná oddychovka človek nemôže od nej čakať nič závratné lebo sa žiaľ nedočká, určite sú aj lepšie knihy ale zase ich je veľa horších :-)

Szekynka
14.02.2020 5 z 5

Na začátku se mi kniha fakt nelíbila, drakům v každé knize fandím a to jak je masakrovala a řezala jim hlavy, tak jsem jí fakt nesnášela. Ale z celkového děje a obratu sem byla ráda a třeba Stínovi hrozně fandila. Celkově se mi nápad, děj, báje a vše líbilo. Třeba s posledním komentářem co tu je se neztotožňuju vůbec. Ale 100 lidí 100 chutí.

czeliza
17.06.2019 3 z 5

Je to tak 2,6*/5.
Autorka vytvořila krásné originální prostředí, zajímavé báje, historii světa i přístup k drakům. K tomu po mně na začátku hodila drsnou bojovnou hrdinku...
...Kterou po zbytek knihy obrazně protáhla kanálem, vystavila obligatorní romantice a ztrátě veškeré logiky. Kdyby se na začátku rozmyslela, jestli chce psát o válečnici nebo utiskované princezně, dost by to pomohlo. Děj byl předvídatelný, ale čert to vem, kdyby mě nenutil každou druhou kapitolu vrčet na postavy, co mají dělat (protože si mezi sebou předávaly jedinou mozkovou buňku).
Pozitiva: Krátké kapitoly, bojovné ženské postavy, krásně popsaná nálada a příroda. A čtivost, evidentně, protože jsem to přežila až do konce.
Druhý díl si přečtu, pokud si budu chtít trochu zvýšit tepovku.

Aires
24.03.2019 3 z 5

Žila byla jedna královská dcera, která byla skrz naskrz špatná. Zlo v ní vábilo draky, kterým vyprávěla zakázané staré báje. Nejmocnější Drakovládce chtěl dívku pouze pro sebe, aby nasával její smrtící sílu. Až ji jednoho dne ve vzteku popálil. Od té doby byla princezna poznamenaná ohněm.

Stala se lovkyní draků a postrachem. Nazývají ji Iskari, podle pradávného příběhu o Iskari a Namsarovi. Princezna Asha je teď Iskari, ztělesnění ničivé síly. Před její sekerou se třesou draci i lidé široko daleko. Jediný, kdo se jí nebojí, je její snoubenec Jareq. Jenže Asha po svatbě vůbec netouží. Nechce přijít o volnost. Jediné, co ji od sňatku může zachránit, je přinést králi hlavu toho největšího z draků, velkého Drakovládce.

Byla jednou jedna kniha, která byla psaná jako pohádka. Pohádka o princezně bojovnici, krutém králi a o dracích. Tak se dá popsat Poslední Namsara. Miluji knihy o dracích, takže jsem nemohla odolat nutkání si ji přečíst. Draci, silná hlavní hrdina, fantastické království. To všechno znělo nesmírně slibně a proto jsem od knihy čekala hodně. Toužila jsem po příběhu který bude procítěnější, více nabitý emocemi, a nad kterým se mi bude tajit dech. Nakonec jsem dostala něco trochu jiného. Více pohádkovějšího, než jsem čekala. Pohádky nejsou špatné. Ale zkrátka to neuspokojilo moji představu o výborném příběhu.

Konfu97
09.03.2019 4 z 5

Kniha se zajímavým světem, kde draci nejsou uctíváni, ale loveni a zabíjeni. Hlavní hrdinka není dokonalá, sama to ví, ale její zápal a snaha o nápravu svých "zločinů" vylepšuje její status. Příběh je čtivý, jen si k němu musí čtenář najít cestu, vzhledem k tomu, že to není typický dračí příběh.

Elisia
23.02.2019 5 z 5

Nevím co napsat, prostě mi tahle kniha vzala dech. Jedinečný příběh s mladou slečnou Ashou, mě ůplně uchvátil. Rychle jsem se začetla a jentak lehce jsem odtrhnout oči nemohla. I obálka je nádherná, právě ta mě nutila si tuto knihu koupit, i když se říká ,,Nesuď knihu podle obalu" , tak pro tuhle knihu to neplatí, příběh je stejně nádherný a zajímavý jako je obálka knihy.

Megurine
22.01.2019 4 z 5

Kniha se čte dobře. Líbila se mi hlavní hrdinka a její zápal. I celkové poznání pravdy bylo zajímavé, nechybí láska, intriky, emoce, odvaha. Kniha má určitě nějaké nedokonalosti a nedostatky, ale celkově si myslím, že se jedná o dobré fantasy, s trochu drsnějším motivem, ale i pohádkovou krásou.

LilianaFalcon
30.11.2018 4 z 5

Obálka to zazdila, což je vidět na komentářích a hodnocení. Tahle knížka je dívčí YA fantasy, v zahraničí je tak propagovaná a díky tomu i úspěšná. Tahle obálka a řazení v knihkupectvích z toho dělají fantasy a pak jsou čtenáři zbytečně zklamaní, navíc cílovku to tamvé dračí oko prostě ke koupi nepřesvědčí.
Jinak to nebylo špatné. Hodně mi to připomínalo první díl Skleněného trůnu. I tady je hrdinka, která má být obávaným zabijákem a přitom je to ještě puberťačka.
Ocenila bych od autorky větší zapojení draků a celkově dračí problematiky.
Jinak tam bylo pár dobrých nápadů i zvratů, ale celkově to působí nedotaženě. V rámci YA fantasy je to nadprůměrné, ale jako trhák bych to neviděla.

eva7919
28.11.2018 4 z 5

Kniha je psána svižně a dobře se čte. Hrdinka je rozporuplná, ale když si uvědomím, v jakém prostředí a pod jak velkým vlivem svého otce byla, rázem chápu, že bojovala a věřila tomu, k čemu ji lstivý otec nutil věřit. Zde je vidět, jak se jen velmi těžko mění myšlení a zažité způsoby chování. Příjemná oddychovka, která nutí k zamyšlení.

Mischone
04.10.2018 1 z 5

Podle mě je právě obálka na knize nejlepší. Upoutala mě hned a říkám si, že bude super, přece jenom je to kniha o dracích že :) Ten příběh mohl být tak skvělý, ale bohužel mě to úplně zklamalo. Už na počátku mě výraz "zdechnul" šokoval stejně tak jako vysvětlení rodinného tajemství ke konci... Knihu jsem dočetla opravdu jen tak nějak s přeskakováním, protože i přesto čtenář o nic nepřišel a už jsem z příběhu byla dost zklamaná.

SBH
30.09.2018 1 z 5

Je mi záhadou, jak se mi knížku vůbec podařilo dočíst. Hrdinka se chová jako sedmiletá holčička, které dali do ruky sekeru a meč. Měla by vzbuzovat hrůzu, ale ve skutečnosti se ona sama bojí i vlastního stínu. Manipuluje s ní prakticky každý, kdo se na ni jenom podívá. Všechny postavy mi přišly ploché a nevýrazné. V knize se neustále vraždilo, mučilo, věznilo, případně z lochu prchalo, ale v podstatě se neudálo vůbec nic. Ústředního padoucha jsem odhalila asi na první stránce, a následné tápání hrdinky bylo čirým hazardem se čtenářovou inteligencí a trpělivostí. Chyběl mi humor, dialogy neměly šťávu. Strašlivě spletitá historie a uspořádání fantasy světa se autorce nepodařily důvěryhodně a přehledně předestřít. V důsledku se v textu neubránila logickým nesrovnalostem.
Abych jenom nehaněla, opravdu se mi líbily vstupy příběhů, vyprávěných drakům, díky nimž se čtenář elegantně seznámil s dalším dílkem historie. A taky mi byli sympatičtí draci s povahou domácího mazlíčka (koho někdy podrápal vlastní kocour, ví, že takové soužití není vždy bezpečné a pohodové).
Ale za mě jednoznačně ne.

Brambu
21.09.2018 4 z 5

Výborná fantasy. Autorka nás zavede do světa, kde draci a lovení draků není nic neobvyklého. Svět, kde krutě vládne král, který chce všechny draky pozabíjet. Král jež domluvil svatbu své dcery s nelítostným tyranem. A do toho jedno velké tajemství. Mimo to zakázaná láska, jed který pomalu zabíjí všechny, kdo s ním přijdou do styku a příběh dostává ty správné grády. Přesně tenhle typ příběhu já mám moc ráda, takže mohu jen doporučit.

Sirius
15.09.2018 3 z 5

Zkusil jsem to, protože jsem chtěl zase něco s draky. A nebylo to vůbec špatný. Svět je zajímavej, hrdinové jsou fajn a s násilím se to teda nemaže. Není to žádná vysoká literatura, ale fajn oddechovka teda jo. Jen je škoda tý hnusný obálky, která to teda fakt zabijí a hádám, že o to zavadí pohledem tak možná jeden čtenář ze sta...

blazkoma
31.08.2018 2 z 5

Na mě kniha žádný velký dojem neudělala. Draci jsou samozřejmě super, ale řekla bych, že kniha spíš vypadá zajímavěji než ve skutečnosti je.

Štítky knihy

romantika pro dospívající mládež (young adult) fantasy

Autorovy další knížky

2018  79%Poslední Namsara
2019  84%Uvězněná královna
2020  88%Dcera noci

Kniha Poslední Namsara je v

Přečtených165x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených11x
Knihotéce134x
Chystám se číst128x
Chci si koupit29x
dalších seznamech6x