Pomstychtivý duch ve Znojmě

recenze

Duch znojemských katakomb (2019) 4 z 5 / Centurion.d
Duch znojemských katakomb

Duch znojemských katakomb – Vlastimil Vondruška

Román Duch znojemských katakomb je dalším dílem cyklu Hříšní lidé Království českého, tentokrát již dvacátým čtvrtým. Příběhy této série se odehrávají ve 13. století za vlády českého krále Přemysla Otakara II a hlavními hrdiny jsou královský prokurátor Oldřich z Chlumu a jeho věrný panoš, mladý rytíř, Ota.

Příběh nás tentokrát, jak již název napovídá, přivede do Znojma. Shodou okolností se Oldřich z Chlumu s panošem Otou nachází na Moravě, kde probíhá jednání o smíru mezi moravskou a rakouskou šlechtou. Ve stejné době dojde ve Znojmě k záhadnému zmizení jednoho z mladých šlechticů Vojslava z Taubensteinu a vraždě znojemského purkrabího. Před pěti lety za stejně podivných okolností a na stejném místě zmizel jiný šlechtic, Vojslavův starší bratr Adam z Taubensteinu. Po ztraceném muži tenkrát pátral Oldřich z Chlumu, ale nepodařilo se mu ho nalézt a záhadu jeho zmizení objasnit. Nyní dostává druhou šanci, ale tentokrát má k ruce svého panoše Otu.

Mají zmizení obou bratrů spojitost? Jak je s nimi spojena vražda purkrabího? A co má znamenat svědectví občanů, kteří ve Znojmě začínají vidět ducha zmizelého Adama z Taubensteinu. Na tyto otázky chce znát odpověď český král Přemysl II, proto rytíře Oldřicha z Chlumu jmenuje purkrabím ve Znojmě a pověří ho vyšetřením celé události.
Královský prokurátor se spolu se svým pomocníkem vydává do královského města Znojma a pouští se do vyšetřování záhadných zmizení i vraždy purkrabího. Nedlouho po jejich příjezdu přibývají další mrtví a celý případ se zamotává. Stopy směřují do jednoho z místních šenků, odkud se ztratila krásná šenkýřka. Svědomitým pátráním obou hrdinů je znovu odhaleno zapomenuté znojemské podzemí, které má se zločiny nejspíše něco společného. Oldřich z Chlumu s Otou pomalu, ale jistě uzel plný záhad rozplétají. Zda se jim to povede a odhalí motiv a totožnost vraha, si již musíte přečíst sami.

Příběh je velice čtivě a profesionálně napsaný. Ze stylu vyprávění, středověkých podrobností a popisu vyšetřování je znát, že Vlastimil Vondruška je na poli historických detektivních příběhů jako ryba ve vodě. Z kriminalistického hlediska musím říct, že všechny skutečnosti a způsob vyšetřování případu jsou uvěřitelné, zapadají do možností dané doby a nelze na v románu nalézt sebemenší nelogičnost. Testování hypotéz při rozhovorech mezi Oldřichem z Chlumu a panošem Otou je radost číst a čtenář se tak dostává pod povrch myšlenek jednotlivých hrdinů, poznává jejich myšlení a pomalu sám odhaluje vraha a jeho motivy. V románu musím vyzdvihnout, že panoš Ota je rovnocenným partnerem Oldřicha z Chlumu a není to jen nějaká vedlejší doplňková postava, jak tomu bývá u jiných detektivek. Jeho podíl na vyšetřování a odhalování pachatele je stejně přínosný jako jeho pána.

Historické reálie jsou v románu dobře popsány a čtenář má možnost seznámit se s každodenním fungováním města ve 13. století. Nenásilnou formou zjistí, kdo ve městě zastával jaké funkce a jaké měl pravomoci, dozví se jak žili běžní občané i šlechtici.

Pokud máte rádi historické detektivky, zasazené na území českých zemí ve třináctém století, pak je tento román rozhodně pro vás. Nejenže se pobavíte u dobře napsaného příběhu, který se čte jedním dechem, ale také se obohatíte o historické informace, kterými je román prošpikován.

Mě osobně se román velice líbil, stejně jako autorova předchozí tvorba, mohu ho vřele doporučit a velice se těším na další případy Oldřicha z Chlumu.


Duch znojemských katakomb Duch znojemských katakomb Vlastimil Vondruška

Oldřich z Chlumu přijíždí spolu s panošem Otou jako jeden z vyslanců českého krále do Znojma, kde se koná jednání o smíru mezi moravskou a rakouskou šlechtou. Vše je předem dohodnuto a jde jen o to, aby se ochota ze smíru veřejně ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář