Konec jedné éry a začátek další?

recenze

Případ mrtvého krále (2020) 3 z 5 / Centurion.d
Případ mrtvého krále

Případ mrtvého krále je zatím posledním třináctým dílem ze série historických detektivek Stanislava Češky.

Děj se odehrává povětšinou v době trhů ve městě, kterému vládne hlavní hrdina kníže Slavomír, za pomoci svého věrného přítele vikinga Erika. Naše dvojka detektivů a obránců Velkomoravské říše se díky špionům dozvídá, že Frankové chystají atentát na krále Svatopluka. Rozjíždí se velká pátrací akce po najatých zabijácích a plánují se všechna možná opatření, aby král přežil. Jak to dopadne, napovídá sám název i anotace románu. Nicméně vrahy je přesto nutné najít a potrestat. Jak to dopadne, neprozradím.

Knížka je psána velice čtivě, poutavě a celý detektivní příběh je poskládán logicky a uvěřitelně. Samozřejmě nemůžeme čekat žádné velké kriminalistické vyšetřování, které by v té době bylo nereálné, přesto i zde se objeví jedna z pátracích pomůcek současné kriminalistiky - identikit - jehož použití je do děje vloženo umně a uvěřitelně.

Za mě mohu knihu rozhodně doporučit, protože se stejně jako v případě celé série, jedná o dobrou historickou detektivku. Kdo by se bál, že smrtí krále Svatopluka série skončí, může si oddechnout, protože v edičním plánu nakladatelství MOBA najdete již avízo o dalším díle.


Případ mrtvého krále Případ mrtvého krále Stanislav Češka

Píše se rok 894. Moravské království sice musí vzdorovat zvýšenému tlaku Východofranské říše, ovšem je na vrcholu své moci. Při jedné slavnosti neznámý ozbrojenec neočekávaně zaútočí na krále Svatopluka. Králova stráž rychle zasáh... více


Komentáře (0)

Přidat komentář