Rychtář s mnichem opět v akci

recenze

Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl) (2021) 4 z 5 / Centurion.d
Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl)

Zatím poslední kompilací historických detektivek Jana Bauera je pěkně tlustá dvoukniha Levoboček Rožmberků, kterou vydává nakladatelství MOBA.

Oba případy vyšetřuje skvěle sehraná dvojice středověkých detektivů - rychtář Jakub Protiva a jeho přítel mnich Blasius, která může směle konkurovat Sherlocku Holmesovi a doktoru Watsonovi.

Jak jsem uvedl, jedná se o dva případy v jedné knize.
Ten první vyšel již v roce 2014 pod názvem Rožmberské dědictví a autor nás vrhne do děje ve chvíli, kdy se na smrtelné posteli ocitá Blasiův bratr Jindřich III z Rožmberka a žádá jej, aby namísto jiných příbuzných dohlížel na jeho syna Oldřicha, dědice celého rožmberského bohatství. To se samozřejmě nesetká s kladnou odezvou a mnichovi i chlapci začne jít o život. Jak se dvojka našich detektivů popere s pátráním po pachateli, vám neprozradím, protože bych zkazil celou zábavu, kterou vám příběh na pár hodin poskytne. Mohu jen slíbit slušnou dávku vyšetřování a překvapivé rozuzlení.
Druhý příběh byl také původně vydán v roce 2014 a to pod názvem Jihlavský zlý duch. Děj naše detektivky přivede do Jihlavy, kde se v opuštěných dolech děje něco tajemného a nekalého. Jakmile dojde k vraždě písaře Přibíka, musí se i přes svoji nechuť do vyšetřování pustit Jakub Protiva za vydatné pomoci mnicha Blasiuse. Zda se jim zdárně podaří rozplést případ plný falešných lidí a padělaných stříbrňáků, se dozvíte, pokud si ji přečtete, protože jakékoliv náznaky by vás ochudily o příjemný požitek ze čtení a tipování pachatele.

Z výše uvedeného je zřejmé, že pokud vás původní vydání minulo a řadíte se mezi milovníky historických detektivek, pak tato dvoukniha je pro vás to pravé. Jan Bauer opět dokázal svoje kvality a poutavým jazykem nám v kulisách středověkých královských měst přinesl zajímavé a uvěřitelné případy.


Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl) Levoboček Rožmberků (dvojkniha 11. a 12. díl) Jan Bauer

Ve dvou příbězích z počátku 15. století se ke čtenářům vrací oblíbení středověcí detektivové Jakub Protiva z Protivce a Blasius. V prvním příběhu je mnich Blasius jako rožmberský levoboček povolán do Krumlova k umírajícímu nevlast... více


Komentáře (0)

Přidat komentář