Dvojitá nálož čtivých historických detektivek

recenze

Na straně českého krále (dvojkniha 9. a 10. díl) (2020) 4 z 5 / davidurban1973
Na straně českého krále (dvojkniha 9. a 10. díl)

Jelikož jsem milovníkem detektivek, které i sám píšu, tak většinou neodolám a snažím se přečíst aspoň jednu dvě knihy od každého českého autora. Jak se říká, poznej svoji konkurenci.
Na poli historických detektivek mám zatím mezery a znám jen Vondruškovu a Češkovu tvorbu, kterou vydává nakladatelství MOBA. Mezi jejich dalšími autory jsem nalezl Jana Bauera, který má na svém kontě již také požehnaný počet detektivních románů. Proto jsem neváhal a sáhl po jeho poslední vydané knize "Na straně českého krále".

V daném případě se vám do rukou dostává kompilace dvou dříve vydaných románů - Zachraňte krále a Král nezná bratra (í a 10 díl série). Za rozumnou cenu získáváte ve skvělém zpracování hned dvě knížky, což se vyplatí. A rozhodně koupí neprohloupíte, protože četba je to náramně poutavá a zajímavá. Je znát, že autor se v době Václava IV, ve které se příběhy odehrávají, vyzná, takže se nenásilnou formou dozvíte i něco málo z české historie, což kvituji. Jeho styl psaní je velice čtivý a přestože se jedná o poměrně tlustou knihu, věřím, že ji přečtete skoro jedním dechem za krátkou dobu, stejně jako já.

Abych se více vyjádřil k jednotlivým románům. První příběh s názvem Zachraňte krále pojednává o únosu Václava IV jeho bratrem Zikmundem a naši dva hrdinové Jakub Protiva z Protivce a františkánský mnich Blasius se pouští do pátrání po něm a jeho osvobození. Příběh odpovídá době a možnostem hrdinů, takže nečekejte nějaké složitější pátrání plné záludností, které by skýtala dnešní doba. Spíše než mezi detektivní romány bych celý příběh zařadil mezi historické dobrodružné příběhy, což však není nijak na škodu. Ve středověku jste zkrátka museli jezdit místa možného uvěznění prověřovat osobně a přitom jste zpovídali lidi, dokud jste hledaného nenašli, což v případě panovníka, se kterým se jedná v rukavičkách nemohlo být příliš složité. Jak to dopadlo asi nemusím prozrazovat, protože v dalších knihách se všichni tři protagonisté vyskytují.

Druhý román v knize - Král nezná bratra - je již více detektivní. Naši dva hrdinové musí zjistit, jak je to s královským dlužním úpisem, jehož proplacení po Václavu IV požaduje opolský vévoda Bolek. Byl dluh splacen nebo je nalezené potvrzení o splacení padělané? To se dozvíte v tomto románu, stejně jako vyřešení druhého menšího případu otravy dvou královských strážců.

Pokud bych měl knihu "Na straně českého krále" zhodnotit, pak musím s klidným srdcem říct, že se jedná o velice čtivý soubor dvou historických detektivních románů, které doporučuji všem čtenářům dobrých detektivek. Myslím, že v osobě Jana Bauera najdete velice slušného konkurenta pana Vondrušky a ostatních spisovatelů tohoto žánru.

Komentáře (0)

Přidat komentář