Za vše může tajné bratrstvo

recenze

Bratrstvo růžového kříže (2021) 3 z 5 / Centurion.d
Bratrstvo růžového kříže

Po historických detektivních románech sáhnu vždy, když mám chuť si přečíst nějakou lehčí, oddechovou a nepříliš komplikovanou detektivku. Z českých autorů mám tři oblíbené, kteří mě málokdy zklamou a jedním z nich je Jan Bauer.
Od autora jsem zatím četl pár románů z jeho historické série, která se odehrává za doby krále Václava IV a líbila se mi. Autorovu další sérii s názvem Mordy v časech císaře Rudolfa II jsem nějak opomíjel a do rukou se mi dostal až sedmý díl. Teď již vím, že to byla chyba a jsem rád, že jsem ji napravil

Děj knihy nás přivádí do Prahy, kde se na vratech kostelů objeví plakáty Bratrstva růžového kříže, na kterých hlásají příchod rozumu a vědy, což se nelíbí církevním hodnostářům. Případu se ujímá vyšetřovatel, tedy písař zemského soudu Lukáš Trobl z Květnice, který musí nově vzniklou sektu odhalit a její buřičské jednání zarazit. Vydává se šetřit do pražských uliček, hledá stopy, vyslýchá svědky a docela uvěřitelně provádí klasickou detektivní práci, ve které mu v některých momentech pomáhá i kat Mydlář se svými mučícími nástroji. Než však buřiče odhalí, objeví se první mrtvola se zkříženými růžemi na hrudi a nezůstane jen u jedné. Lukáš musí použít veškerý svůj důvtip a um, aby pachatele vypátral a nechám jen na vás, abyste si přečetli, jestli se mu to povede.

Román je psán svižně, čtivě a uvěřitelně. Docela mě potěšil autorem zprostředkovaný popis staré Prahy, život běžných lidí i šlechticů a připomenutí některých význačných osobností našich dějin.
Knihu za sebe mohu doporučit, protože se u ní rozhodně nebudete nudit a ještě se dozvíte něco z naší historie.

Komentáře (0)

Přidat komentář