Za vše může tajné bratrstvo

recenze

Bratrstvo růžového kříže (2021) 3 z 5 / Centurion.d
Bratrstvo růžového kříže

Po historických detektivních románech sáhnu vždy, když mám chuť si přečíst nějakou lehčí, oddechovou a nepříliš komplikovanou detektivku. Z českých autorů mám tři oblíbené, kteří mě málokdy zklamou a jedním z nich je Jan Bauer.
Od autora jsem zatím četl pár románů z jeho historické série, která se odehrává za doby krále Václava IV a líbila se mi. Autorovu další sérii s názvem Mordy v časech císaře Rudolfa II jsem nějak opomíjel a do rukou se mi dostal až sedmý díl. Teď již vím, že to byla chyba a jsem rád, že jsem ji napravil

Děj knihy nás přivádí do Prahy, kde se na vratech kostelů objeví plakáty Bratrstva růžového kříže, na kterých hlásají příchod rozumu a vědy, což se nelíbí církevním hodnostářům. Případu se ujímá vyšetřovatel, tedy písař zemského soudu Lukáš Trobl z Květnice, který musí nově vzniklou sektu odhalit a její buřičské jednání zarazit. Vydává se šetřit do pražských uliček, hledá stopy, vyslýchá svědky a docela uvěřitelně provádí klasickou detektivní práci, ve které mu v některých momentech pomáhá i kat Mydlář se svými mučícími nástroji. Než však buřiče odhalí, objeví se první mrtvola se zkříženými růžemi na hrudi a nezůstane jen u jedné. Lukáš musí použít veškerý svůj důvtip a um, aby pachatele vypátral a nechám jen na vás, abyste si přečetli, jestli se mu to povede.

Román je psán svižně, čtivě a uvěřitelně. Docela mě potěšil autorem zprostředkovaný popis staré Prahy, život běžných lidí i šlechticů a připomenutí některých význačných osobností našich dějin.
Knihu za sebe mohu doporučit, protože se u ní rozhodně nebudete nudit a ještě se dozvíte něco z naší historie.


Bratrstvo růžového kříže Bratrstvo růžového kříže Jan Bauer

Prahu na sklonku 16. století vyděsí letáky záhadného Bratrstva růžového kříže, které se přes noc objevují na vratech kostelů. Jejich autoři slibují příchod dne osvícení a rozdrcení ďábla nevědomosti. Jezuita Augustin Brecht z nich... více


Komentáře (0)

Přidat komentář