Pod hladinou

recenze

Pod hladinou (2021) 5 z 5 / lada.ladislav
Pod hladinou

Ani já jsem si nemohl nechat ujít nejnovější díl série Na dně od autorky Rachel Caine. Ti sečtělejší z vás už jistě tuší, že jde o knihu Pod hladinou, ve které se opět setkáte s hlavní hrdinkou Gwen Proctorovou.

Co myslíte, jaký osud čeká tuto ženu tentokrát? Troufám si tvrdit, že nikdo z nás by se nechtěl ocitnou v její kůži. Na každém rohu na ni číhá nějaké nebezpečí a není tomu jinak ani v tomto nejnovějším příběhu. Já jsem už počtvrté zhltnul celou knihu za pouhé dva večery! Opět je děj neskutečně napínavý, takže je jasné, že je velmi těžké ho rozečtený odložit.

Musím se přiznat, že místy jsem si říkal, kam autorka na své nápady chodí. Ano, celá série už působí lehce překombinovaně, ale i tak mohu říct, že tento autorčin přístup na čtenáře velmi dobře funguje. I já patřím mezi ty, kteří jejímu vyprávění nedokáží odolat. A kdyby vyšlo páté pokračování, budu první ve frontě, abych si ho mohl koupit!

Rachel Cain je skvělá spisovatelka a mně její styl psaní sedí. V jejích knihách se neustále něco děje, ani chvilku vás nenechá vydechnout, protože hlavní hrdinka musí pořád řešit nové a nové komplikace. A když si myslíte, že už víte, jak to bude dál, během chvilky zjistíte, že všechno je úplně jinak a vy nevíte nic! Zkrátka musíte být pořád ve střehu. Je mi líto, že žádný nový příběh si od ní už nepřečteme, protože Rachel Caine bohužel prohrála svůj boj s rakovinou.

Na závěr mám ještě jedno doporučení: pokud jste od autorky ještě žádnou knihu nečetli, rozhodně doporučuji číst celou sérii postupně od prvního dílu. Všechny na sebe velmi úzce navazují. Zvolíte-li jiné pořadí, zkazíte si požitek ze čtení, protože si vyzradíte pokračování děje. A to by byla v tomto případě obrovská škoda.

Celá série je mnoha čtenáři pozitivně hodnocená. Myslím tedy, že s ní nemůžete šlápnout vedle. Kvalita jednotlivých dílů je samozřejmě různá. I mě některý zaujal o něco více a jiný o něco méně. To je naprosto normální. Celkově však mohu všechny díly doporučit. Já si je určitě za nějaký čas s chutí přečtu ještě minimálně jednou.

Komentáře (0)

Přidat komentář