Nešťourej do minulosti

recenze

Marlow (2020) 4 z 5 / Lena91
Marlow

Hledáte-li úspěšnou detektivní sérii, jež se stala světovým bestsellerem a na jejíž motivy vznikl i seriál, nenabízí se nic jiného než krimi série případů komisaře Gereona Ratha z pera německého autora Volkera Kutschera.
Kutscher se v novém díle s názvem Marlow oproti předchozímu dílu posouvá o další rok a líčí Berlín a „nové“ nacistické Něměcko v roce 1935, jehož nastupující požadavky a nároky na občany jsou prostoupeny celou knihou. Hlavní hrdina, vrchní komisař Gereon Rath ani jeho žena Charly nesympatizují s novým režimem, což jim přináší nejednu obtíž v pracovním i soukromém životě a s nevolí sledují, jak Fritz, jehož mají v pěstounské péči, pochoduje s Hitlerjugend na stranický sjezd.
Rath se dostává ke zvláštnímu případu, záhadné nehodě taxikáře Lehmanna a jeho pasažéra Brunnera, jež oba zahynou po prudkém nárazu do zdi. Nejdříve se zdá, že případ bude velmi rychle vyřešen, neboť příčinou by mohl být nalezený glioblastom u Lehmanna, což je nádor na mozku způsobující neovladatelné chování a halucinace. Opravdu mohla smrt těchto dvou lidí být jen nešťastná náhoda? Poté, co Rath najde na místě činu tajné spisy kompromitující samotného ministra Göringa, je jasné, že nikoliv. Rath se jich rychle zbavuje, ač netuší, jak silnou a mocnou zbraň drží v ruce a že si k němu ještě najdou cestu. Do celého případu vnáší jeho bývalý šéf Böhm ještě další neznámé, když zjistí spojitost se svými starými případy, v nichž figuruje smrt bývalého vězně a Charlyina otce.
Teprve v polovině příběhu se začíná více objevovat jméno Marlow, až jsem si začala říkat, proč kniha nese tento název. Johann Marlow je král berlínského podsvětí, dodavatel drog a neřestí, a společně s jeho řidičem a pravou rukou Kuen-Yaoem patří mezi lidi, které nechcete naštvat. A to přesně se povede Rathovi, když započne s Charly i Böhmem hon za pravdou a spravedlností. A ačkoliv si nakreslí terč na záda a stanou se subjektem zájmu nejen pro SD, ale i Marlowa, Rathův geniální tah ještě hodně zamíchá kartami.
Marlow je mnohovrstevnatý příběh, který postupně a retrospektivně odkrývá části příběhu a umožňuje tak čtenáři je skládat do komplexnějšího celku. Hned v úvodu a také v dalších částech knihy se objevují tzv. Jiné příběhy, což jsou několikastránkové vsuvky, právě takové skřípky odehrávající v minulosti. Ze začátku četby mohou trochu čtenáře zmátnout, neboť v nich prozatím nelze najít žádné spojitosti, o to víc, když autor v onom úvodu nepoužívá ani ich-formu či er-formu, ale vlastně jakoby čtenáři tyká. Avšak ve výsledku osvětlují mnohé nejasnosti a můžeme se tak více ponořit do minulosti postav, abychom je více pochopili v současnosti.
Musím podotknout, že Marlow je má první zkušenost s Volkerem Kutscherem a rozhodně kladná. Ačkoliv nepatří mezi kriminálky, kde by se napětí dalo krájet a děj ubíhá spíše pozvolně, určitě má co nabídnout, ať už je to úžasná mnohovrstevnatost či promyšlenost celkové struktury příběhu, která prostě u tak obsáhlých děl nesmí chybět, pokud autor chce, aby ji čtenáři dočetli do konce. A věřte, že toto dočtete.
Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Marlow Marlow Volker Kutscher

Berlín, konec léta 1935. V rodině Rathových si jde každý svou cestou. Adoptivní syn Fritz pochoduje s Hitlerjugend na stranický sjezd do Norimberka, Charly se protlouká jako advokátní koncipientka a soukromá detektivka, zatímco Ge... více


Komentáře (0)

Přidat komentář