Marlow

Marlow https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443407/bmid_marlowe-xYy-443407.jpg 5 110 31

Gereon Rath série

< 7. díl >

Berlín, konec léta 1935. V rodině Rathových si jde každý svou cestou. Adoptivní syn Fritz pochoduje s Hitlerjugend na stranický sjezd do Norimberka, Charly se protlouká jako advokátní koncipientka a soukromá detektivka, zatímco Gereon Rath, nyní již povýšený na vrchního komisaře, se musí zabývat případy, které nikdo jiný nechce. Jeho instinkt lovce ho nutí pátrat po okolnostech smrtelné dopravní nehody, třebaže ho nadřízení z tohoto vyšetřování odvolají a přeloží jej na jiné oddělení. Jde o Hermanna Göringa, který má být vydírán, o tajné spisy, morfium a špinavou politiku. A o Charlyino životní trauma, o smrt jejího otce. A také o muže, s nímž už Rath nechtěl mít nikdy nic společného: o krále podsvětí Johanna Marlowa.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Marlowe , 2018


více info...

Přidat komentář

Denny456
18.02.2024 4 z 5

Sedmičku a osmičku, tedy Marlowa a Olympii jsem četl v jednom zátahu na dovče. A evidentě je jde i společně hodnotit. Rath je pořád super. Skvělý popis života v Německu. Trošku krkolomnější zápletky kriminalistické. To mi ale moc neva, protože na detektivky moc nejsem a ani si nejsem jistý, že toto pravé detektivky jsou. Proplétání historických postav a dějů je čím dál lepší. U Olympie mě začal vadit nepřekládání angličtiny. A slyšel jsem, že v dalším díle je to ještě horší.

Čmeláček
02.01.2024 5 z 5

Marlow vstupuje na scénu a v této knize sehraje hodně důležitou roli. Znal jsem ho sice už z předchozí knihy, ale tady se tak nějak projevil mnohem víc. Taky atmosféra v předválečném Německu už hodně zhoustla, navíc mají Gereon Rath i jeho přítelkyně Charly pořád co vyšetřovat, takže ani tahle kniha mě nezklamala a já jsem si čtení fakt užíval :). Víc už nenapíšu, dávám suverénních pět stars a jede se dál! :)))


Forrest
27.12.2022 5 z 5

Kriminální zápletka dost krkolomná a těžko předstvitelná. Nicméně.
Jako ve všech předcházejících dílech výtečným a živým způsobem popsaná atmosféra sílícího vlivu nacistů a to ve všech oblatech života tehdejších obyvatel Německa.
Dopadá jak na oblast na oblast kriminální služby a jejich pracovníků, tak samozřejmě jako infekce proniká i do vztahů hlavních hrdinů příběhu.
Možná by se popisované, státem řízenésnahy o naleptávání mezilidských vztahů až k výzvám k nenávisti, daly aplikovat i na naši vůbec ne radostnou epochu bytí

m_martina
10.08.2022 5 z 5

Dnes budu stručná - palec nahoru a doporučuji.

kahuda01
04.08.2022 5 z 5

Paráda, série je čím dál lepší. Jenom začínám mít o Gereona strach, myslím, že si ukousl větší krajíc než zvládne. Nechtěl bych v této době žít, muselo to být hrozné.

85098211
08.06.2022 5 z 5

Berlín v roce 1935. Hned na začátku knihy dochází k podivné dopravní nehodě, kdy řidič taxíku v plné rychlosti narazí do mostního pilíře a zabije nejen sebe, ale i svého spolujezdce. Rath je k tomuto případu přivolán a hodně brzy pojme podezření, že je za tím mnohem víc než jen zdánlivá sebevražda... Jeho žena Charly aktuálně pracuje jako soukromá detektivka spolu s bývalým policistou Böhmem a poměrně rychle se ukáže, že mezi aktuálním Gereonovým vyšetřováním a starými, již uzavřenými případy (z nichž jeden se týká i tragické smrti otce Charly) existuje spojitost více než jen náhodná... V tomto sedmém díle je už nálada ohledně nástupu nacistů k moci doslova dramatická. Společně s Rathem se čtenář podívá i do Norimberka na sjezd, kde vystoupil také Hitler. Ale v knize se setkáváme také s jinými, notoricky známými historickými postavami - jako byli například Heydrich nebo Göring. A samozřejmě nesmím zapomenout ani na Marlowa, který zde sehraje roli z nejdůležitějších a největších...
Jak nakonec všechno dopadne a zda se Gereonovi s Charly podaří všechny případy objasnit, už prozrazovat nebudu. Kniha je doslova vynikající, autor píše neskutečně čtivě, proto hodnotím počtem nejvyšším a na další případ se budu moc těšit! ;-)

markulina711
29.03.2022 4 z 5

Konečně v sedmém díle máme možnost nahlédnout do minulosti hlavního záporáka. Dřív mi ten uhlazený Dr. Marlow byl celkem sympatický. Teď když se jeho impérium hroutí už mu na vnějším dojmu nesejde. Jen sbalit prachy,pomstít se Gereonovi za to,že mu zničil plány na legalizaci podnikání a zavinil smrt jediné osoby,na které mu záleželo a pryč za moře. Evropu už stejně nic dobrého nečeká. Německo je sfanatizované. Jsme na pokraji války. Rok 1935. Při čtení o norimberském sjezdu a výchově mládeže v hitlerjugend se mi navalovalo.
n

PájaHája
09.03.2022 4 z 5

Další skvělé pokračování série.

ivoiro
29.12.2021 5 z 5

Tohle byl hodně hustý příběh. Společenská situace je již v tomto období kompletně hnědá. Jsem zvědavý na další díl.

Vojslava
24.11.2021 5 z 5

Protentokrát četba ještě plynulejší, atmosféra příběhu houstne a promyšlené vypouštění informací o postavách, které známe od prvního dílu, velmi oceňuji. Snad nejvíc mne "braly" ty krátké pasáže, kdy některé postavy ze svých postojů střízlivějí, některé jsou samy ze sebe zděšené, některé bezmocné... A musím říct, že z návratu toho, o kom jsem si myslela stejně jako Gereon, že už ho neuvidím, jsem byla vyděšená stejně jako on! Takže další díl je naprostou nezbytností...

Boby17
18.09.2021 5 z 5

Sedmé pokračování opět bylo skvělé. Tentokrát plné intrik a soupeření mezi SD a Hermannem Görringem. Pátrání Gereona zavedlo až na stranický sjezd svobody do Norinberku a zpět do Berlína, a to jak místopisně, tak i do minulosti. Také se čtenář dozví mnohé o temných tajemstvích Johanna Marlowa a o činnosti nacistického úřadu péče o mládež. Překvapivě se také vrátila jedna postava z minulých dílů, tentokrát v ještě nebezpečnějším postavení a má na Gereona velkou páku. Víc nebudu prozrazovat, přečtěte si celou sérii, já se chystám na další díl.

Kerberos
30.05.2021 5 z 5

Čtu postupně celou sérii a zdá se mi ,že je díl od dílu lepší. Příběh Gereona a Charly, jejich manželství, profesní život ,nesouhlas s nacismem. Detektivní zápletka je také zajímavá, ale nejvíc mě zajímá historické pozadí.

brabofka
21.05.2021 5 z 5

Neuvěřitelné, jak se postupem času celá série vyvinula. Už od začátku bylo jasné, že Doktor M. nás bude provázet hodně dlouho. Nicméně, nevím proč ale zde za mě už by to stačilo. Můžeme jen očekávat (hodně napjatí) zda to má VK vše promyšlené až do samého konce (pokud nějaký bude) a nebo je to už jen nastavování omáčky po úspěchu dosavadních knih. Musím ale přiznat, že i tato omáčka mi velice chutná. Stále miluji Gereona, jeho Charly a vlastně i to jejich nezbedné dítko. Jen mě jako milovnici psů mrzí, že již nemají Kiri. Každopádně se jako malé děcko těším na další díl a těším se co nám VK připraví.

milary
16.05.2021 5 z 5

Chtěla jsem dát 4, dávám pět. A vlastně si po pár dnech, kdy jsem si Marlowa nechala uležet v hlavě, nejsem jistá, zda i to stačí. Dost obtížně se popisuje proč.

Chtěla jsem citovat úryvek, kdy Ratha - zcela proti jeho přesvědčení - převálcuje, byť na chvíli, úděsná síla davového nadšení na sjezdu v Norimberku. Skvěle už ale cituje jiným neméně působivým úryvkem Jaruš7.
Z duše mi mluví Gracian1964 a potkávám se s Mats 379 i jaroiva v názoru, že série nejenže nemá klesající, nýbrž stabilní či vzrůstající úroveň, ale že Marlow určitě patří k nejlepšímu. Stejně jako jaroiva a konicekbily (jehož komentář báječně postihuje charakter celé Kutscherovy série) se hluboce přimlouvám za chronologické čtení. Tedy nejen kvůli tomu, že mnoho postav je průchozích, ale právě kvůli geniálně kompaktní sociální sondě do historicky velepoutavého období, která Kutscherovy "kriminálky" nadřazuje žánru.
A spolu s broskev 28 sdílím zaujetí pro další osudy Fritze i ostatních, skvěle vyfabulovaný příběh J.M. (no teda, chtě nechtě mi byl chvílemi i sympatický, zlosyn jeden!!), a samozřejmě - pro "škatuli Petersonovou"!!!

Přeju nám všem, ať pan Kutscher neumdlí. Ale ať, proboha, umí přestat včas, jakkoliv se budem těžko loučit a bude nám to líto.

DvěTéčka
06.05.2021 5 z 5

Už aby vyšel další díl! :3

jaroiva
27.03.2021 5 z 5

Po poslechu prvních tří dílů jsem si pořídila zbytek v elektronické podobě. V průběhu čtení jsem začala litovat, že jsem si je nekupovala postupně, protože po čtvrtém, pátém dílu, bych už další ani nechtěla číst. Po Prvních padlých jsem se rozhodla, že prostě dočtu, co mám a Olympii už kupovat nebudu. Lunapark tento můj záměr nezvrátil.
Ale teď, po dočtení Marlowa, si ukládám Olympii do seznamu k zakoupení hned, jakmile vyjde. Budu jen doufat, že bude lépe udělaná korektura, protože těch chyb bylo v tomto dílu na můj vkus už docela dost. Jinak ale nemám Marlowovi co vytknout, řadím ho hned za Tichého zabijáka, který se mi pořád líbí nejvíc z celé série. Celkově ale začínám víc a víc oceňovat i ty díly, které se mi tak moc nelíbily. Mají v sérii svoje místo a nedoporučuji nic z toho přeskakovat.
Můj vztah ke Gereonovi je podobný jako v jeho manželství - chvílemi bych ho zabila a jsem na něj naštvaná, a chvílemi ho miluju.

Začátek Marlowa mi trochu zamotal hlavu, protože jsem přemýšlela, kde že jsem to nedávno četla o podobné zinscenované autonehodě... Dalo mi to zabrat, ale vzpomněla jsem si - bylo to Szamalkovo Ať se rozhodneš jakkoliv, což také doporučuji.

V tomto dílu se detektivní pátrání stává už hodně netradičním, vztahové propletence se daří pěkně rozplétat a jiné zase zamotávat, tajnůstkářství pana a paní Rathových si opět užijeme dosyta. Těším se na tu Olympii.

konicekbily
17.03.2021 5 z 5

Postupně s každou další knihou této řady se mění můj názor na ni. Zpočátku jsem ji považoval za krimi-sérii či detektivku, postupně však zjišťuji, že jsou to díla hluboce pitvající tehdejší vztahy mezi lidmi a i ve společnosti jako celku, jsou to sociálně-historické romány v časových souvislostech na tehdejší dění v Německu. Autor umí skloubit své vlastní vyprávění s úvahami hlavních postav a včas zařazuje pěkné dialogy. Pro ty, kteří tuto řadu ještě nezačali číst uvádím, že pokud začnete, musíte ji číst pěkně od začátku, jinak se ztratíte v postavách i souvislostech.

pollyanna
10.03.2021 5 z 5

Trošku slabší a méně napínavý než předchozí díl, ale pořád platí, že skvěle napsaný román. V podstatě jsem asi nenarazila na lepší detektivky od současného spisovatele než právě na romány od V. Kutschera. Oblíbené severské detektivky se s touto nedají měřit, jsou příliš krvavé, příliš „nápadité“ a podrobné, co se týče vraždy, mnohdy dost nechutné. A tímhle nešvarem příběh Gereona Ratha netrpí. Těším se na další díl!

broskev28
02.02.2021 4 z 5

Další strhující pokračování, Volker Kutscher to asi ani jinak neumí.
Poprvé jsem četla jako e-knihu a i když jsem narazila na chybičky, v zásadě to byla výborně odvedená práce. Samotný příběh je velmi mrazivý, přičemž na tomto chladu se výrazně podílí atmosféra Německa roku 1935. Zatímco předposlední kapitola mě nepotěšila (komentář martin8550), životní příběh přizpůsobivého studenta J.M. rozhodně ano. Ovšem nejlepší byla "škatule Petersonová" a obecně Fritzovy další osudy.
Takže přeju skvělou četbu všem příznivcům této detektivní série!

alena2408
20.11.2020 5 z 5

Opět naprosto užasné čtení.