Někdo tě sleduje

recenze

Mazací tramvaj (2017) 3 z 5 / a.k
Mazací tramvaj

Manželství Anity a Adama zažívá těžké časy. Ze šťastného společného života nezbylo téměř nic. Přes veškeré pokusy o dítě Anita nemůže otěhotnět. To se odráží i ve vztahu s manželem. Její frustrace přerostla do výbuchů vzteku a neschopnost spolu komunikovat. Dříve budovala kariéru v internetové reklamě, dnes už jí zbylo jen pár zákazníků, pro které ale neodvádí práci v takové kvalitě jako dřív. Veškeré zájmy soustředila na plánování početí. Ze svého varšavského bytu už ani nevychází ven. Aby zapomněla na problémy, tráví spoustu času u počítače, kde prostřednictvím webových online kamer sleduje život ve městech po celém světě. Jistotou se pro ni stala pražská tramvaj, jejíž kamera snímá svou pravidelnou denní trasu. Díky kameře již několik měsíců sleduje tajemného mladíka Zo, který se několikrát týdně ve stejný čas zdržuje na zastávce na Malé Straně. Anita přizpůsobila vše tomu, aby byla na internetu ve správnou dobu a nepromeškala ani jeden okamžik, kdy Zo bude stát na zastávce v daleké Praze. I tato jistota ale jednou pomine, nic netrvá věčně. Jednoho dne Zo ze záběrů zmizí a ani následné dny už ho kamera neukáže.

Krizi manželství vnímá také Adam. Cítí, jak se mu Anita odcizuje. Už spolu téměř nemluví. On sám se jí vyhýbá, raději tráví více času v práci a mimo domov. Nechce řešit věčné téma.

Kniha zachycuje období několika měsíců ve formě krátkých kapitol připomínajících deník. Každá kapitola je psaná z pohledu některé z postav. Tím vidíme různé situace očima různých postav a mnohdy až překvapí, jak rozdílné pohledy na stejné dění mohou dva lidé mít.

V románu ale nevystupují jen manželé Anita a Adam. Sledujeme zde mimo jiné i osudy umělce Erika, který právě pracuje na lukrativní zakázce při restaurování vzácných pláten.
Důležitá je jedna z postav, která má svůj specifický cíl. Nebojí se použít všechny možné prostředky, aby jej dosáhla.

Tempo příběhu je pomalé. Na dějové zvraty si je třeba počkat. Oceňuji, že se nás autorka snaží zmást identitou některých postav. Stupňování Anitina psychického stavu až s paranoidními prvky příběh okoření. Ale i přes to není celkově zápletka ničím extra překvapivá. Pohnutky antihrdinů brzy odhalíte a nějaké závěrečné překvapení se bohužel nekonalo. Nápad s ovlivněním životů osob z různých míst vyvolané sledováním online kamer je určitě téma atraktivní, ale k převratnému využití potenciálu zde nedošlo.

Kniha „Mazací tramvaj“ je psychologický román, ve kterém se odráží téma lásky, pomsty, nenaplněné touhy i zrady. Díky krátkým kapitolám se dobře čte a zaujme i tím, že autorka vybrala ze všech velkých měst zrovna naši Prahu. I když jsem od knihy čekala trochu víc, jako oddechovka byla dobrá.

Komentáře (0)

Přidat komentář