Můžeš mi slíbit zítřek?

recenze

Zlodějský tanec (2019) 5 z 5 / simi28
Zlodějský tanec

Kroniky pozůstalých se jednoznačně řadí mezi mé oblíbené trilogie. I když mají své chyby, svými postavami, stylem psaní a napínavým příběhem si mě získaly. Když jsem se dozvěděla, že autorka napsala novu knihu, okamžitě jsem věděla, že si ji potřebuji přečíst.


Autor : Mary E. Pearson
Rok vydání : 2019
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 448
Originální název : Dance of Thieves

Celý příběh se odehrává ve stejném světě jako Kroniky pozůstalých. Po pádu Komizara se královnou Vendy stala Lia, její manžel Rafe je král Dalbrecku a Kaden zastupuje pozici hlavního rádce.
Královna Lia zajistila obyvatelům Vendy svobodný život, i přesto ji jedna věc trápí. Zrádce její rodiny, který se přidal na stranu Komizara, uprchl a nikdy nebyl dopaden. Lia se díky zvědům dozví, že ho ukrývá nechvalně proslulý rod Ballengerů. Proto vyšle své gardisty, aby pronikli do jejich území Skaliska a přivedli ji zpět zrádce Morrighanu.
Mezi nimi je i Kazi, bývalá vyhlášená zlodějka. Ta se v Ďáblově Chřtánu náhodou setká s novým vládcem Jasem Ballengerem. Společně jsou uneseni lovci lidí, a proto jsou i přes všechny nelibosti nuceni spolupracovat. Při té strastiplné cestě se začínají sbližovat, přestože oba ví, že se budou muset nakonec navzájem zradit.


Přesně jako Falešný polibek, i tato kniha je tak neskutečně čtivá, že jsem ji nemohla ani na chvíli odložit.
Potěšily mě i poměrně krátké kapitoly, ve kterých se střídali 2 vypravěči, Kazi a Jase. Občas se mi stává, že mě zajímají pouze kapitoly z pohledu hlavního hrdiny a ty ostatní mi přijdou nudné a zbytečné. Tady mě ale Jaseovy kapitoly bavily stejně jako ty Kaziny. Díky střídání pohledů jsem dokázala oba dva mnohem lépe pochopit a odhalit různá tajemství.

Hlavní hrdinku Kazi jsem si zamilovala. Byla loajální, ambiciózní a inteligentní. Oblíbila jsem si ji pro její odvahu a vynalézavost. Lidé si o ni mohli myslet, že je chladná a neupřímná, ve skutečnosti se jen snažila skrývat svou křehkost a nemyslet na minulost.

Jase je stejně jako Kazi obdivuhodně loajální vůči své zemi. Nic, co mu bylo jako malému natloukáno do hlavy, nezpochybňuje a bezmezně tomu věří. Právě proto se může zdát arogantní, lstivý a prospěchářský, namísto toho pouze plní přání svého otce. Zároveň je velmi všímavý, ostražitý a ochranitelský. Umí prokouknout každou lež a díky své ohleduplnosti se dokáže chovat i romanticky.

Ocenila jsem, že autorka dobře propracovala i některé vedlejší postavy. Zejména Synové a Wren.

Romantickou linku mezi Kazi a Jasem jsem si oblíbila. Z radostí jsem sledovala, jak se z počáteční nevraživosti stávalo zamilování. Jejich vztah mi navíc přišel nenucený a sloužil jako příjemné osvěžení této knihy.

Asi největší předností Zlodějského tance je originální a nepředvídatelný děj s více než jednou zápletkou. Ve čtení jsem pokračovala zejména proto, že jsem neměla tušení, jak se celý příběh vyvine. Tomu napomáhalo, že autorka odkrývala tajemství a sdělovala informace postupně. Zároveň skvěle vyvážila akci, pomalejší části a romantiku. Dostávají se nám tu tedy jak nečekané zvraty, tak i čas ty zvraty vstřebat.

Mary E. Pearson překvapivě nijak zvlášť nepracovala s předchozí trilogií. Pouze v krátkosti připomněla, jak z politického hlediska skončila Temná krása. Liiny osudy se moc nezabývala, takže si myslím, že tuto knihu mohou číst i lidé, které Kroniky pozůstalých minuly.

Po přečtení anotace jsem si myslela, že tu vystupují i postavy z minulé trilogie. Bohužel to tak není. Objevily se tu pouze jednou a jinak se o nich jen hovořilo, což mě mrzelo. Doufala jsem, že se tu znovu setkám s teď už královnou Liou a ostatními.

Nedokážu posoudit, zda se mi více líbil Zlodějský tanec nebo Falešný polibek. Zlodějský tanec se mi zdá napínavější, akčnější a originálnější. Falešný polibek měl na druhou stranu sympatičtější postavy, lepší romantiku a neznámého záporáka.
Proto bych řekla, že mě obě díla zaujala tak nějak nastejno.

Některé zápletky zůstaly nevyřešeny, a tak jsem skutečně natěšená na 2. a zároveň poslední díl. Doufám, že již brzy vyjde a bude stejně tak napínavý a čtivý jako tento.

Pro každého fanouška Kronik pozůstalých!

Závěrečné hodnocení : 84%

Komentáře (0)

Přidat komentář