Androidka Iko je zpět!

recenze

Iko sama sebou (2019) 5 z 5 / simi28
Iko sama sebou

Autor : Marissa Meyer
Rok vydání : 2019
Nakladatelství : Egmont
Počet stran : 336
Originální název : Gone Rogue

I přesto, že komiksy vůbec nečtu, pokračování mých oblíbených Měsíčních kronik bych si nenechala ani za nic ujít. První díl s názvem Iko se mi opravdu líbil, takže když vyšel tento, neváhala jsem a okamžitě jsem se do něj ponořila.

Příběh začíná přesně tam, kde skončila předchozí kniha. Královna Cinder, neboli Selene, se chystá k oficiální abdikaci s cílem vytvořit z Měsíce republiku. Pak už se díky svobodným volbám nikdy nestane, že by na trůn usedla tyranka.
Ani toto rozhodnutí však nepřesvědčí vlčí vojáky, že současná královna není jako její teta Levana. Stále nechápou, že se jejich mutace nedají vrátit zpět. Myslí si, že Selene již protilék dávno má, akorát jim odmítá pomoci.
Proto se rozhodnou, že měsíční královnu zavraždí při mírovém plesu, který se koná jako vždy na Zemi v paláci císaře Kaie.

Naštěstí tu jsou androidka Iko a strážce Liam Kinney. Společně musí ochránit nejen své blízké, ale i veškeré obyvatele Měsíce a Země. Co myslíte, zvládnou to?


Tento díl je o poznání delší než ten předchozí, což však znamená jen jedno: Mnohem více skvělých ilustrací! Grafické zpracování Iko sama sebou je samozřejmě opět úchvatné. Postavy jsou vykresleny přesně tak, jak jsem si je podle popisů autorky představovala.

Dále bych chtěla pochválit zejména styl psaní. Celý příběh je neskutečně svižný a nenáročný. Stránky utíkaly rychlostí blesku. Jen jsem tuto knihu na chvíli otevřela, už jsem se nacházela v půlce. Proto není divu, že mě zrovna tento komiks vytáhl ze čtecí krize.

Iko je pořád drzá, pravdomluvná a odvážná. Bez váhání by se obětovala pro své přátele a má skvělý smysl pro humor. Když se pro něco nadchne, nevidí žádné překážky a umí se až nakažlivě radovat.
Jsem moc ráda, že do role hlavní hrdinky byla vybrána Iko. Jen díky ní se nám dostává velmi odlišný pohled na svět.
Liam Kinney se zas chová jako ten nehorázný suchar, který si nedokáže odpustit sarkastické poznámky. Na druhou stranu v sobě choval pevnou loajálnost a postupně začínal odhalovat svou pravou tvář.
Iko a Liam jsou zkrátka úplnými protiklady. Právě proto se úžasně doplňovali.

Nejenže se fanoušek Měsíčních kronik vrátí zpět do tohoto světa. Druhý díl s sebou skutečně přinesl něco nového, co bychom se jinak nedozvěděli.
K tomu nejdůležitějšímu a nejzajímavějšímu řadím rozvinutí vztahu Iko a Liama a vzpomínky na Ičinu minulost.

V mé rezenci na Iko jsem si stěžovala, že tam nebyl dostatečný prostor pro Scarlet a Vlka. Tady se sice objeví mnohem víckrát, na druhou stranu se zde autorka skoro vůbec nevěnuje Cress a Thornovi.
Právě kvůli tomu bych klidně uvítala, kdyby byla tato kniha delší. I když to předčit původní sérii nedokáže, rozhodně bych si přečetla i pokračování.

I když jsem kvůli poslední povídce z Hvězd nad hlavou, která se odehrává až po tomto komiksu, věděla, jak to všechno dopadne, vůbec mi to nevadilo. Zápletka se povedla a nacházelo se tu pár skutečných zvratů. Závěr byl pěkně zpracován a ocenila jsem i epilog, kde nám byly ukázány logické důsledy konce.

Proto Iko sama sebou hodnotím velmi pozitivně. Je to dokonce ještě lepší než první díl této komiksové série.

Doporučuji všem, stojí to za to.

Závěrečné hodnocení : 85%

Komentáře (0)

Přidat komentář