Štěstí si za peníze nekoupíš!

recenze

Štěstí v lásce (2019) 3 z 5 / simi28
Štěstí v lásce

Kasie West patří již nějakou dobu k mým oblíbeným autorům. Zatím jsem od ní četla 3 knihy. Za nejlepší považuji Po tvém boku, kterou jsem jako jedinou ohodnotila 5 hvězdičkami. Líbily se mi ale všechny, a tak jsem se na tu nově vydanou moc těšila.


Autor : Kasie West
Rok vydání : 2019
Nakladatelství : CooBoo
Počet stran : 328
Originální název : Lucky in Love



Maddie ještě nebylo ani osmnáct, přesto už má celý život do puntíku naplánovaný. Pro svůj cíl, stát se veterinářkou, by udělala cokoliv. Veškerý volný čas tráví učením, protože samé jedničky jsou jedinou možností k získání stipendia na univerzitu. Se svými nejlepšími kamarádkami, Blaire a Elise, si dokonce zakázaly mít vážné vztahy, aby se mohly soustředit na školu.
Poslední dobou má totiž Maddiina rodina čím dál tím větší finanční problémy. Její starší bratr musel přerušit studium, protože si nedokázal platit školné. Jejich otec je již tři roky nezaměstnaný a máma v práci dře, aby je uživila. To mu dává jasně najevo, a proto se neustále hádají.

Jednoho dne se Maddiin život převrátí naruby. V den jejích osmnáctých narozenin Blaire a Elise z nějakého důvodu nepřijdou na oslavu. Maddie se rozhodne jít do supermarketu a na popud prodavačky si u pokladny zakoupí los.
Druhý den přijde do zoo, kde si přivydělává. Zaslechne rozhovor dvou zaměstnanců, že se včerejší výherní los prodal v tom samém supermarketu, v jakém byla ten večer ona. Doma zjistí, že se čísla jejího losu shodují s čísly výherního losu. Vyhrála 30 milionů dolarů!

Maddie si myslí, že má po starostech. Bratr si dodělá školu. Mamka nebude muset tolik pracovat. Její rodiče se přestanou hádat. Sama může začít přemýšlet i nad jinými univerzitami, protože školné ji nemusí trápit.
Vyřeší však peníze její problémy? Nezpůsobí jí nakonec i potíže? Dokáže jimi změnit lidi?


Největší plus této knihy je, jak jsem předpokládala, styl psaní. Kasie West píše neskutečně návykově, lehce a svižně. Stránky se obracely téměř samy a já jsem si při čtení opravdu odpočinula.
Bohužel mě i tak tato kniha poměrně zklamala.

Za velkou chybu považuji nesympatické postavy.
Hlavní hrdinka Maddie mi hlavně ze začátku vůbec nesedla. Neměla prakticky žádné koníčky a lásku k učení jsem s ní opravdu nesdílela. Je pravda, že působila chytře, pracovitě a ambiciózně. Všechno dodělávala do konce a nikdy se nevzdávala. Bohužel se často chovala nehorázně otravně. Nejvíce mi vadila její naivita, lehkomyslnost a neschopnost odmítnout. Nakonec jsem si na ni ale poměrně zvykla, a dokonce jsem se v ní i našla.

Její rodiče ve své roli rodičů absolutně selhávali. Pořád se jen hádali, že jim chybí peníze, ale ani se neobtěžovali to změnit. Po výhře v loterii dostali svoje miliony a dál se o nikoho nestarali. Bylo jim úplně jedno, jak jejich děti se svými penězi nakládaly.

Maddiiny nejlepší kamarádky mi naštěstí přišly sympatické. Blaire dokázala racionálně uvažovat v jakékoliv situaci, pevně si stála za svými názory a nenechala se obalamutit. Elise byla úplný opak Blaire a Maddie. Milovala zábavu a spontánnost, neměla žádnou představu o své budoucnosti a nikdy ji nic nerozházelo.

Co mě mrzelo, je naprosto průměrná romantická linka. Myslím si, že nebyla dostatečně rozvinutá na to, aby se stala zapamatovatelnou a uvěřitelnou.
Ano, Seth se jevil mile, zábavně a skromně, ale to je tak všechno. Kdyby mu autorka dala větší prostor, možná bych si ho i oblíbila.

Dále mi vadilo, že v sobě tato kniha neukrývala absolutně žádný zvrat. Jenom si tak plynula a skončila podle vašich představ, které jste získaly při čtení první kapitoly. Když jsem po Štěstí v lásce sahala, očekávala jsem sladký a jednoduchý příběh. Vlastně jsem ho i chtěla. Na druhou stranu, i nejvíce předvídatelné knihy by podle mě měly obsahovat alespoň něco nečekaného. Nemusí vám to vyrazit dech, jen aby ta kniha získala spád a nebyla tak jednotvárná.
Tady se nestalo nic a jen se omílala dvě témata pořád dokola. Peníze a láska. Otázka peněz bohužel převažovala nad romantickou linkou.

Na druhou stranu, líbilo se mi, jak hlavní hrdinka netušila, komu může věřit a jak by měla nakládat se svými penězi. Přidalo to příběhu na reálnosti.

Abych to shrnula, Štěstí v lásce se stala s přehledem nejslabší knihou od této autorky, kterou jsem doposud četla. Dokonce mě i poněkud zklamala a to jsem od ní neočekávala moc.

Zároveň nemohu říci, že by byla vyloženě špatná. Pořád jsem si u ní odpočinula a zlepšila mi náladu.
Přečtení rozhodně nelituji a doporučuji ji jako milou průměrnou oddechovku, u které nemusíte přemýšlet. Doufám však, že další kniha od Kasie West již nabere standardní kvalitu.

Závěrečné hodnocení : 55%

Komentáře (0)

Přidat komentář