Minulost se hlásí o slovo

recenze

Do posledního dechu (2018) 5 z 5 / a.k
Do posledního dechu

Kate Burkholderová pracuje jako policejní náčelnice v Painters Millu. Její amišské kořeny jí pomáhají při řešení případů, které se někdy dotýkají i samotné amišské komunity. Právě teď má nelehký úkol. Když se vracel Paul se svými třemi dětmi od lékaře, smetl jejich bryčku ze silnice neznámý vůz. Následky byly fatální. Kate má informovat pozůstalou manželku, která byla ke všemu v dětství její nejlepší kamarádkou. Vyšetřování brzy odhalí, že o žádnou nehodu nešlo. Za celu tragédií byl úmysl. Kate se svými kolegy musí nalézt trojnásobného vraha.

Na dopadení viníka by se měla plně soustředit. Vyskytl se ale problém. Kate má temnou minulost, jako čtrnáctiletá zavinila smrt člověka. Kolegové z vedlejšího okresu mají v rukou důkaz, který by je k ní mohl dovézt. Kate musí udělat vše pro to, aby nenašli souvislosti s její osobou.

Komplikuje se i Katin milostný vztah s agentem Úřadu pro kriminální vyšetřování Johnem Tomasettim. Jejich známost, která začala před dvěma lety při společném vyšetřování, byla od začátku složitá. John byl na dně ze ztráty manželky a syna. Kate řešila svou temnou minulost. Teď po vzájemném oťukávání by mohli být spolu konečně šťastní. Kate ale nedokáže vstřebat myšlenku, že by spolu mohli oficiálně žít jako šťastný pár.

Přes srdcebolný počátek příběhu se tento díl série nese v poklidném tempu. Jako v předchozích knihách i zde můžeme nahlédnout do života a zvyků amišské komunity.

Lze také pozorovat, jak se nám rozpadá vyrovnaný a sebejistý charakter hlavní hrdinky. Z doposud rázné náčelnice se stává uzlíček nervů očekávající odhalení jejího dávného činu. Oproti tomu z agenta Johna zmizela nejistota a nedotknutelnost. Je otevřený novému životu po boku Kate, je aktivní, má velké plány. Zůstává stále chápajícím k potřebám nerozhodné Kate. Tak uvidíme, zda-li se konečně posune jejich vztah dál.

Z předešlých knih série jsme si mohli zvyknout na akční závěr při dopadení vraha. Při vyšetřování trojnásobné vraždy prostřednictvím srážky bryčky a auta jsem měla pocit, že se tak nějak dokolébáme k rozlousknutí případu. Chyba! Ani pro tentokrát nás autorka neošidí o napínavý konec. Kate je magnet na situace, kdy jí jde o život a tentokrát to bude opravdu o fous.

Přestože se jedná o pátou knihu série „Případy Kate Burkholderové“, lze ji číst určitě i jako samostatný případ. Všechny důležité dějové reálie z předešlých knih jsou zde zmíněny, takže budete plně v obraze. Celá série je ale natolik výjimečná, že doporučuji přečíst vše od prvního dílu. Zcela jistě nebudete litovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář