Krvavý máj

recenze

Mokrá ryba (2017) 4 z 5 / a.k
Mokrá ryba

Z Landwehrského kanálu bylo vyzvednuto auto s mrtvolou řidiče. To, že se nejedná o nešťastnou náhodu, je jasné na první pohled. Mrtvý muž má místo rukou a nohou jen krvavou kaši s úlomky kostí a kloubů. V tomto stavu řídit nemohl.

Kriminální komisař Gereon Rath přišel do Berlína před měsícem z malého města, kde působil na oddělení vražd. Odchod nebyl tím, co by si sám přál, dohnaly ho okolnosti. V Berlíně se k vraždám nedostal, byl přidělen na mravnostní oddělení. Bere to tu jako přestupnou stanici. Brzy je nasazen do ostré akce. Parťákem mu je samotný vrchní komisař Bruno Wolter „Strejda“, se kterým zasahuje proti tvůrcům pornografie. Strejdovy praktiky a pohotovost udělaly na Gereona dojem.

Je květen 1929. V Berlíně vládne napjatá atmosféra a nepokoje. V ulicích dochází ke střetům komunistů s policií. Střelba není nic neobvyklého. Praktiky pruské policie jsou trnem v oku novinářům. Májové nepokoje plní první stránky tisku. Úplně zaclonily hrůzný nález zmučeného těla vyloveného z Landwehrského kanálu. Tento případ vyšetřuje úspěšný, tak trochu egoistický a cholerický vrchní komisař Wilhelm Böhm. K ruce má velmi pohlednou a schopnou stenotypistku Charlotte Ritterovou.

Služební povinnosti Gereona přivedou do márnice, kde náhodně spatří tělo vylovené z kanálu. Pohled ho šokuje. Ne, neví, jak se mrtvý jmenuje, nebo o koho se jedná, ale dotyčného nevidí poprvé. Tímto okamžikem je další Gereonovo počínání dané. S vyšetřovatelem Böhmem spolupracovat nemůže, ani kompetence nemá, přesto začíná pátrat na vlastní pěst. S každou novou informací v tomto případu má pocit, že chápe ještě méně než před tím. Posun v pátrání není na obzoru.

Dostane se až do samotného podsvětí, kde vládnou gangsterské organizace, politické skupiny nebo operují členové ruské komunity. Sám se pohybuje na hraně morálních hodnot a některé kroky budou až za hranou legálnosti. Gereon se vlastním přičiněním dostane na scestí, neřešitelné situace, ze které není cesty zpět. Gereon je sólový hráč, sympatický svým apolitickým postojem. Nejde ale o typického kladného hrdinu. Umí v tom chodit, praktik podsvětí se nezalekne a mnohdy překvapí svým chováním.

Rozplétání případu přináší i zásadní zvraty. Několikrát se vám stane, že budete muset přehodnotit, kdo stojí na té správné straně. A zda-li ta správná strana je vůbec správná. Hlavně ve střední části románu je příběh velmi akční a napínavý.

Celá kniha se nese v ponuré atmosféře. Rozjezd je pomalý, zpočátku se věnuje především nastínění celkové dobové nálady. Naše postavy jsou na vedlejší koleji v několika samostatných dějových linkách, které se tváří jako vypravování spíše na okraj. V okamžiku, kdy dostanou větší prostor, získává příběh konečně ten správný spád.

Kniha se čte dobře a zápletka je propracovaná do detailů. Doporučuji čtenářům, kteří mají rádi kromě detektivního případu i možnost získat obrázek tehdejší doby. Atmosféra berlínského podsvětí s celkovou politickou náladou dýchá z každé stránky. K tomu postava vyšetřovatele, která dokáže v mnohém překvapit. Nudit se určitě nebudete.

Komentáře (0)

Přidat komentář