Kdo a proč to udělal?

recenze

Mrtvá ve vodě (2018) / MarcyM
Mrtvá ve vodě

Již samotná poněkud pochmurná obálka knihy s ještě smutnějším názvem „Mrtvá ve vodě“ od anglické spisovatelky Ann Granger, která mimo jiné působila i jako konzulka v Československu, přímo naznačuje, že je před námi literární kousek, který může být všechno, jen ne veselý. Přímo na obálce pod názvem knihy vidíme slovíčka „ANGLICKÁ DETEKTIVKA“, a jelikož máme anglické detektivky spjaté s královnou detektivek Agathou Christie, očekáváme hned na základě obalu, že se bude jednat o detektivku na úrovni zvyklé od paní Christie. Očekávání od této knihy z tvorby Ann Granger máme tedy nemalé.
S titulkou a názvem knihy koresponduje také prolog, který je velmi popisný, neboť líčí scénu mrtvé dívky v řece. I když je Courtney Higsonová, nalezená v řece a dalo by se očekávat, že příčinou smrti bude utonutí, není tomu tak. Dívka byla zavražděna bodnou ránou vedenou přímo do srdce. Courtney je dcerou kriminálníka Teddyho Higsona, který byl nedávno propuštěn z vězení a neváhá hledat vraha své dcery. Po vrahovi pátrá samozřejmě i policie a podezření z vraždy padá na některého z členů místního spisovatelského klubu. Ale kdo by mohl mít důvod brutálně zavraždit mladou servírku z hospody? Otázka, na kterou se těžko hledá odpověď. Zdá se totiž, že existuje málo důkazů, vlastně žádné seriózní důkazy, pak se ale něco stane a vrah se nakonec odhaluje. Lze konstatovat, že příběh je napínavý až do jeho závěru, protože každý z podezřelých mohl být pachatelem. Opravdu zajímavý případ s konstantním napětím, poněvadž ohledně motivu zůstává čtenář až do konce v nejistotě.
Třebaže jde již o čtvrtý díl série, pro mě se jednalo o první přečtený díl, a proto nemohu konfrontovat, do jaké míry je lepší nebo horší než předchozí díly. Kniha se dala dobře číst i bez znalosti dění z předešlých dílů.
Popisy lidí, krajiny, příběhů, které nakonec umožní vytvořit si úplný obrázek, jsou opravdovým zážitkem! Moc se mi také líbí, že se dozvídáme i o soukromém životě vyšetřovatelů.
Detektivka „Mrtvá ve vodě“ se mi dobře četla, mohu potvrdit, že Ann Grangerová má velmi příjemný styl psaní a vyprávění, a dokazuje, že lze psát napínavé krimi bez krvavých detailů, a dávám si závazek do nového roku, že si přečtu i předchozí tři díly z této série o Jessice Campbellové a těším se na další díl.
Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář