Hříšný klášter

recenze

S naším požehnáním (2020) / MarcyM
S naším požehnáním

Přečíst si knihu S naším požehnáním od autorky Jo Spain pokládám za vynikající rozhodnutí. Proč?
Lepší kriminální thriller jsem totiž ještě asi nečetla. Jednoduše řečeno: začetla jsem se do tohoto silného a atmosférického příběhu a nemohla jsem přestat.
Už jenom zápletka je unikátní. Skvělý inspektor Tom Reynolds a jeho tým šetří vraždu jeptišky – matky představené a hledají odpověď na otázky, kdo jí to udělal a proč?
Příběh nás přenáší do Irska, kde fungovaly Magdaleniny prádelny nebo také azylové domy pro ženy a brzy je jasné, že hrůzná vražda jeptišky má co do činění právě s těmito prádelnami, jež byly nechvalně proslulé. Je smutné, že tyto kláštery provozovala katolická církev, která očividně neměla problém s tím uvězňovat mladé neprovdané budoucí matky a „problematické“ dospívající dívky, a ty musely pracovat dlouhé hodiny v prádelnách, a často páchaly sebevraždy nebo se u nich rozvinuly doživotní duševní nemoci. Jo Spain dokázala bravurně vykreslit šokující obraz děsivého zacházení a podmínek, jimž byly ženy a mladé dívky v těchto klášterech vystaveny.
V prologu knihy je líčena traumatická situace z prádelny, kdy je v roce 1975 matce násilně odebráno novorozeně a zcela logicky se jedná o trauma, které zničí život a zlomí srdce.
Jak ovšem souvisí tento prolog s vraždou starší jeptišky? To musí Tom Reynolds zjistit a je to závod s časem, poněvadž vrah se chce zřejmě mstít dále a pokud nebude zastaven, hrozí, že zemře více lidí. Musím přiznat, že jsem vůbec nedokázala určit, kdo je vrah a spíše jsem vylučovala, kdo vrah podle mého soudu není! Skutečný vrah byl pro mě překvapením.
Tom Reynolds je skutečně přesvědčen, že vražda souvisí s historickými událostmi, ke kterým došlo právě v prádelně Magdaleny. Jakmile se zde Tom dostane, je evidentní, že vrah se pohybuje mezi nimi. . . Podezření a tajemství se odkrývají postupně.
Toma Reynoldse hodnotím jako rodinně založeného člověka a jako postava se mi moc líbil. Bylo mi sympatické, že řešil i běžné problémy ze života, kterým čelíme i my.
Tato kniha je plná nekončícího napětí. Klíčivou atmosféru vytváří už samotná vražda jeptišky a umocňuje příchod Vánoc. Klášter je velmi dobře popsán a má svou srdcervoucí minulost.
Jedná se o úžasně živý thriller, který zkoumá temné hloubky a dokládá, že čím větší úsilí je skrýt pravdu, tím je pravděpodobnější, že pravda nakonec vyjde na světlo Boží.
Příběh je přesvědčivý a já děkuji nakladatelství MOBA za to, že jsem mohla nahlédnout za zdi irského kláštera.

Komentáře (0)

Přidat komentář