Zkorumpované banky

recenze

Čas třešní (2022) / MarcyM
Čas třešní

Představit si miliardy dolarů, to snad ani není možné. Stejně jako to, že se tolik peněz "ztratí" ...
Kdopak vlastně stojí za zmizením miliard dolarů z irácké banky? To se snaží odhalit odvážný novinář jménem Luca Terracini, jenž riskuje naprosto, ale opravdu úplně vše, aby zjistil, kdo za touto krádeží gigantických rozměrů stojí. Jeho irácko-americké kořeny mu ulehčují infiltraci do nejtemnějších koutů války, ovšem smrt jeho milované Nicoly při sebevražedném bombovém útoku ho zbaví posledních zábran ve vyšetřování. Poté, co Nicole odešla na věčnost, už nemá co ztratit.
Že to myslí s vyšetřováním více než vážně, dokazuje setkání se zástupkyní OSN Danielou Garnerovou, která, jak se zdá, o loupeži ví pravděpodobně více než kdokoli jiný.
Není se tedy co divit tomu, že se toto vyšetřování shledává s globální odezvou.
Ne nadarmo se říká, že peníze hýbou světem.
Ano, stejně jako v životě jde i v této knize o peníze: kdo penězi disponuje, kdo je ztratil a kdo nakonec zaplatí. Je to vlastně příběh o praní peněz a zkorumpovaných bankéřích a mocných bankách!
O činnosti a praktikách bank není třeba si dělat žádné iluze a také Luca se snaží sledovat toky peněz, které prosakují do „černých děr“.
Dějová vlákna mezi Londýnem a Bagdádem jsou v příběhu tak šikovně propojena, že jsem po každé kapitole chtěla vědět, jak to bude pokračovat dále? Inu, zvědavost mi nedala a já četla a četla.
V Londýně mě zaujala epizoda týkající se expolicisty Vicenta Ruize a 19-leté Holly - interesantní obohacení dějové linie.
Jak už známe z dřívější tvorby Michaela Robothama, aktéři jsou lidští, s chybami a slabostmi. Nejsou to žádní dokonalí superhrdinové, a to se mi líbí.
Neboť jsem četla od Michaela Robothama již více knih, měla jsem nejdříve strach, abych nebyla zklamána. Opak byl pravdou.
Určitě to pro mě není poslední kniha od M. Robothama. Mám totiž s dílem tohoto autora dobré zkušenosti a také tuto knihu mohu doporučit. Napětí vyplývající z průběhu ve vyprávění vydrží až do konce.
Za mě vzrušující, zajímavý a napínavý román, který si zaslouží mít své místo v domácí knihovničce.

Komentáře (0)

Přidat komentář