Nebezpečí patriarchátu v rodině

recenze

Odříkaného manžela největší krajíc (2020) / MarcyM
Odříkaného manžela největší krajíc

Zajímá mě problematika vztahů v rodinách a celkově mezilidských vztahů, a tedy mi naprosto vyhovuje tvorba paní Aleny Jakoubkové. Její předchozí knihy jako například Mluvit o ex... není dobré pro sex a Hledám manžela…děti vítány hodnotím na jedničku, a proto jsem s velkým zaujetím přečetla také novou knihu Odříkaného manžela největší krajíc.
Jako varovné memento bych vypíchla nebezpečí patriarchátu v rodině, navíc za situace, kdy se daný muž chová jako z jiného století. Nějak tak tomu je i v této knize.
Hrdinka Agáta vyrůstá jako jedináček se svými rodiči. Ti ji nejdříve úplně tají, že měla starší sestru. Když je o existenci své sestry Agáta informována ze strany svých kamarádů, rodiče ji zalžou, že její sestra zemřela. Až s odstupem let se Agáta dozví o tom, že její sestra Laura žije! Je evidentní, že jí rodiče lhali. Agáta se schází nejen s objevenou sestrou Laurou, ale také její dcerou a její rodinkou a je šťastná, že je má.
Agáta zjistí, že rodiče Lauru vydědili a vyhnali, což se dělo pod diktátem otce. Otec totiž v rodině dominoval a matka se mu pokaždé přizpůsobila.
Ani Agáta to nemá zcela lehké: ve svých dvaceti letech nemůže rodičům přiznat, že má vážnou známost, byť je její přítel student medicíny a z dobré rodiny.
Po smrti otce se ale věci změní …

Mám ráda otevřené vztahy a zatajování či lhaní u tak závažných věcí, jak je předmětem v této knize, výslovně odsuzuji.
Je třeba si uvědomit nebezpečí silného kultu jedné osobnosti v rodině, pokud je tato stižena zásadními nedostatky.
Existuje velké riziko, pokud rodiče uplatňují nekompromisní přístup k výchově dětí nebo jsou staromódní.
A co naprosto odsuzuji – „odkopnout“ na věky věků vlastní dceru za to, že čeká dítě s „utajeným mužem“.

Odříkaného manžela největší krajíc = pro mě největší krajíc velikonočního čtení a už teď se těším na další literární dílko Aleny Jakoubkové.


Odříkaného manžela největší krajíc Odříkaného manžela největší krajíc Alena Jakoubková

Poté, co ji opustí „největší láska jejího života“, zanevře Agáta na muže a rozhodne se budovat kariéru jako šéfredaktorka společenského časopisu a žít už navždy sama. Muže do svého života pustí jen občas, každého jen na jednu noc.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář