Nebezpečí patriarchátu v rodině

recenze

Odříkaného manžela největší krajíc (2020) / MarcyM
Odříkaného manžela největší krajíc

Zajímá mě problematika vztahů v rodinách a celkově mezilidských vztahů, a tedy mi naprosto vyhovuje tvorba paní Aleny Jakoubkové. Její předchozí knihy jako například Mluvit o ex... není dobré pro sex a Hledám manžela…děti vítány hodnotím na jedničku, a proto jsem s velkým zaujetím přečetla také novou knihu Odříkaného manžela největší krajíc.
Jako varovné memento bych vypíchla nebezpečí patriarchátu v rodině, navíc za situace, kdy se daný muž chová jako z jiného století. Nějak tak tomu je i v této knize.
Hrdinka Agáta vyrůstá jako jedináček se svými rodiči. Ti ji nejdříve úplně tají, že měla starší sestru. Když je o existenci své sestry Agáta informována ze strany svých kamarádů, rodiče ji zalžou, že její sestra zemřela. Až s odstupem let se Agáta dozví o tom, že její sestra Laura žije! Je evidentní, že jí rodiče lhali. Agáta se schází nejen s objevenou sestrou Laurou, ale také její dcerou a její rodinkou a je šťastná, že je má.
Agáta zjistí, že rodiče Lauru vydědili a vyhnali, což se dělo pod diktátem otce. Otec totiž v rodině dominoval a matka se mu pokaždé přizpůsobila.
Ani Agáta to nemá zcela lehké: ve svých dvaceti letech nemůže rodičům přiznat, že má vážnou známost, byť je její přítel student medicíny a z dobré rodiny.
Po smrti otce se ale věci změní …

Mám ráda otevřené vztahy a zatajování či lhaní u tak závažných věcí, jak je předmětem v této knize, výslovně odsuzuji.
Je třeba si uvědomit nebezpečí silného kultu jedné osobnosti v rodině, pokud je tato stižena zásadními nedostatky.
Existuje velké riziko, pokud rodiče uplatňují nekompromisní přístup k výchově dětí nebo jsou staromódní.
A co naprosto odsuzuji – „odkopnout“ na věky věků vlastní dceru za to, že čeká dítě s „utajeným mužem“.

Odříkaného manžela největší krajíc = pro mě největší krajíc velikonočního čtení a už teď se těším na další literární dílko Aleny Jakoubkové.

Komentáře (0)

Přidat komentář