S naším požehnáním

S naším požehnáním https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424881/bmid_s-nasim-pozehnanim-b4f-424881.png 5 99 37

Inspektor Tom Reynolds série

1. díl >

Rok 1975. Zdrcené matce vytrhávají z rukou její novorozené dítě. Rok 2010. V parku v irském Dublinu je uprostřed zimy nalezeno tělo staré ženy. Případu se ujímá zkušený inspektor Tom Reynolds. Je přesvědčen, že vražda souvisí s historií nechvalně proslulých Magdaleniných prádelen, kam byly v 19. století posílány „padlé ženy“. Reynolds a jeho tým vysledují stopu vraha až do odlehlého kláštera na irském venkově. Blíží se Vánoce, ale tým detektivů se brzy začne obávat, že se ke svým blízkým hned tak nevrátí. Jakmile totiž dorazí na místo, všem je jasné, že vrah je jim nablízku… a že se za hříchy z minulosti hodlá mstít dál…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

With Our Blessing , 2015


více info...

Přidat komentář

daja51
07.03.2024 5 z 5

Za mě spokojenost, knize nelze upřít čtivost a napětí až do samého konce - doporučuji.

JustWomen
19.02.2024 5 z 5

Čtivé a originální vyšetřování zamotané s minulostí, srdcervoucí a dojemné příběhy z Magdalénských prádelen, jeptišky, sirotci, oplzlý kněz, sympatičtí vyšetřovatelé. Za mě super čtení.


Zdenas5
12.02.2024 5 z 5

Zajímavé téma, dobré zpracování, sympatičtí vyšetřovatelé, překvapivý závěr, prostě dobrý start nové série.

soukroma
04.08.2023 5 z 5

Výborné: autorka mne navnadila již svou knihou Pod povrchem, která byla ale naprosto jiná svým politickým záběrem.
S naším požehnáním je velmi komorní, odehrává se v klášteře mimo Dublin, na venkově, ovšem prakticky s celým vyšetřovacím týmem na místě, mimo domov. Točí se výhradně kolem Magdalénských prádelen (o kterých jsem už taky něco přečetla) a vině jeptišek a kněží v tomhle "podniku" zainteresovaných (poslední neblaze proslulé zařízení bylo v Irsku uzavřeno neuvěřitelně pozdě - 1996!).
Velmi napínavé, hledání viníka má spád a on sám je téměř do samého konce k neuhádnutí. Vina všech možných odstínů a hloubky, prožitků a pomsty, někde ale v různé míře neřešitelná pro všechny oběti.
Smutné, ale velice čtivé - 500 stran na jeden zátah, až tak.
Místo děje, jeho atmosféra podkreslená předvánoční irskou sněhovou kalamitou, skvělé.

Pedro69
18.02.2023 5 z 5

Naprostá bomba. Jedna z nejlepších detektivek co jsem kdy četl.

Ajinka79
07.02.2023 4 z 5

Velice zajímavé téma. Kniha se četla sama. Jen jsem opět nepochopila odbočky, které vlastně nikam nevedly. Nebo snad příprava na další díly?

monushka
15.01.2023 5 z 5

Tak tohle byla jízda! Celou dobu jsem si lámala hlavu s tím, kdo za vším stojí a byla jsem vedle jak ta jedle. Závěr knihy a vlastně celý příběh byl super. Myslela jsem si, že s takovouhle objemnější knihou strávím dlouhý čas, ale musela jsem se nutit knihu odložit, abych vůbec mohla jít spát.

jindra13
28.10.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla jedním dechem a už se těším na další. Výborná a poutavá kniha a na závěr opravdové překvapení to jsem nečekala.

Jenny46
12.10.2022 5 z 5

Knihu jsem měla už delší dobu na seznamu a konečně přečtená, poutavý námět ani vám nevadí tolik stránek...
Inspektor Tom R. a jeho parta se vydávají vyšetřovat záhadnou vraždu do kláštera v Irsku. Atmosféra má dobré napětí, pátrání v minulosti doporučuji

Rade
08.03.2022 4 z 5

Největším plusem téhle knihy je téma – strašlivé osudy dívek z tzv. Magdaleniných prádelen s tím, že člověka mrazí, když si uvědomí, že tyhle kruté pracovní polepšovny pro padlé, nebo taky jen neposlušné nebo svéhlavé dívky ještě v nedávné minulosti v Irsku existovaly.
Tohle téma pro mě nakousl Steve Robinson v knize Hluboký hrob, ale tak napůl, takže jsem nyní sáhla po této knize, která se tématu věnuje obšírněji.
Takže detektivka, kterou nebudu hodnotit jen jako detektivku, ale i jako vyrovnání se s touhle bolestivou irskou záležitostí, která vrhá dost smutné světlo na některé zdánlivě bohulibé katolické řády… Pro autorku navíc zcela osobní, protože se vyrovnává i s osudem svého tatínka, adoptovaného z jednoho takového ústavu (viz Poděkování v závěru knihy).
Nejdřív jsem obracela oči nad poměrně idylickou rodinou hlavního inspektora Toma Reynoldse a jeho trampotami s mladičkou dcerou, která se dostane do nezáviděníhodné situace (soukromé záležitosti vyšetřovatelů v detektivkách mě vesměs zlobí), ale pak jsem pochopila, že to je v tomto případě úmyslně, jako protipól drásavým příběhům z Magdaleniných prádelen i jako vyjádření toho, že tohle kruté zacházení s neprovdanými matkami je v Irsku již minulostí…

konicekbily
29.12.2021 5 z 5

Jímá mě děs - podle poděkování autorky za příběhem není to úplná fikce, její otec byl adoptován a tak autorka zná podrobně podmínky adopce v Irsku ve druhé polovině dvacátého století a osudy neprovdaných/svobodných matek tamtéž. Samotný příběh není typická detektivka - je tam hodně vysvětlování tehdejších podmínek v klášterech a církvi - a o to je příběh zajímavější.

MMacicekk
04.12.2021 5 z 5

Skvělá klasická detektivka odehrávající se v odlehlém klášteře na irském venkově. Klášter ukrývá temnou minulost a na detektivech je, aby odhalili, zda s ní vražda souvisí. Zpočátku jsem se děsila počtu stran, nebylo však čeho - čtení dobře odsýpalo a kniha se těžko odkládala. Těším se na další díl ze série, který je, doufám, v plánu.

alexis818
27.06.2021 4 z 5

Velmi povedená detektivka, řekla bych až klasická. Dobře napsané, ale ne příliš akční. Kniha mohla mít klidně méně stran. K přečtení doporučuji a až vyjde další dílo autorka, ráda si ho přečtu.

ela1972
22.06.2021 5 z 5

Uf. Dost povedená detektivka.

Olous1
12.06.2021 5 z 5

Měla jsem hrůzu z velkého počtu stran,ale obava byla zbytečná.Za mě povedená detektivka, četlo se to dobře. Určitě stojí za přečtení.85%.

Mandlevest
12.06.2021 4 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, v hledáčku knih, které mě zaujaly, jsem ji měla již před jejím vydáním. A vysoké hodnocení mě navnadilo ještě více a já si tuhle 500 ti set stránkovou detektivku v knihovně půjčila. Dočetla jsem a nakonec jsem trochu rozpačitá. Nechci knize ublížit, určitě si najde spoustu spokojených čtenářů, ale mě se pod kůži nedostala, i když námětově (hořké téma Magdaleniných prádelen v Irsku, o kterém jsem toho moc nevěděla) na to určitě měla. Problémem byl asi ten , pro mě, zbytečně vysoký počet stran a možná překlad knihy, který mi nesednul, zejména stavbou věty. Spousta z nich působila strojově a nečesky a někdy i úsměvně. Konec knihy byl avizovaně nečekaný, ale kdo má v tomto žánru načteno, překvapen tolik nebude. Jo, konkurence je v detektivních sériích prostě obrovská. Za téma, které mě obohatilo a je určitě kaňkou irské historie, přidávám v hodnocení jednu * , ale v sérii pokračovat nebudu.

katerina5544
10.06.2021 5 z 5

Skvělá detektivka. Čtení jsem si dávkovala. Irsko bylo na několik let mým domovem a v Castleknocku jsem bydlela, místa v knize znám tak to pro mě bylo ještě zajímavější. Příběh je hodně smutný, žel bohu donedávna ještě realita,katolická církev je pořád hodně silná. Doporučuji k přečtení už jenom kvůli informacím co se v této zemi dělo.

Pavlina50
08.06.2021 4 z 5

Jen čtyři dny děje a cca 500 stránek…..a přitom kniha vůbec nenudila. Klobouk dolů před autorkou. Je to další z dobře zpracovaných témat Magdaléniných prádelen, i když tentokrát slouží nechvalně proslulá historie prádelen jen jako motiv ke zločinům aktuální doby. Motiv msty je tak nastaven hned úvodní kapitolou a zbývá jen vyřešit, kdo z toho obrovského množství lidí, kteří tyto ukrutné instituce zažili na vlastní kůži, má po tolika letech potřebu takto krutě se mstít.
Činy z minulosti, které byly samotným obětem přisouzeny, dávají člověku prostor k přemýšlení, zda zločin je vůbec zločinem anebo jen spravedlivým trestem za spáchané zlo, když selhává justice a vůbec celý společenský systém.
Někdy prostě člověk sympatizuje trochu víc s pachatelem zločinu, než se samotnými obětmi. Škoda, že hned na obalu knihy je avizován velký zvrat v závěru knihy. Ten sice opravdu přijde, ale vzhledem k jeho očekávání na mě už bohužel nezapůsobil asi tak, jak autorka zamýšlela. Ale jinak je to velice dobrá detektivka s poutavým námětem a čtivým zpracováním.

Mi--LADA
16.04.2021 5 z 5

Důstojný začátek nové série s inspektorem Tomem Reynoldsem a jeho partou, která kromě vyšetřování nabízí i lákavé téma Magdaléniných prádelen, ošklivé to jizvě v novodobé historii Irska. Knížka mi bavila celá, v průběhu knihy se buď vyšetřují vraždy nebo historie nechvalně známé instituce v zajímavém prostředí. Nejméně záživná je krátká vsuvka rodinných zážitků inspektora, který má obyčejné peripetie, ale těm není daný ani velký prostor a vlastně trochu souzní i s hlavním tématem. Jedná se o osobní problém jeho dcery, budoucí svobodné matky a tím nepřímo ukazuje i na rozdílné postavení neprovdaných těhotných v současné době oproti minulosti, kdy k nim společnost nebyla tolerantní. I když první vražda je trochu morbidní, po delší době je to taková normální detektivka s vesměs obyčejnými zaměstnanci (až na jednu výjimku). Jednoduchá, pro někoho možná i méně dynamická záležitost s duší. Za sebe jí můžu s klidným svědomím doporučit, bavila mě.

Venny345
13.04.2021 4 z 5

Dovolím si knihu popsat poněkud metaforicky, doufám, že to bude výstižné. Četba knihy mi připomínala střelbu. Zkrátka jsem měla pocit, že jsem nabila pušku, zamířila jsem a chystala se vystřelit, to všechno ve zlomku vteřiny. Najednou se mi ale zasekl náboj a já jsem s ním nemohla nic dělat, jen čekat, až se zase uvolní a rychlostí blesku vystřelí ven a zasáhne terč.
To samé platí o knize, začátek mě neskutečně navnadil, pak se tempo zvolnilo a střed knihy se táhl a závěr byla ona pomyslná střela.
Takto knihu vnímám já.
Dodám ještě, že téma bylo velice originální!

Štítky knihy

Irsko thrillery pátrání v minulosti jeptišky Magdaleniny prádelny

Autorovy další knížky

Jo Spain
irská, 1979
2020  91%S naším požehnáním
2019  69%Přiznání
2022  74%Pod povrchem

Kniha S naším požehnáním je v

Právě čtených1x
Přečtených123x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených14x
Knihotéce127x
Chystám se číst132x
Chci si koupit31x
dalších seznamech3x