Kavárna v Kodani

recenze

Kavárna v Kodani (2018) 5 z 5 / ZapisnikTerky
Kavárna v Kodani

Nějak se mi to začíná vymykat z rukou. Čtu jako o závod a nejraději bych nedělala nic jiného. Obzvlášť knihy od Julie Caplin jsou fakt pecka. Kdo by to byl řekl, že budu snít o Dánsku.
Kate pracuje v PR agentuře, svou práci miluje, ale zrovna se jí moc nedaří. Přijde o povýšení, rozejde se s přítelem a najednou není nic podle jejích představ. Poslední příležitost, jak vše napravit je projekt s dánským investorem. Ten ji pozve s “bandou“ novinářů do Kodaně kvůli inspiraci a pochopení životního stylu hygge. V knize se krásně dozvíte, co hygge znamená a že to nejsou jen svíčky a deky. Samozřejmě je jeden z novinářů pěkný protiva a je jasné, jak to asi může dopadnout :D. Ale nemyslete si, ne všechno je tak, jak se na první pohled zdá…
- Zápory se na téhle knize hledají těžko. Některé pasáže byly možná trochu natažené. Často se v textu objevovaly chyby – skloňování, čárky a obyčejné překlepy. Občas to trochu ruší, protože to člověka vytrhne ze začtení. Příběh je dost průhledný a plný klišé, dokonce je možné odhadnout konec z prvních několika kapitol, ne-li stránek, ale to mi naštěstí vůbec nevadilo.
+ Kéž bych Kavárnu v Kodani vydržela častěji odkládat, aby mi déle vydržela. Úžasně uklidňující čtení, které vám, jako bonus, ukáže krásná místa v Kodani. Autorka umí velice dobře popisovat místa, vše si rychle představíte. Naprosto okamžitě vám navodí chuť na kávu a později na skořicové šneky. Na spoustu skořicových šneků. Vývoj postav je úplně perfektní a to nejen hlavních postav. Všichni se stali i mými přáteli během těch dvou dnů. Romantická linka hate-love (od nenávisti k lásce) vás dostane a to postupné poznávání dvou hlavních postav mě moc bavilo. Konec je tak sladký, že to už sladší být nemůže, ale kdyby to dopadlo jinak, byla bych zklamaná. Přesto je celý příběh plný zvratů a různých nepříjemností, na které má Kate zvláštní nadání. Kavárna v Kodani má i hlubší myšlenku krásně propojenou s hygge. Nežeňte se za něčím, co vás neudělá šťastnými.
Celá série Romantické útěky má dokonalé obálky. U Kavárny v Kodani je navíc ještě ten nádherný hrneček. Když jsem ale dostala knihu fyzicky do ruky, trochu mě zamrzelo, že to není trochu menší formát v hardbacku, tak by se mi v mojí knihovničce líbila mnohem víc. Vzhledu knihy by prospělo i malé grafické provedení u kapitol.
.
Bylo těžké se rozhodnout, jestli hned první knize, kterou jsem ze série Romantické útěky četla, dát všech pět hvězdiček. Ale Kodaň mě díky Julii Caplin tak okouzlila, že si je opravdu zaslouží.

Komentáře (0)

Přidat komentář