Jezero Stillhouse

recenze

Na dně (2019) 4 z 5 / a.k
Na dně

Manželka sériového vraha. Ona vaří večeři, zatímco on vedle vraždí další oběť. Je vůbec možné, aby o tom nevěděla?

Gina Royalová žije ve spokojeném manželství s charismatickým mužem a dvěma dětmi. Když se vrací s dětmi ze školy, stojí u domu policie a záchranáři. V garáži jejich domu je zabořený nabouraný SUV. Nehoda odkryje hrůzné zjištění. Její dokonalý manžel je sériový vrah. Policie se domnívá, že o manželových praktikách musela vědět. K vraždám docházelo přímo v jejich domě. Gina je obviněna jako spolupachatelka.

Po čtyřech letech od Toho dne žije Gina s dětmi pod novou identitou. Stará Gina už neexistuje. Teď je to Gwen bojovnice, která se snaží uniknout a ochránit sebe i děti před internetovou skupinou, která ji má v hledáčku a chce sama nastolit trest spolupachatelce, kterou justice nebyla schopná odsoudit. Strach má i ze svého bývalého manžela Mela, i když je zavřený ve vězení a čeká na trest smrti. Bezpečností opatření věznice nějakým způsobem obchází, dostávají se k ní jeho dopisy. Gwen žije v neustálém strachu. S pomocí anonymního hackera Absaloma měnila často identitu i místa pobytu. Nyní se usadila u jezera Stillhouse, dům má bezpečnostní systémy, s dětmi má nacvičené postupy pro případ ohrožení. Nic neponechává náhodě. Ve své obezřetnosti by mohla polevit. Vypadá to, že internetové trolly setřásla a mohla by zde konečně zapustit kořeny. Brzy její strach opět plně aktivuje nález mrtvoly v jezeře pod domem.

Celý příběh sledujeme z pohledu Gwen, která nás zasvětí do všech svých pocitů a obav. Díky tomuto jednosměrnému pohledu bylo pro mě zpočátku problém ztotožnit se s jejími strachy. Těžko jsem k hrdince hledala cestu a mezi řádky jsem sledovala, zda-li nepůjde jen o paranoidní obsesi, zda-li její obavy mohou mít reálný základ. Jestli není její paranoia pouze důsledkem hrůz činů manžela.

Po strhujícím začátku tempo příběhu zpomalí. Gwen tady sama v sobě řeší minulost a obavy z budoucnosti. Stále kalkuluje s hrozbami, které mohou přijít, i když je čtenář vůbec nevidí. V okamžiku, kdy začíná opatrně navazovat nová přátelství, se jezero stane místem nálezu mrtvého těla. Zde začíná opět příběh nabírat na tempu. Skutečnosti, které se objevují, dávají tušit, že nebezpečí je reálné.

Velmi silně jsem vnímala postavení dětí, potomků masového vraha. Čtrnáctiletá Lanny, která se před světem skrývá v póze ghotičky, rebelky, neumí navázat přátelství - a vlastně díky věčnému stěhování ani nemůže, si je chorobně vědoma zodpovědnosti za bezpečí domu i mladšího bratra. Stačí jí pouhý náznak, aby pochopila krutost činů, kterými jim vyhrožují neznámí spiklenci. Ve své podstatě velmi citlivá a empatická osůbka. Jedenáctiletý Connor, který je taktéž poznamenaný činy otce, nezná bezstarostnost dětství. Oba až dospělácky rezervovaní a ukáznění.

Jakmile uvěříte, že je nebezpečí skutečné, získává příběh to správné napětí. Postavy, které Gwen a jejím dětem zkříží cestu, nebudou najednou tak čitelné a brzy se necháte strhnout oprávněnými obavami. Je těžké odhadnout úmysly a pohnutky všech zúčastněných. Budete na rozpacích, komu lze vlastně věřit. A dojde i na velmi dramatické chvíle, kdy půjde o život.

Příběh si mě získal a měla jsem o Gwen a její děti strach. Kniha potěší čtenáře psychologických románů s bonusem v podobě detektivní zápletky.

Připravte se na to, že u jezera Stillhouse není bezpečno!

Komentáře (0)

Přidat komentář