In******* tajemství

recenze

Spis Vaterland (2019) 5 z 5 / a.k
Spis Vaterland

Sám nastoupil do výtahu, teď v něm leží mrtvý. Příčina smrti: utonutí.

Ve výtahu zábavního centra Vaterland v Berlíně byla nalezena mrtvola pana Lamkaua, výhradního dodavatele alkoholu. Případu by se měl ujmout komisař Gereon Rath, ten ale není k nalezení. Právě stojí na nádraží, aby přivítal svou přítelkyni Charly Ritterovou, která se vrací z dlouhodobého studijního pobytu v Paříži.

I když je to pro ženy v této době neobvyklé, podaří se Charly dostat jako komisařka čekatelka na oddělení vražd a bude se tak přímo v týmu Gereona podílet na pátrání po vaterlandském vrahovi. Brzy se ukazuje, že stejný modus operandi vykazuje případ dortmundských kolegů. Ti ho už ale odložili k „mokrým rybám“, nevyřešeným případům. Poznatky z pátrání brzy nasměrují Gereona až daleko do Východního Pruska, do oblasti Mazurských jezer. Mazurové víc než kdokoliv jiný lpí na příslušnosti k Prusku. Už v roce 1920 se v referendu ostře vyhranili proti všemu polskému a vyhrocená protipolská atmosféra je součástí jejich životů. Gereon nenarazí jen na odlišnosti místních, ale sám bude čelit jejich národním postojům. Působení velkoměstského policajta nevidí místní rádi a Gereon se potýká s jejich uzavřeností. Mazurské městečko Treuburg skrývá až moc záhad a je nejvyšší čas tomu všemu přijít na kloub. Někdo stojí v pozadí podivných věcí, které se tu dějí. Zdejší pobyt přináší zcela nové poznatky a to včetně vazeb na Berlín. Při vyšetřování Gereon naráží také na nové zločiny, jen v hledání vaterlandského vraha nikam nepokročil.

„Spis Vaterland“ je čtvrtou knihou série s kriminálním komisařem Gereonem Rathem. Čtenář si už mohl zvyknout na jeho někdy až neotesaný způsob chování, jeho antipatie ke všemu politickému a zápal pro objasnění zločinů. Potkáte ho zásadně s overstolzkou u úst a často také s jeho bouvierkou Kirie, která patřila jedné z obětí dříve řešeného případu. Udržuje vztah s bývalou stenotypistkou Charly, která po praxi na oddělení vražd začala studovat, aby se mohla stát součástí vyšetřovacího týmu. Vztah s Charly by chtěl Gereon posunout, ale v tom mu brání současný případ.

Pro sérii je typická ponurá atmosféra meziválečného Berlína. Aktuální, samostatný případ se odehrává v roce 1932 a Berlín křižují SA a SS sympatizanti, neobvyklé nejsou ani politické střety. To už ale vše bylo v předešlým dílech a tak nějak očekáváte, že to bude pokračovat ve stejném duchu i tentokrát. Autor však zásadně překvapil. Dění vyšetřování posouvá na venkov a přibližuje čtenářovi nový pohled na historické souvislosti. Atmosféra Mazur s tamní záhadou zcela ohromí a dodává příběhu nový náboj. Gereona zde čeká smrtelné dobrodružství, které nelze vůbec očekávat.

Detektivku by si neměli nechat ujít příznivci složitějších detektivních případů, které nejsou primárně zaměřené na jednu vyšetřovací linii. Plusové body připíšete i velmi dobře vykresleným charakterům postav (které jsou místy neprohlédnutelné a budete muset odhalit jejich skutečnou podobu) a především atmosféře, kterou tato kniha nabízí. A bude úplně jedno, jestli budete v ulicích Berlína, v temném odlehlém skladišti nebo uprostřed mazurských močálů. Od pokračování série jsem si hodně slibovala. A musím konstatovat, že má očekávání byla mnohonásobně překonaná. Bylo to výborné.
Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář