I maloměsta mají svá tajemství

recenze

Ostré předměty (2013) 4 z 5 / MilenneWaver
Ostré předměty

Už 8 let se Camille snažila zapomenout na svůj život a věnovat se jedinému - přežívání ve svém malém bytě v Chicagu, kde pracovala v novinách. Ale jednoho dne se vše obrátí. Camille musí odjet zpět do rodného města, aby sepsala článek o zmizení dvou dívek, z nichž jedna už byla nalezená mrtvá a bez zubů. Podaří se Camille vyřešit záhadný případ a zároveň znovu nepropadnout věcem, kterých se už kdysi marně pokoušela zbavit?

Ostré předměty je jeden z psychothrillerů, které vás na první pohled prakticky praští do očí. A to je na knize to skvělé. Nikdy si nemůžete být ničím jisti a ať si myslíte, cokoliv chcete, nakonec to stejně dopadne jinak. Kniha je stejně tak nepředvídatelná, jako postavy v ní. Proto jsem si tuhle knihu zamilovala od Gillian Flynn nejvíce.

Hlavní hrdinka Camille si se svojí rodinou nikdy nebyla úplně blízká. Vždycky byla trochu odvážnější, drzejší a utržená z řetězu, pravý opak své sestry, kterou v dětství ztratila. Ačkoliv se v knize párkrát dozvíme i něco o "mladé Camille", ta aktuální je spíš jejím opakem. Od začátku si zachovává jakýsi klid, vnitřní sílu, která se ale s každou kapitolou ztenčuje. Což vede k tomu, že aspekty toho, kým ve Wind Gapu bývala, se pomalu vrací zpátky. A je fascinující to sledovat.

Vedlejších postav jsou mraky - což je jen dobře, protože máte potencionálně na výběr z mnoha lidí, kteří by mohli být vrahem. A i když ho máte celou dobu příliš před nosem, jsem si jistá, že vás finální odhalení překvapí. Za zmínku samozřejmě stojí Camillina matka - Adora, která se svou prvorozenou dcerou nikdy nebyla spokojená a vždy ji brala jako svou největší chybu. A pak samozřejmě i Camillina mladší sestra, Amma. Zlatíčko, věřte mi.

Knihu jsem četla už mnohokrát, ale stejně mě nikdy nepřestane udivovat, jak skvěle má autorka zápletku propracovanou. Jednotlivé kousky do sebe zapadají jako dílky puzzlí a to si to ani často neuvědomujete. Proto si myslím, že ještě lepší než číst tuhle knihu poprvé, je si ji přečíst podruhé. Protože tehdy teprve spatříte všechny ty souvislosti a předtím nespatřené detaily.

Jediné, co knihu kazí a na čem si i po druhém čtení musím stát, je zbytečně odfláknutý konec. Tam se odhalení vraha vyřešilo během jediné kapitoly a nijak dál se to nerozvíjelo. To mi vůči jinak velmi propracované knize nepřijde zkrátka fér.

Je jasné, že Ostré předměty nejsou knihou pro každého. Ne každému bude vyhovovat podobně tvrdý příběh nebo stejné myšlenkové pochody, jako má Camille. Nicméně, pokud si chcete přečíst něco nezapomenutelného a nebojíte se tvrdších témat, s chutí knihu doporučím.

A pokud právě máte čtecí blok nebo se necítíte na čtení, nic vám nezabrání se podívat alespoň na seriálové zpracování, které podle mého názoru je skoro stejně dobré jako to knižní! :)

4,5/5*

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a nakladatelství Knižní klub!


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Stěží si představit hrůznější zločin než uškrcení malé holčičky. Zapomenuté missourijské maloměsto Wind Gap se ještě nevzpamatovalo z jedné brutální vraždy, a už je tu další, stejně strašná a nepochopitelná. Proč nevinné dívky? A ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář