Holubice a had

recenze

Holubice a had (2020) 4 z 5 / JK96
Holubice a had

Holubice a had popisuje příběh utečenecké čarodějnice Lou, která je nucena vydávat se za muže a ženy, bohaté i chudé, a to pod rouškou mnoha kostýmů tak, aby unikla nejenom ze spárů nelítostné minulosti, ale i bojovníkům za lidskou rasu, chasseurům, kteří čarodějnice loví a upalují, napříč všemu a všem, bez rozdílu. Shoda nešťastných událostí však svede Lou a chasseura Reida na posvátnou cestu manželskou a ti, kteří by řekli, že zazvonil zvonec a pohádky je konec, či dokonce, že žili šťastně až do smrti, se hluboce mýlí. Protože právě na oné cestě teprve vše začíná. Na bláznivou lásku, zásnuby a následné manželství nebyl čas. Bylo to buď a nebo. Manželství nebo výprask, vězení a společenská degradace. To si však ani jeden z nich ve své situaci nemohl dovolit. A tak se nám otevírá možnost být svědky kontrastního soužití neomalené Lou s bohabojným Reidem, kteří nás provedou nástrahami manželství, ve kterém láska znamená smrt.

Knihu bych doporučila především mladistvým dívkám, které jisto jistě pobaví neomalená, servítky si neberoucí Louise a její upjatý, leč k uzoufání krásný Reid. I když se už nějakou tu dobu snažím knihám patřícím do kategorie young adult vyhnout, musím přiznat, že mne tento příběh příjemně pobavil, zvláště pak ona pasáž o prsaté Lidce. Přiznám se, že jsem si musela dělat i nucené pauzy, aby mi požitek z příběhu vydržel co nejdéle, což dělám jen ve výjimečných případech. Kniha by mohla nadchnout mladší čtenáře především díky své romantické lince, která činí 90 procent celého příběhu, což je skutečně velmi osvěžující, leč na druhou stranu ubrala možnost oživit knihu více o dobrodružství a náhlé zvraty, kterých v knížce bylo skutečně jen pramálo.

Abych to shrnula, vypravování na mě působilo poněkud zabarveně, jako kdyby obsahovalo růžové brýle a nepustilo vás tak více do hloubky. Veškerý děj tak působil velmi plytce a místy až i naivně. Takže když vlastně čtete pasáž, která do vás má už konečně vnést pocit vážnosti, s neutuchající euforií jím projedete jako rychlík v Tokiu a než si cokoli z něj uvědomíte, letíte dál na vlně rozjařenosti.

Tuto knihu buď milujete nebo nenávidíte.

Komentáře (0)

Přidat komentář