Hlavou proti zdi

recenze

Marlow (2020) 5 z 5 / a.k
Marlow

Rok 1935. Německo je v područí nacistických složek, vládne strach a obavy i všudypřítomný a přiživovaný antisemitismus. Z rádia vyřvávají svá moudra nacisté či přímo Hitler, který už má rozsáhlou základnu fanoušků a obdivovatelů.

Vrchní komisař Gereon Rath je přivolaný pořádkovou policií k havárii vozidla taxislužby, které čelně narazilo do masivní cihlové zdi. Na místě zůstal kromě řidiče mrtvý i jeho zákazník. Je až s podivem, že se vbrzku o tak banální autonehodu zajímá přímo bezpečnostní služba SD. Gereon případ rychle uzavírá, vše totiž nasvědčuje nešťastné shodě okolností a jemu ke všemu po dlouhé době právě kladně vyřídili žádost o přeložení na oddělení Zemského kriminálního úřadu. I když instituci vede předpisový nacista Nebe, Gereon neřeší stranickou příslušnost nového šéfa. On si tu už moc dlouho přál pracovat, aby mohl vyšetřovat vraždy. Gereonova manželka Charly tohle však nikdy nepochopí. Ta ho uvidí v nové pozici jako přisluhovače nacistů. Záhy přichází Gereon na nesrovnalosti v případu autonehody taxikáře. Neodradí ho ani jeho přestup na nové místo a pouští se do rozplétání už uzavřeného případu.

Gereonova manželka Charly se těžce vyrovnává se zákazem nového Německa, který nepovoluje ženám přístup k právním profesím. Hořce nesla ztrátu kompetencí v advokátní kanceláři Blum a Scherer, s chutí proto přijala nabídku bývalého šéfa a svého mentora Böhma v jeho soukromé detektivní kanceláři. Zde může působit jako soukromé očko.

S Gereonem a Charly už přes dva roky žije i jejich svěřenec Fritze, který se vzhlédnul v mládežnické organizaci Hitlerjugend. Teď právě nadšeně mašíruje s oddílem směrem do Norimberku na stranický sjezd. Na život Fritze se bohužel zaměřila „škatule“ Petersová z Péče o mládež, má obavy v jakém prostředí hoch vyrůstá. Má zcela odlišné představy, jak by měla pěstounská rodina ctít národně-socialistické principy.

Román Marlow je sedmé pokračování série s Gereonem Rathem a je opět výborný. Autor je neskutečně vynalézavý, jakým způsobem dokáže přednést čtenáři vizualizaci nacistické nadvlády promítnutou do detektivní zápletky. Notně si pomáhá začleněním skutečných postav do svého fiktivního příběhu. Gereon například na svou kůži pocítí sílu Hitlerova „šarmu“, nebo bude se svým pátráním hodně blízko Hermannu Göringovi. Aby byl výčet záporáků úplný, nesmíme zapomenout na esa z předešlých dílů. Z USA se vrací známá postava šéfa berlínského podsvětí, neohrožený doktor M. A to i přesto, že bratrstvo Berolina již bylo rozbito. Kdo chce v současném Německu něco znamenat, nosí černou uniformu SS. A on si je toho moc dobře vědom.

Jako protkán červenou nití se románem nese ještě zcela Jiný příběh. V roce 1918 se na statku Altendorf odehrává drama okolo umírající Čchen-Yao, kterou si s sebou na usedlost přivezl z čínské kolonie císařský lesní inspektor Friedrich Larsen. Z vyprávění se nese zcela odlišná, teskná atmosféra a na každý vstup tohoto příběhu se budete těšit. Účelem, proč autor Jiný příběh vypráví, je odhalení zásadních souvislostí hned v několika rovinách.

Pro čtenáře, kteří neznají předcházející epizody, bude zápletka srozumitelná a při narážkách na minulost si dovedou zásadní události domyslet. Já bych ale ráda doporučila číst sérii postupně, protože teprve potom dokážete ocenit i nejmenší souvislosti a nuance, které se v příběhu skrývají. Když jsem kdysi brala do rukou první díl, čekala jsem detektivní zápletku, která se bude odehrávat v meziválečném Berlíně. Brzy se stal Gereon se sobě vlastní nedbalou elegancí mým oblíbencem a knihy celé série nevnímám jen jako detektivky. Autor má život hlavního hrdiny a všech dalších postav do puntíku promyšlený a servíruje nám jej s notnou dávkou vypravěčského umění. Tohle je mnohovrstevnatý příběh, kterému dokážete propadnout. Moc doporučuji.

Komentáře (1)

Přidat komentář

broskev28
04.03.2021

Mohu jen poděkovat za výstižnou recenzi, souhlasit a taktéž doporučit - Kutscherova série z předválečného Berlína je úžasná a pokud budete postupovat chronologicky, budete lapeni tou postupně se měnící německou realitou 30.let. Seriál Babylon, natočený na motivy této série, je prý neméně skvělý; právě díky němu jsem se k tomuto skvostu dostala. Takže neváhejte!